Η χούντα της Μιανμάρ δικάζει την πρώην ηγέτιδα για παράνομη κατοχή ασυρμάτου – ΕΕ: Υπεγράφη ο κανονισμός για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό. Ορόσημο η 1η Ιουλίου

Αντιμέτωπη με τον λαό η χούντα στη Μιανμάρ (φωτό-βίντεο) - slpress.gr

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι από την χούντα της χώρας. Συγκεκριμένα η Αούνγκ Σαν Σου Κι αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες: παράνομη κατοχή γουόκι τόκι, παραβίαση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, παράνομη κατοχή έντεκα κιλών χρυσού, διαφθορά και παραβίαση του αποικιοκρατικού νόμου περί επίσημων μυστικών».

Η νομική ομάδα της θα εξετάσει μάρτυρες και θα επιχειρήσει να αποδείξει το έωλο των κατηγοριών. Οι νομικές προσπάθειες πραγματοποιούνται εν μέσω μίας δίκης-παρωδίας, αφού μόλις δύο φορές έχει γίνει συνάντηση της κατηγορούμενης με τη νομική ομάδα υπεράσπισης εδώ και έξι μήνες.

Η δίκη αναμένεται να λήξει στις 26 Ιουλίου. Εάν καταδικαστεί η εβδομηνταπεντάχρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτή η δίκη που η ίδια θα παρευρεθεί. Στις 15 Ιουνίου θα ξαναβρίσκεται στο εδώλιο από κοινού με τον απομακρυνθέντα πρόεδρο Ουίν Μιντ και κατηγορούνται για ανταρσία.

Ένας από τους συνηγόρους της μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP και δήλωσε ότι «ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο».

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο. Οι λαϊκές αντιδράσεις εναντίον της χούντας παραμένουν ισχυρές και αρχίζουν να προσανατολίζονται προς την ένοπλη αντίδραση ενόσω η χούντα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Πάνω από 1.000 πολίτες, ανάμεσα τους και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ χιλιάδες έχουν φυλακιστεί.

 

ΕΕ: Υπεγράφη ο κανονισμός για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό – Ορόσημο η 1η Ιουλίου

Πρεμιέρα για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid

Oι πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρέθηκαν στην επίσημη τελετή υπογραφής του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, σηματοδοτώντας το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας. Με την ευκαιρία αυτή, οι πρόεδροι Νταβίντ Σασόλι και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσαν: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι ένα σύμβολο αυτού που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που δεν παρασύρεται όταν δοκιμάζεται. Μια Ευρώπη που ενώνεται και μεγαλώνει όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Ένωση μας έδειξε και πάλι ότι δουλεύουμε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε» τονίζεται.

Επισημαίνεται επίσης ότι «ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ των οργάνων μας σε χρόνο ρεκόρ 62 ημερών. Ενώ εργαζόμασταν μέσω της νομοθετικής διαδικασίας, χτίσαμε επίσης την τεχνική ραχοκοκαλιά του συστήματος, την πύλη της ΕΕ, η οποία λειτουργεί από την 1η Ιουνίου».

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Η Ευρώπη που όλοι γνωρίζουμε και όλοι θέλουμε πίσω είναι μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «το πιστοποιητικό της ΕΕ θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες να απολαμβάνουν αυτό το πιο απτό και αγαπητό των δικαιωμάτων της ΕΕ – το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει τη μετονομασία του λεγόμενου Green Pass σε European Digital COVID Certificate (Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID). Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από κορονοϊό και άρα έχουν αναπτύξει αντισώματα, αλλά και για εκείνους που έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. Hδη χρησιμοποιείται από εννέα χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, και από την 1η Ιουλίου θα έχει καθολική εφαρμογή και στις 27 χώρες-μέλη της Ενωσης.