Η Τουρκία «πατάει πόδι» στη Λιβύη εγκαθιστώντας 2 στρατιωτικές βάσεις – Τουρκία: Άρση της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας ζητά ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία «πατάει πόδι» στη Λιβύη εγκαθιστώντας 2 στρατιωτικές βάσεις
Οι νίκες των δυνάμεων του Σαγέντ Αλ-Σαράτζ με την αμέριστη συμπαράσταση της Τουρκίας έχουν ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας που επιχειρεί να εξαργυρώσει την στρατιωτική παρουσία της στην αφρικανική χώρα στήνοντας στρατιωτικές βάσεις.

Εδραιώνεται μέρα με τη μέρα η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη έπειτα και από τις συνεχιζόμενες νίκες της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης. Η Άγκυρα που έχει παίξει σημαντικό ρόλο σπάζοντας το εμπάργκο όπλο και στέλνοντας στο καλάθι των αχρήστων την «πρωτοβουλία του Βερολίνου» σε μια επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε 8ωρη άσκηση στις ακτές της Λιβύης με αεροσκάφη, φρεγάτες και κορβέτες και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας αφορά τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην αφρικανική πόλη. Η Άγκυρα σχεδιάζει δύο (+ μία) στρατιωτικές βάσεις σε Βατίγιε και Τρίπολη (αεροπορικές) ενώ με την αποχώρηση και των τελευταίων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ από τη Μισράτα ετοιμάζει ναυτική βάση κομβικής σημασίας στην πόλη Μισράτα (ενόψει των ερευνών/γεωτρήσεων στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αλλά και τις εξορύξεις σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης μέσω της Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων).

Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» η πρώτη βάση (Βατίγιε) της Τουρκίας θα είναι αεροπορική και θα φιλοξενεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η δεύτερη και πάλι αεροπορική σε περιοχή της Τρίπολης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Σαράτζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας φτάνουν μέχρι την πόλη Μισράτα και το κομβικής σημασίας λιμάνι της. Η Άγκυρα αναμένει πως σύντομα οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατάρχη Χάφταρ θα αποχωρήσουν και θα ανοίξουν το δρόμο για τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή με σκοπό τον έλεγχο της Μεσογείου.

Η «Yeni Safak» αναφέρει μάλιστα πως οι τουρκικές κινήσεις έχουν να κάνουν και με τις «ελληνικές προκλήσεις» στην περιοχή σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα που η ίδια η Τουρκία επικοινωνεί με κάθε ευκαιρία για να νομιμοποιήσει την παρουσία της στα εδάφη της Λιβύης.

Εξαφανισμένη από τις εξελίξεις η Ευρώπη

Με τα γεγονότα να «τρέχουν» η ολιγωρία της Ευρώπης μόνο σαν αδυναμία μπορεί να πιστωθεί. Οι ηγεσίες των κρατών μελών παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις με τις παρεμβάσεις να είναι ελάχιστες.

Υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι θα τεθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε (τη Δευτέρα).

 

Την απογοήτευση της Άγκυρας στην απόφαση του Βερολίνου να παρατείνει την ταξιδιωτική οδηγία για περισσότερες από 160 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίαςεκφράζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

«Η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την ταξιδιωτική οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει τη χώρα του», δηλώνει ο Τσαβούσογλου και την καλεί «να την άρει το συντομότερο δυνατό».

«Θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου για τη στάση της Γερμανίας και την επιθυμία μου να μπορέσουν οι Γερμανοί παραθεριστές να ταξιδέψουν τελικά στην Τουρκία. Όλα είναι έτοιμα για ένα ασφαλές ταξίδι στη χώρα μου».

«Τα μέτρα που λάβαμε ελέγχθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV Süd. Οι επιστημονικοί λόγοι πίσω από την απόφαση είναι δύσκολα αντιληπτοί», είπε στο Spiegel.

Kαι οι Τούρκοι ξενοδόχοι όμως αντέδρασαν έντονα κατά της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας όπως μετέδωσε το δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΖDF. Παρέπεμψαν δε στο γεγονός ότι έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμασθούν και έκαναν λόγο για «πρωτοποριακή δουλειά, την οποία έκανε η Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διάδοση της επιδημίας του κορωνοϊού και θα έπρεπε να ανήκει στις πρώτες χώρες για τις οποίες θα αρθεί η (γερμανική) ταξιδιωτική οδηγία».

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη να παρατείνει την ταξιδιωτική οδηγία για περισσότερες από 160 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη Αυγούστου. Μεταξύ αυτών των χωρών συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε πάντως την Πέμπτη ότι «θα διεξαχθούν συνομιλίες με μεμονωμένες τρίτες χώρες σχετικά με την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας νωρίτερα».

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των λοιμώξεων, την απόδοση του αντίστοιχου συστήματος υγείας, τα μέτρα ασφαλείας επί τόπου και από την κατάσταση των πτήσεων προς και από τις χώρες αυτές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή και με την Τουρκία επί του θέματος αυτού».