Η Ρωσία αποσύρει τον στρατό της από τα σύνορα με τη Λευκορωσία – Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη στο θέμα της υποδοχής προσφύγων από τη Μόρια

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμφώνησαν σήμερα να αποσύρει η Μόσχα τους εφέδρους της που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορά τους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και ο Πούτιν δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Λουκασένκο θα ξεπεράσει την κρίση στη χώρα του, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια σαφή δήλωση υποστήριξης.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Λουκασένκο στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, την οποία αμφισβητούν η αντιπολίτευση και η Δύση, στις 9 Αυγούστου.

Κατά τις τετράωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι, ο Λουκασένκο επιβεβαίωσε στον Πούτιν ότι θέλει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Το σχέδιο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από τη Μόσχα αλλά οι λεπτομέρειές του παραμένουν ακόμη ασαφείς, είναι ο μοναδικός συμβιβασμός που δέχεται το Μινσκ για να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε στα τέλη Αυγούστου ότι «οι ειδικοί» εργάζονται για αυτήν την αναθεώρηση και ότι στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη συνάντησή τους οι δύο πρόεδροι είχαν μια «εποικοδομητική» συζήτηση που αφορούσε τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία τους, αλλά και στρατιωτικά και ενεργειακά θέματα. Πιστός στη νέα του στρατηγική, να παρουσιάζει τη χώρα του ως προμαχώνα της Ρωσίας απέναντι στη Δύση, ο Λουκασένκο είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν τον στρατό τους ώστε «να μπορέσουν να αντισταθούν» σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Πριν από τις εκλογές του Αυγούστου, ο Λουκασένκο κατηγορούσε τη Ρωσία ότι ήθελε να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα του αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και επιδίωξε τη ρωσική στήριξη για να αντιμετωπίσει τις μαζικές διαδηλώσεις που, κατά την άποψή του, εντάσσονται στη συνωμοσία της Δύσης εναντίον του.

Νωρίτερα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης που αναγκάστηκε να εξοριστεί στη Λιθουανία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αποδοκίμασε τη στάση του Πούτιν. «Λυπάμαι που αποφασίσατε να κάνετε διάλογο με τον σφετεριστή και όχι με τον λαό της Λευκορωσίας», είπε η Τιχανόφσκαγια, η οποία ενεπλάκη στην πολιτική μόλις την περασμένη άνοιξη, μετά τη σύλληψη του συζύγου της. Κατά την άποψή της, κάθε συμφωνία που θα υπογράψει ο Λουκασένκο θα είναι «νομικά άκυρη» επειδή η επανεκλογή του ήταν παράνομη.

 

Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη στο θέμα της υποδοχής προσφύγων από τη Μόρια

Το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον καταυλισμό της Μόριας, με το 39% να απορρίπτει αυτή την ιδέα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το γερμανικό ινστιτούτο Yougov.

«Θα εγκρίνατε ή θα απορρίπτατε την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου;», ανέφερε το ερώτημα της δημοσκόπησης στο οποίο απάντησαν θετικά σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες. Συγκεκριμένα, το 22% τάσσεται «απολύτως» υπέρ, το 25% «μάλλον» υπέρ, το 16% «μάλλον» την απορρίπτει, ενώ το 23% την απορρίπτει «απολύτως».

Μάλιστα, η έρευνα παρουσιάζει διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τους πολίτες των δυτικών και των ανατολικών κρατιδίων. Συγκεκριμένα, το 50% των Δυτικογερμανών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν πρόσφυγες από τον ελληνικό καταυλισμό στη Γερμανία, ενώ κατά είναι το 38%. Αντίθετα, μόνο το 35% των Ανατολικογερμανών είναι υπέρ και το 47% είναι εναντίον.

Όσον αφορά την πολιτική προέλευση των ερωτηθέντων, το 64% των υποστηρικτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ και το 22% εναντίον. Το 62% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι υπέρ της υποδοχής  των προσφύγων της Μόριας, ενώ κατά τάσσεται το 28%.

Μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το 89% απορρίπτει την υποδοχή τους στη Γερμανία (υπέρ μόνο το 8%), ενώ αντίθετα το 78% των υποστηρικτών των Πρασίνων είναι υπέρ και τάσσεται κατά μόνο το 16%.

Από τους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) το 52% είναι υπέρ και το 28% κατά. Τέλος οι υποστηρικτές των Φιλελευθέρων (FDP) είναι υπέρ σε ποσοστό 39% και εναντίον το 49%.