Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 και «είδε» ελληνικά F-16; – Πέτσας: Αδειάζει τους «Μακεδονομάχους» της ΝΔ

Για ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας S-400 σε βάρος ελληνικών μαχητικών κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις ότι ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το συμβάν φαίνεται ότι αποτέλεσε τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα). Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, με βάση πληροφορίες της «Κ», ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης.

Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Είναι απολύτως σαφές ότι το παιχνίδι της Αγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον, η οποία και έχει απειλήσει με επιβολή των κυρώσεων (CAATSA) σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, από την Αγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Πέτσας: Αδειάζει τους «Μακεδονομάχους» της ΝΔ

Οριστικό τέλος στους ισχυρισμούς κάποιων «μακεδονομάχων», αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών στο σκέλος της εθνικότητας και της γλώσσας όταν της δοθεί η ευκαιρία, έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας -έπειτα από σχετική ερώτηση της «Αυγής» κατά την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: από τη στιγμή που κυρώνεται μία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει και εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί, παράγει αποτελέσματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «το μόνο που μπορεί να γίνει πλέον είναι η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας και στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, η ελληνική πλευρά θα κοιτάξει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της».
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της απροθυμίας των κυβερνητικών βουλευτών γενικότερα, αλλά και της δεδηλωμένης πρόθεσης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να απόσχει από την ψηφοφορία των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η ψήφιση τους έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*