Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απέτρεψε ουκρανική δολιοφθορά στον αγωγό «South Stream» — Ανταλλαγή αιχμαλώτων από Ρωσία-Ουκρανία: Βίντεο από την απελευθέρωσή τους

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απέτρεψε ουκρανική δολιοφθορά στον αγωγό «South Stream»

Ο αγωγός South Stream ήταν ένα έργο αγωγού που προοριζόταν να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία

ΗΡωσία κατηγορεί τηνΟυκρανίαγια απόπειρα δολιοφθοράς στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream»

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (24/11) ότι εμπόδισε τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν, δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο αγωγός South Stream ήταν ένα έργο αγωγού που προοριζόταν να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, αλλά το έργο ακυρώθηκε αργότερα καθώς υπερίσχυσε η διαδρομή του TurkStream.

 

Ανταλλαγή αιχμαλώτων από Ρωσία-Ουκρανία: Βίντεο από την απελευθέρωσή τουςΑνταλλαγή αιχμαλώτων από Ρωσία-Ουκρανία: Βίντεο από την απελευθέρωσή τους

Σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησαν Ρωσία και Ουκρανία, με τη ρωσική πλευρά να απελευθερώνει 35 Ουκρανούς στρατιώτες, εκ των οποίων ένας είναι πολίτης και η ουκρανική πλευρά αντίστοιχα, 35 Ρώσους στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι η ανταλλαγή αυτή έρχεται έπειτα από βίντεο που δημοσιεύθηκε και εγείρει ερωτήματα για την εκτέλεση ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

Τα βίντεο που δείχνουν Ρώσους στρατιώτες που κείτονται νεκροί στο έδαφος κατόπιν της αιχμαλώτισής τους, πυροδότησαν την οργή της Μόσχας και κατηγορίες για εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου, με το Κίεβο από πλευράς του να δηλώνει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες ενήργησαν σε αυτοάμυνα.

Την ανταλλαγή αιχμαλώτων επιβεβαίωσε και ο Andriy Yermak, Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας μέσα από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Σήμερα, 35 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 1 πολίτης, επέστρεψαν στη Ρωσία. Μεταξύ τους είναι και εκείνοι που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ από την πρώτη μέρα του πολέμου και του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη», αναφέρει.

Ο Yermak μοιράστηκε επίσης με μια φωτογραφία τις στιγμές που οι Ουκρανοί πολίτες επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ στο ΝEXTA δημοσιεύθηκε το βίντεο που ακολουθεί:

Σε ανακοίνωσή του από τη πλευρά του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σημειώνει:

«Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, 35 Ρώσοι στρατιώτες, που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία και κινδύνευαν να πεθάνουν, επέστρεψαν σε έδαφος υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου. Αεροπλάνα που ανήκουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα στείλουν τους απελευθερωμένους Ρώσους στρατιώτες στη Μόσχα για θεραπεία και αποκατάσταση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου όταν η Ουκρανία απελευθέρωσε 107 Ρώσους στρατιώτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*