Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ — Δάνεια, επιχορηγήσεις, περιουσία Ρώσων ολιγαρχών:Το σχέδιο της ΕΕ για ανοικοδόμηση Ουκρανίας

Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η στιγμή που η Σουηδή ΥΠΕΞ υπογράφει την αίτηση για το ΝΑΤΟ

Είναι επίσημο: η Σουηδίαεπιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟκαι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αν Λίντε, υπέγραψε το πρωί της Τρίτης τη σχετική αίτηση ένταξης.

Πρόκειται για ένα βήμα που επισημοποιεί την πρόθεση της Στοκχόλμης να συμμετάσχει στην βορειοατλαντική συμμαχία, με τη Σουηδία να εγκαταλείπει την πρακτική της ουδετερότητας που είχε υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες.

«Αισθάνομαι πως πρόκειται για κάτι μεγάλο, για κάτι σοβαρό και αισθάνομαι πως έχουμε καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Σουηδία» είπε η Λίντε, και συμπλήρωσε:

Λίγο νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε πως η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Εικόνα  Ann Linde
@AnnLinde

Just signed a historic indication letter to #NATO Secretary General

from the Swedish Government . Our NATO application is now formally signed.Εικόνα

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

 

Δάνεια, επιχορηγήσεις, περιουσία Ρώσων ολιγαρχών:Το σχέδιο της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ΟυκρανίαςΔάνεια, επιχορηγήσεις, περιουσία Ρώσων ολιγαρχών:Το σχέδιο της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει δάνεια, επιχορηγήσεις και πιθανώς τα έσοδα από την κατεσχεμένη περιουσία των Ρώσων ολιγαρχών προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την καταστροφική ρωσική εισβολή, που αναμένεται να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πλάνο ανοικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των Βρυξελλών, που ήρθε σε γνώση της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει δάνεια για να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Ακόμη μια πηγή πόρων μπορεί να αποτελέσουν μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις κρατών – μελών της ΕΕ, προκειμένου να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα σπίτια, σχολεία, δρόμοι, σιδηροδρομικοί σταθμοί και δίκτυο, αεροδρόμια και γέφυρες.

Η ΕΕ προτείνει επίσης την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν, κατόπιν πρότασης του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο το ‘πάγωμα’ των περιουσιακών στοιχείων, αλλά επίσης η δυνατότητα να τα κατάσχουμε και να τα κάνουμε διαθέσιμα για την ανοικοδόμηση της χώρας», είχε πει ο Μισέλ μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αντίστοιχη πρόταση έχουν κάνει στο παρελθόν Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι, προς στήριξη και των εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να δανειστεί ως μπλοκ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσει δάνεια για το Κίεβο, σύμφωνα με την έκθεση που διέρρευσε.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία της που η ΕΕ θα έχει δανειστεί ως σύνολο και όχι ως ξεχωριστά κράτη μέλη, μετά τη χρηματοδότηση του σχεδίου για τον κορωνοϊό το 2020 αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχέδιό της την Τετάρτη.

Το πεδία των ποσών έχουν μείνει λευκά στο έγγραφο, εν αναμονή περισσότερης συζήτησης επί του ζητήματος στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο σημειώνει, ωστόσο, ότι οι οικονομικές ανάγκες «αναμένεται να είναι σημαντικές» και πως η ανοικοδόμηση θα πάρει περισσότερο από μια δεκαετία.

Επίσης εκτιμά ότι μόνο στις φυσικές υποδομές, η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να στοιχίσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να πληρώσει τον λογαριασμό, η Κομισιόν προτείνει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων στο οποίο τα μέλη της ΕΕ αλλά και μη κράτη – μέλη θα μπορούν να συνεισφέρουν μέσω του προγράμματος ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί «σημαντική βραχυπρόθεσμη οικονομική ανακούφιση» για να διατηρήσει βασικές υπηρεσίες, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να διορθώσει βασικές υποδομές, αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Για να καλύψει αυτές τις επείγουσες ανάγκες, η Επιτροπή προτείνει δάνεια με χαμηλά επιτόκια με μακροπρόθεσμες προθεσμίες αποπληρωμής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρότεινε ένα πρόγραμμα βοήθειας 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες.

Η ΕΕ έχει χορηγήσει 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει όπλα και άλλη μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα χρήματα που έχουν χορηγήσει μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Του σχεδίου ανασυγκρότησης της ΕΕ θα ηγούνται από κοινού οι Βρυξέλλες και το Κίεβο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Μολονότι δεν αναφέρει ρητά τις ελπίδες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, το σχέδιο θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το υποψήφιο μέλος με τα πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της ενέργειας και του κλίματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*