Η τύχη του πλοίου Zhibek Zholy θα αποφασιστεί σε συνάντηση των εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα
Ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από ουκρανική περιοχή που έχουν καταλάβει οι Ρώσοικατέσχεσαν οι τουρκικές τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίαςστην Τουρκία.
«Έχουμε πλήρη συνεργασία. Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού, έχει κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας», δήλωσε ο πρέσβης Βασίλ Μποτνάρ στην ουκρανική τηλεόραση.
Η τύχη του πλοίου Zhibek Zholy θα αποφασιστεί σε συνάντηση των εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα ενώ η Ουκρανία ελπίζει στην κατάσχεση των σιτηρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που άρχισε η εισβολή της Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Κρεμλίνο αρνείται της κατηγορίες.
H διαδρομή του Zhibek Zholy από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2022
Ένας αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες από τη ναυτιλιακή διοίκηση της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι το πλοίο Zhibek Zholy χωρητικότητας 7.146 τόνων είχε φορτώσει το πρώτο φορτίο περίπου 4.500 τόνων ουκρανικού σιτηρού από το Μπερντιάνσκ, ένα λιμάνι στη νότια Ουκρανία που κατέχεται από τη Ρωσία.
Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο κατήγγειλε επίθεση της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας (στενός σύμμαχος της Ρωσίας) Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίσθηκε σήμερα ότι πριν από τρεις ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις..
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας (στενός σύμμαχος της Ρωσίας) Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίσθηκε σήμερα ότι πριν από τρεις ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναχαίτισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους Ουκρανούς με σκοπό να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος.
«Μας προκαλούν. Πρέπει να σας πω ότι πριν από τρεις ημέρες, ίσως και λίγο παραπάνω, έγινε προσπάθεια να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, από το έδαφος της Ουκρανίας. Όμως, τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλους τους πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία αλλά θα πολεμήσει, εάν γίνει εισβολή στο έδαφός της.
«Μας προκαλούν. Πρέπει να σας πω ότι πριν από τρεις ημέρες, ίσως και λίγο παραπάνω, έγινε προσπάθεια να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, από το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Λουκασένκο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις αυτές.
Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Κατολίσθηση στην Ινδία: Στους 37 ο αριθμός των νεκρών – 25 άτομα αγνοούνταιΙνδοί στρατιώτες στο σημείο της τραγωδίας
Η κατολίσθηση η οποία έπληξε την Πέμπτη τη βορειοανατολική Ινδία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ άλλοι 25 εξακολουθούσαν να αγνοούνται την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων κατάπιαν την Πέμπτη σιδηροδρομικό εργοτάξιο στην πολιτεία Μανιπούρ, όπου εργάζονταν έφεδροι στρατιώτες και πολίτες.
Τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την καταστροφή, σωστικά συνεργεία βρήκαν ζωντανούς 18 ανθρώπους.
Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού Άνγκομ Μπόμπιν Σινγκ ανέφερε πως 28 άνθρωποι συνέχιζαν να αγνοούνται, προτού ανακοινώσει αργότερα πως ανασύρθηκαν άλλα τρία πτώματα.
Η επιχείρηση έρευνας δεν έχει τερματιστεί, «παρά τις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες», πιο συγκεκριμένα «τα καιρικά φαινόμενα και τις νέες κατολισθήσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
Αυτή η περιοχή της βορειοανατολικής Ινδία, απομονωμένη και ορεινή, πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από σφοδρές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες.
Από τις αρχές του Ιουνίου, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών που κατάπιαν σπίτια.
Στη βορειοανατολική Ινδία οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές θεωρούνται ανεπαρκείς, όμως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι άρχισε διάφορα φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα, ώστε να τις φέρει στο επίπεδο ανάπτυξης της Κίνας, με την οποία γειτονεύει η περιοχή αυτή.
Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας εξάλλου η ανέγερση φραγμάτων, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα συμβάλλουν στις καταστροφές.