Η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό

 

«Μας τσάκισαν με την πανδημία, μας τσάκισαν με τις φωτιές. Κι ο πρωθυπουργός παραμένει άφαντος, “συμπολίτες μου”.»

Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει δει ο τόπος δεν έχει καν τελειώσει κι η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό. Είναι άφαντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμφανίστηκε μια φορά στη Βαρυμπόμπη και μια φορά στο διάγγελμα. Έπειτα, απών. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν επιβλέπει την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Έταξε ψίχουλα στους πυρόπληκτους, είπε ως άλλη Μαρία Αντουανέτα ότι… “τα σπίτια ξαναγίνονται”, λες κι έχει όλος ο κόσμος 32 κατοικίες και μία καμμένη δεν θα του λείψει και έπειτα, εξαφανίστηκε.

Είναι πρωτοφανές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται κάθε μέρα στις φωτιές, ενώ ο πρωθυπουργός όχι.  Βέβαια, πρωτοφανές είναι και το γεγονός ότι έχουμε περισσότερους αστυνομικούς από ότι πυροσβέστες. Πρωτοφανές είναι και το -διαβόητο, εκ του αποτελέσματος- επιτελικό κράτος.

Αυτή η δεξιά δεν έχει καμία σχέση τις προηγούμενες. Δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα οι άνθρωποι που μας κυβερνούν. Το 2007, ο Κώστας Καραμανλής είχε την αίσθηση της ευθύνης και προκήρυξε εκλογές. Ετούτοι εδώ παλεύουν να μην έχουν νεκρούς, με αδιανόητα σχέδια εκκένωσης, κάνοντας στάχτη τους τόπους των ανθρώπων. Θέλουν να μπορούν να κουνήσουν το δάχτυλο για το Μάτι, αυτό τους νοιάζει την ώρα που καίγεται όλη η Ελλάδα. Λες κι οι τραγωδίες μετριούνται με μεζούρα…

Πρόκειται για αδιανόητη χυδαιότητα. Οι άνθρωποι που έζησαν,τι θα απογίνουν χωρίς σπίτια, δουλειές; Πώς θα επιβιώσουν όταν αρχίσουν οι πλημμύρες του χειμώνα; Τότε ο Γιώργος Πατούλης θα σηκώνει ξανά τα χέρια του ψηλά, ως μη φέρων ευθύνη μηδεμία;

Έχουμε χάσει, κύριες μου και κύριοι. Χάσαμε την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία μας, την επιβίωση, τους τόπους μας. Τα πάντα. Μας τσάκισαν με την πανδημία, μας τσάκισαν με τις φωτιές. Κι ο πρωθυπουργός παραμένει άφαντος, “συμπολίτες μου”.

Λένα Διονυσίου