Η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στις μάχες ανατολικά της Ουκρανίας — Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί

Καταρρέει η ουκρανική άμυνα στο Ντονμπάς. Σφυροκόπημα των Ρώσων στο Χάρκοβο και νέα πολύνεκρη επιθέση. Κατηγορίες Ζελένσκι για «γενοκτονία». Καμία πρόοδος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καθολική υπεροχή της Ρωσίας στις μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες. Η Μόσχα, 93 ημέρες από την έναρξη της εισβολής, σφίγγει τον κλοιό στο Ντονμπάς με τις ουκρανικές δυνάμεις να χάνουν έδαφος.

Τελευταία εξέλιξη στο πεδίο των μαχών η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που σταδιακά πέρασε στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, επανέρχεται στο στόχο των Ρώσων που κλιμακώνουν την επίθεσή τους πραγματοποιώντας νέες επιθέσεις και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον εννέα αμάχων, ανάμεσά τους και ενός παιδιού, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

93 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Σήμερα, οι κατακτητές βομβάρδισαν ξανά το Χάρκοβο. Αυτή τη στιγμή ο κατάλογος των νεκρών περιλαμβάνει εννέα άτομα. 19 τραυματίες. Όλοι οι άμαχοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους κατοίκους της πόλης να παροτρύνονται να παραμείνουν σε καταφύγια.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία έχουν παραδεχτεί ότι η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στις μάχες στα ανατολικά της χώρας. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουγκάνσκ, Serhiy Haidai, είπε ότι μόλις το 5% της περιοχής παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. «Ο ρωσικός στρατός έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις για να καταλάβει την περιοχή», είπε σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Telegram. «Εξαιρετικά σκληρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ. Απλώς καταστρέφουν την πόλη, τη βομβαρδίζουν καθημερινά, βομβαρδίζουν χωρίς παύση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Για «γενοκτονία» μιλάει ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.

«Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν «σε στάχτες» πολλές πόλεις της περιφέρειας αυτής.

Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς, συνέχισε ο Β. Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά (…) είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».

Καμία ειρηνευτική προσπάθεια

Και ενώ οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Ο κ. Ζελένσκι έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο απευθείας με τον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και μόνο αν προηγουμένως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρήσουν στα προπολεμικά σύνορα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Στράτος Ιωακείμ

 

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτείΣεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ κατηγόρησε τον Ουκρανό προέδρο Ζελένσκι ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και τη Δύση ότι στηρίζει αυτή την “αδιαλλαξία”.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και τη Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο στη στάση του αυτή.

Ο κ. Ζελένσκι έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο απευθείας με τον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και μόνο αν προηγουμένως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρήσουν στα προπολεμικά σύνορα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.