Η Ρωσία καλεί τα κράτη BRICS να υιοθετήσουν νέες μεθόδους πληρωμών — «Καλωσόρισμα» Μπάιντεν στο Ισραήλ: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι απαρτχάιντ»

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε τους BRICS να στραφούν σε νέες μεθόδους πληρωμής, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ξεπεράσει την παγκόσμια δολαριοποίηση και να αντιμετωπίσει την απώλεια αξίας του ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σημερινά εμπορικά στοιχεία, το ευρώ υποχώρησε στην ισοτιμία με το δολάριο πριν διαμορφωθεί στα 1,0005 δολάρια. Η τιμή αυτή σηματοδοτεί το χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τον Δεκέμβριο του 2002.

Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος δήλωσε στο Telegram ότι «η καλύτερη προστασία από τη σήψη του ευρώ θα είναι η μετάβαση σε νέους τρόπους πληρωμής στο εμπόριο με τους αξιόπιστους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εθνικών νομισμάτων», δηλαδή του ρωσικού ρουβλίου, του κινεζικού γιουάν, της ινδικής ρουπίας κ.λπ.

Είπε επίσης ότι «στο μέλλον είναι επίσης δυνατή η δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος για τις χώρες BRICS. Το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ και η στερλίνα δεν είναι αρκετά για τον σύγχρονο κόσμο».

 

«Καλωσόρισμα» Μπάιντεν στο Ισραήλ: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι απαρτχάιντ»

Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem υποδέχτηκε τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναρτώντας γιγαντοαφίσες και ψηφιακές οθόνες στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα που έγραφαν: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι απαρτχάιντ».

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, σε μία προσπάθεια να εντείνει την επιθετικότητα των ΗΠΑ προς το Ιράν σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αναιρέσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη σύναψη των «Συμφωνιών του Αβραάμ» μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου. Παράλληλα, συνεχίζει την απόλυτη συμμαχία της χώρας του με το Ισραήλ χωρίς να αναγνωρίζει τα εγκλήματα που αυτό διαπράττει απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της B’Tselem ή άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, που κατέληξαν σε έκθεσή τους τον Ιανουάριο του 2021 ότι το Ισραήλ αποτελεί καθεστώς απαρτχάιντ. Το Ισραήλ χαρακτηρίστηκε στην έκθεση της B’Tselem ως «ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί νόμους, πρακτικές και οργανωμένη βία για να εδραιώσει την κυριαρχία μίας ομάδας έναντι μίας άλλης», δηλαδή ο ορισμός του καθεστώτος απαρτχάιντ στο διεθνές δίκαιο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Χαγκάι Ελ-Αντ δήλωσε: «Η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταλήξει σε μία επικαιροποιημένη συναίνεση, την οποία μοιράζονται ευρέως οι Παλαιστινιακές, Ισραηλινές και διεθνείς οργανώσεις, πως αυτή η πραγματικότητα συνιστά απαρτχάιντ. Η μία αμερικανική κυβέρνηση μετά την άλλη έχει συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ με διεθνή υποστήριξη και ασυλία, επιτρέποντάς του να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να απαιτεί λογοδοσία. Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν πως η περιοχή μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου θάλασσας κυβερνάται από ένα καθεστώς απαρτχάιντ, και να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ αναλόγως. Όταν αλλάξει αυτή η στάση — τότε θα αλλάξει και το καθεστώς».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*