Η Σουηδία υποστηρίζει ότι έλαβε αμερικανικές «διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της» με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ — Το Σιν Φέιν διεκδικεί σήμερα την πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές στη βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, έκανε λόγο για «διαβεβαιώσεις» που έλαβε απο τις ΗΠΑ για «υποστήριξη»  κατά την περίοδο..

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, έκανε λόγο για «διαβεβαιώσεις» που έλαβε απο τις ΗΠΑ για «υποστήριξη»  κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που οι «διαβεβαιώσεις» και οι «εγγυήσεις» των ΗΠΑ, για στήριξη στην Ουκρανία μέχρι την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, συνέβαλαν στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την Μόσχα και στην ρωσική εισβολή…

«Φυσικά, δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά αισθάνομαι πολύ σίγουρη ότι πλέον έχουμε μια αμερικανική διαβεβαίωση», δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση η Λίντε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας», όπως αυτές που αποκτά μια χώρα που είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Λίντε απέφυγε να πει ποιες διαβεβαιώσεις έλαβε από τον Μπλίνκεν και αρκέστηκε να πει ότι «η Ρωσία μπορεί να είναι σίγουρη ότι αν προβεί σε οποιουδήποτε είδους εχθρικές ενέργειες κατά της Σουηδίας, όπως έχει ήδη απειλήσει, δεν θα ήταν κάτι που οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν απλώς να συμβεί… χωρίς απάντηση».

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι ενδεχόμενο αίτημα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων και «υβριδικών μέτρων» – όπως εκστρατείες προπαγάνδας – με στόχο την υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας του.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στην περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 

Το Σιν Φέιν διεκδικεί σήμερα την πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές για τη βουλή της Βόρειας Ιρλανδίαςimage

Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να είναι «ιστορικές». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Sinn Féin, το κόμμα που υποστηρίζει την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων στη Βορειοϊρλανδική Συνέλευση και να εξασφαλίσει έτσι, για πρώτη φορά, την θέση του πρώτου υπουργού στην κυβέρνηση του Μπέλφαστ

Σήμερα, Πέμπτη 5 Μάη, ανοίγουν οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας, καθώς και στη Σκωτία και την Ουαλία — με εκλογές να πραγματοποιούνται επίσης για τη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή της δύναμης των βρετανικών πολιτικών κομμάτων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με μια άνοδο του κόστους ζωής και με το σκάνδαλο partygate επίσης ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία προσέρχονται επίσης στις κάλπες σήμερα για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να είναι «ιστορικές».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Sinn Féin, το κόμμα που υποστηρίζει την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (ο κάποτε πολιτικός βραχίονας του IRA), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων στη Βορειοϊρλανδική Συνέλευση των 90 εδρών και να εξασφαλίσει έτσι, για πρώτη φορά, την θέση του πρώτου υπουργού στην κυβέρνηση του Μπέλφαστ.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας που ένας υπέρμαχος της επανένωσης θα κατέχει αυτή τη θέση, αντί των κομμάτων που υποστηρίζουν την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν αυτό το σενάριο ευοδωθεί, θα έφερνε επίσης τον απώτερο στόχο του Σιν Φέιν για μια ενωμένη Ιρλανδία ένα βήμα πιο κοντά. Τότε το Sinn Féin θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει την πιθανότητα προκήρυξης δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επανένωσης ή της παραμονής.

Σε αυτές τις εκλογές το Σιν Φέιν έβαλε σε δεύτερη μοίρα το αίτημα για μια ενωμένη Ιρλανδία στην εκστρατεία του και  επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν το ψωμί και την υγεία του λαού.

«Αυτά στα οποία ο λαός θέλει να ανταποκριθούμε είναι να προσπαθήσουμε να βάλουμε χρήματα στις τσέπες του για να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής», δήλωσε  η Μισέλ Ο’ Νιλ, ηγέτιδα του κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία, την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκλογικής συζήτησης. Είπε ότι δεν «καθορίστηκε ημερομηνία» για ένα δημοψήφισμα για την ενοποίηση.

Σύμφωνα με το σύστημα κατανομής της εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας, που δημιουργήθηκε από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 και τερμάτισε δεκαετίες σύγκρουσης Καθολικών -Προτεσταντών, οι θέσεις του πρώτου υπουργού και του αναπληρωτή πρώτου υπουργού μοιράζονται ανάμεσα νστο πρώτο και το δεύτερο κόμμα.

Και οι δύο θέσεις πρέπει να καλυφθούν για να λειτουργήσει η κυβέρνηση. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο είναι εδώ και δύο δεκαετίες μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, έχει έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να μην δεχτεί την θέση του αναπληρωτή πρώτου υπουργού με πρώτο υπουργό από το Σιν Φέιν.

Το DUP λέει επίσης ότι θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση, εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις συνοριακές ρυθμίσεις μετά το Brexit, γνωστές ως Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αντιτίθενται από πολλούς συνδικαλιστές.

Τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών, που χρησιμοποιούν σύστημα αναλογικής, αναμένονται να ανακοινωθούν το νωρίτερο το Σαββατοκύριακο.

Οι νέοι βουλευτές θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν εκτελεστικό σώμα. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί μέσα σε έξι μήνες, η διοίκηση θα καταρρεύσει, πυροδοτώντας νέες εκλογές και περισσότερη αβεβαιότητα.