Η Όμικρον δεν πάει διακοπές — Μεγάλη επιτυχία! — Σ. Μπεκατώρου: 37 καταγγελίες και οι φερόμενοι δράστες παραμένουν σε θέσεις ευθύνη — Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υπάλληλοι των δήμων!

Σε πανικό η κυβέρνηση μετά το ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων • Συνεδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή • Πριν από το τέλος του έτους η εφαρμογή νέων μέτρων.

Τελικά η πανδημία και η συνεχής εξάπλωση της «Ο»… δεν μπορεί να περιμένει. Μπροστά στο ιστορικό ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων μέσα σε μια μέρα και το εφιαλτικό ενδεχόμενο να καταρρεύσουν προσεχώς τα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν και ετοιμάζεται για τη λήψη άμεσων μέτρων, πριν από το τέλος του έτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από τα απόγευμα της Τρίτης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες, αναφέροντας ότι μπορεί τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται». Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, πρόσθεσε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

Το πρωί της ίδιας μέρας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου, να εφαρμοστούν νωρίτερα, συντηρώντας το κυβερνητικό αλαλούμ.

Συνεχείς συσκέψεις και άμεσα μέτρα

Έτσι, το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελευταίες εξελίξεις, παρουσία του υπουργού Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου η ηχηρή απουσία τις τελευταίες -κρίσιμες- ημέρες έχει προκαλέσει καυστικά σχόλια από πλευράς αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκονταν στα Ζαγοροχώρια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι διέκοψε τις διακοπές του το βράδυ της Τρίτης, για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, λοιπόν, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, η οποία αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, θα επανατοποθετεί, καταθέτοντας σχετική πρόταση στην κυβέρνηση.

Παλινωδίες, προχειρότητες και στο βάθος το ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση, οι συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες, οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις και εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και η εργαλειοποίηση της Επιτροπής των ειδικών, έχουν ήδη στοιχίσει στη θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ βάζουν συνεχώς σε κίνδυνο το ήδη ξεθεωμένο ΕΣΥ που αγωνίζεται να σταθεί όρθιο εμπρός σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες.

Η κυβερνητική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» δικαιολογημένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με το Μαξίμου να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω, παρακολουθώντας απλώς τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και παίρνοντας μέτρα κατώτερα των περιστάσεων. Παράλληλα, κατά την προσφιλή του τακτική, τη Μαξίμου μεταθέτει συνεχώς τις δικές του ευθύνες προς τους πολίτες αυτής της χώρας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Θάνος Πλεύρης, αντί να λάβει άμεσα μέτρα καθυστέρησης της διασποράς της «Ο» στη χώρα, ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα για να εφαρμοστούν με το νέο έτος:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας – ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη στα σούπερ μάρκετ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Σύσταση συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα στη διασκέδαση και την εστίαση, απαγόρευση ορθίων, μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, που στην παρούσα φάση επιτρέπεται.
  • Μέχρι 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στα γήπεδα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου, μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία που θα φτάνει έως και το 50% τόσο στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.

 

Μεγάλη επιτυχία!

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας εκτοξεύτηκαν στα 21.657 όμως η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα, «έσωσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου» και «γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι».

Τάδε έφη ο κυβερνητικός εκπρόσωπους, Γιάννης Οικονόμου, το απόγευμα της Τρίτης (28/12) από τη συχνότητα του MEGA εκτιμώντας πως «τα αυξημένα κρούσματα και η αύξηση της διασποράς της Όμικρον είναι φυσιολογικό να σοκάρει».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναγνώρισε πως εξαιτίας της μεγάλης διασποράς «οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις» και δήλωσε πως ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται». Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

Ο κ. Οικονόμου εστίασε την παρέμβαση αυτή «στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα».

Καλή Χρονιά να έχουμε…

 

Σ. Μπεκατώρου: 37 καταγγελίες και οι φερόμενοι δράστες παραμένουν σε θέσεις ευθύνη

Την απογοήτευσή της από το χώρου του αθλητισμού εκφράζει η Σοφία Μπεκατώρου που βοήθησε τα μέγιστα να ξεκινήσουν οι αποκαλύψεις για το ελληνικό «#metoο» όταν βρήκε το σθένος να εξομολογηθεί την κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας.

«Στον χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους» ανέφερε (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας και συμπλήρωσε «επειδή είναι παραγεγραμμένες κάποιες υποθέσεις δημιουργείται μια αδικία γιατί αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπευσε να μην οικειοποιηθεί το μεγάλο αγώνα που δίνεται λέγοντας πως «ούτε ποτέ είχα σαν σκοπό να σηκώσω κάποια σημαία ούτε να νιώσω ότι πρωτοστατώ σε κάτι» εξηγώντας πως «η βία υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να μην υπάρχει στο μέλλον».

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, γνωρίζοντας πως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι αναγνωρίζει πως «πάρα πολλά θύματα πλέον καταγγέλλουν, όχι γιατί πριν δεν υπήρχαν κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις αλλά γιατί το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν ώστε να μιλήσει κάποιος ανοιχτά, διότι το ίδιο το θύμα ένιωθε ότι φταίει».

Η κ. Μπεκατώρου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που ανέπτυξε μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, την διαδικτυακή πλατφόρμα menowmetoo.gr, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει, να καταθέσει την δική του εμπειρία έμφυλης βίας, διατηρώντας την ανωνυμία του στην δημοσιοποίηση στην πλατφόρμα.

 

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υπάλληλοι των δήμων!

Υπάλληλος της ΔΕΠ Αμαρουσίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθυντή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, ο οποίος βρισκόταν σε νόμιμη άδεια για τις διακοπές των Χριστουγέννων, προκειμένου να του ζητήσει να απενεργοποιήσει τον συναγερμό του σχολείου για να χρησιμοποιήσει ο Δήμος τους χώρους του, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση με τον διευθυντή.

Ο διευθυντής δεν προσήλθε στο σχολείο και ενημέρωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου και επισημαίνει ότι «δεν υφίσταται κανενός είδους υποχρέωση από την πλευρά των εκπαιδευτικών των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας να εφαρμόζουν ή να προστρέχουν για την ικανοποίηση οποιασδήποτε όχλησης ή εντολής από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών κάθε περιοχής».

Τέλος, διαμηνύει ότι «οι εκπαιδευτικοί των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων είναι και θα παραμείνουν υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και όχι των Δήμων».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Τα δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΙΘ και οι διευθυντές τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι του ΥΠΑΙΘ και όχι των δήμων.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον κ. Διευθυντή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου ότι τη Δευτέρα 27 – 12 – 2021 το πρωί και ενώ τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, ο ίδιος ενοχλήθηκε τηλεφωνικά από υπάλληλο της Δ. Ε. Π. Αμαρουσίου προκειμένου να πάει στο σχολείο που προΐσταται για να απενεργοποιήσει τον συναγερμό ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου τμήματα των ΚΔΑΠ Αμαρουσίου, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους συνεννόηση με τον Διευθυντή του εν λόγω σχολείου.

Φυσικά ο συνάδελφος Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου δεν προσήλθε στο σχολείο και ενημέρωσε άμεσα το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι εκπαιδευτικοί των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι των Δήμων.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας υπεύθυνοι για τη λειτουργία και την ασφάλεια των κτηρίων είναι οι σύλλογοι των διδασκόντων και οι Διευθυντές – Διευθύντριες και Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων αποκλειστικά και μόνο, χωρίς την παρέμβαση ή εμπλοκή κανενός άλλου φορέα.

Όταν τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν η χρήση και η φύλαξη των κτηρίων περιέρχεται στους Ο. Τ. Α. στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά οι σχολικές μονάδες.

Συνεπώς, όταν τα Δημοτικά Σχολεία είναι κλειστά ας φροντίσουν οι Δήμοι, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί εκ του νόμου, να βρουν τρόπους για τη χρήση των σχολικών κτηρίων χωρίς να εμπλέκουν ή ενοχλούν τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα ή από 21 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως γνωστά στους αρμοδίους της Δ. Ε. Π. Αμαρουσίου, άλλωστε ο κος Πρόεδρος της Δ. Ε. Π. Αμαρουσίου Π. Σαγρής γνωρίζει καλά το πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός της Π. Ε., και δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ενοχλούνται οι Διευθυντές/Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων όταν βρίσκονται σε άδεια και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν υφίσταται κανενός είδους υποχρέωση από την πλευρά των εκπαιδευτικών των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας να εφαρμόζουν ή να προστρέχουν για την ικανοποίηση οποιασδήποτε όχλησης ή εντολής από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών κάθε περιοχής.

Χρήστος Κάτσικας