Η Τουρκία επιμένει στην πρόταση για συγκρότηση “ομάδας εργασίας” με τις ΗΠΑ για να επιλυθεί το θέμα των S-400 – Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στη Βαρσοβία

Η Τουρκία επανέλαβε σήμερα την πρότασή της προς τις ΗΠΑ για τη συγκρότηση μιας «τεχνικής ομάδας εργασίας», με τη συμμετοχή και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιλυθεί η διένεξη με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την αγορά εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρσι, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία και να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί την τεχνολογία Stealth των F-35 της εταιρείας Lockheed Martin. Η Άγκυρα από την πλευρά της απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό και διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα ενταχθεί στα αμυντικά συστήματα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Προτού να ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19 ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δέχτηκαν σφοδρό πλήγμα καθώς η Μόσχα παρέχει στήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι μάχες μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες συνεχίζονταν, η Άγκυρα προσέτρεξε στη βοήθεια των ΗΠΑ, ζητώντας να της δοθούν πυρομαχικά αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εκτοπίστηκαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Από τότε, τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ τηρούν σιγή για το θέμα των S-400. Η Τουρκία είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το ρωσικό σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία εντός του Απριλίου, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε μια εκδήλωση του ιδρύματος Atlantic Council, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε σήμερα ότι η στάση της χώρας του για την επίλυση του προβλήματος δεν έχει αλλάξει. «Προτείναμε στις ΗΠΑ να συγκροτήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και μάλιστα το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας εργασίας. Και αυτή η πρόταση παραμένει στο τραπέζι», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αγοράσει και το αμερικανικό σύστημα Patrito αν της γίνει μια καλή προσφορά. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν προτίθεται να παράσχει το σύστημα αυτό στην Τουρκία, εκτός και αν αναθεωρήσει τη στάση της για τους S-400.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον περασμένο Νοέμβριο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συμφώνησε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων παρά την πανδημία στη Βαρσοβία

Παρά τους περιορισμούς μετακινήσεων στην Πολωνία λόγω της πανδημίας, πολλές δεκάδες γυναίκες και άντρες, με αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζή, βγήκαν στους δρόμους, παραβιάζοντας την απαγόρευση των συναθροίσεων και έκλεισαν τους δρόμους.

Η διαδήλωση των πολιτών έγινε σε κεντρική συνοικία της Βαρσοβίας για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου που κατατίθεται την Τετάρτη 15 Απριλίου  στο κοινοβούλιο και προβλέπει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει  την   αντίδραση πολιτών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ήδη πολύ περιορισμένο στη χώρα.

Σφοδρότατα επικριτική για το επίμαχο νομοσχέδιο ήταν η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«… Αυτός ο νόμος, εφόσον υιοθετηθεί, θα οδηγήσει στο να απαγορευτεί ουσιαστικά η άμβλωση, πλήττοντας σοβαρά τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών σε αυτήν τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*