Η Τουρκία απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια – Τουρκία: Πουλάει στο Κατάρ εθνική περιουσία. Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Μέτρα Ε.Ε. ενάντια στην Τουρκία
«Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για τη χώρα μας και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Για «προκατάληψη» κατηγόρησε το Ευρωκοινοβούλιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε απάντηση του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι σε ερώτηση σχετικά με το ψήφισμα για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και το Κυπριακό, στη γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται ότι η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη μη δεσμευτική απόφαση και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν ευρωπαϊκό εκβιασμό και απειλή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ). Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση της προεδρίας της ΤΔΒΚ για το ζήτημα αυτό.

Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου” έδειξε για άλλη μια φορά πόσο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα και προκατειλημμένο είναι το ΕΚ ως προς το Κυπριακό. Εάν διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της Ε.Ε. να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Το να καθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ όμηροι των κυπριακών συμφερόντων αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε το γενικό συμφέρον της ΕΕ ούτε την επίλυση του Κυπριακού ούτε βελτιώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Καλούμε το Ευρωκοινοβούλιο και την Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004. Η Τουρκία, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, αλλά την ίδια στιγμή θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης».

Πακέτο μεταρρυθμίσεων ανακοινώνει στις 10 Δεκεμβρίου η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προαναγγέλλει ότι η Άγκυρα θα ανακοινώσει πακέτο μεταρρυθμίσεων για τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της οικονομίας στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που συνέρχεται η Ευρώπη για να αποφασίσει κυρώσεις ή όχι κατά της Τουρκίας.

 

Τουρκία: Πουλάει στο Κατάρ εθνική περιουσία – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αυτή τη στιγμή, 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και 179 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία

Δέκα συμφωνίες για αμυντική/στρατιωτική συνεργασία, ενέργεια, διεθνές εμπόριο και επενδύσεις υπέγραψαν χθες Τουρκία και Κατάρ κατά την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) θα αγοράσει το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και η αγορά του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης Istinye Park. Το εμιράτο θα επενδύσει επίσης στο έργο για την ανάπτυξη του Κεράτιου Κόλπου, της ιστορικής χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης, όπου θα κατασκευαστούν δύο πολυτελείς μαρίνες, δύο ξενοδοχεία, ένα τζαμί και ένα εμπορικό κέντρο.

Μια άλλη μεγάλης κλίμακας επένδυση είναι η αγορά του εμπορικού λιμένα της Αττάλειας. Από τις συμφωνίες θα υπάρξει ροή κεφαλαίου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ στην Τουρκία. Τα υπουργεία εμπορίου του Κατάρ και της Τουρκίας πρόκειται επίσης να συστήσουν μια κοινή επιτροπή εμπορίου για να προωθούν τα αγαθά των δύο χωρών στις ελεύθερες ζώνες.

Οι δύο χώρες δημιούργησαν μια Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή το 2014 για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η οποία έχει ενδυναμωθεί σημαντικά από τότε, ιδίως μετά το εμπάργκο και την πολιτική περιθωριοποίηση του Κατάρ από τις άλλες αραβικές χώρες το 2017 για κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή, 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και 179 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία. Το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα αεροσκάφος τύπου Boeing αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πυρ και μανία η αντιπολίτευση

Οι συμφωνίες με το Κατάρ και δη η πώληση μεριδίου της εθνικής περιουσίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για «ξεπούλημα» της χώρας. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο κανάλι FOX, εγκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις για την πώληση της περιουσίας του έθνους στο Κατάρ.

  • Ποιανού την περιουσία πουλάτε; Πουλάτε την περιουσία 83 εκ. πολιτών και δεν λέτε καν πόσο την πουλάτε
  • Ό,τι έχει στη χούφτα του το πουλάει. Πουλάει τα πάντα
  • Αν πει ότι πουλήσαμε το μισό παλάτι, κανείς να μην εκπλαγεί
  • Πουλήσατε 128 δις δολάρια σε ποιον;
  • Γιατί πουλάτε το 10% του χρηματιστηρίου;
  • Δεν ξέρουμε ποιο είναι το μερίδιο της Κεντρικής Τράπεζας που πούλησε στο Κατάρ
  • Έφυγε ο Μπεράτ (Αλμπαϋράκ, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου), αλλά την εντολή την έδωσε ο Ερντογάν. Να η ενός ανδρός αρχή ξανά.
  • Με μία μολυβιά έσβησε 90 εκατ. δολάρια χρέος του Κατάρ», είναι μερικές από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατά του Ερντογάν για την κίνηση με το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος της CHP, Φαίκ Οζτράκ, επέκρινε την κυβέρνηση, προτείνοντας χλευαστικά το brand name της Τουρκίας να καταχωρηθεί στο Κατάρ. Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση αναφέρει ότι το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου θα μεταφερθεί στο Κατάρ χωρίς διαγωνισμό ενώ δεν έγινε καν γνωστή η τιμή πώλησης των μετοχών.

Στο μεταξύ, σήμερα θα συζητηθεί στη βουλή ο προϋπολογισμός της τουρκικής προεδρίας για το 2021, ο οποίος προβλέπει 14.8 δις. λίρες ως ετήσιο κονδύλι για το παλάτι (1.6 δις ευρώ).

Μαρία Ζαχαράκη

Μαρία Ζαχαράκη