Η ρήτρα αναπροσαρμογής χτίζει αντικυβερνητικό μέτωπο — Ο ήσυχος θάνατος της πανδημίας

ΔΕΗ : Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους | in.gr

Καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων γίνονται οι εξοντωτικοί λογαριασμοί του ρεύματος με την κυβέρνηση εγκλωβισμένη μεταξύ άκαρπης άμυνας και αδράνειας, τον ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώνει μετωπικά πια την πίεση για την κρίση της ακρίβειας, και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει επιθετική αλλαγή τακτικής ζητώντας τώρα και εκείνος εκλογές.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής χτίζει αντικυβερνητικό μέτωπο

Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των σταθερά αρνητικών δημοσκοπήσεων, επισπεύδει την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την μείωση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που, όπως ήδη έγραψε το tvxs.gr, θα γίνουν τελικά πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 16 Μαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με δήλωσή του στην Real News, ότι το πακέτο των μέτρων μέσα στο Μάιο και θα έχει ισχύ από τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν – ή δεν θα ληφθούν – στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση στην χονδρική αγορά της ενέργειας θα μειώνει το κόστος της κιλοβατώρας περίπου κατά ένα τρίτο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ενώ το Μαξίμου πιέζεται έντονα από τους γαλάζιους βουλευτές και για μείωση, ή και κατάργηση, της επίμαχης ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία αναδεικνύεται σε κοινωνική νάρκη:

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί πεποίθηση πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης πως η ρήτρα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα και κέρδη των παρόχων μεταβιβάζοντας όλο το ρίσκο και το κόστος της χονδρικής αγοράς στους καταναλωτές.

Το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση επιτείνει η θύελλα για τις υπέρογκες αμοιβές και τα μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι συνεχιζόμενες αλαζονικές παρεμβάσεις υπουργών που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν ο τελευταίος που «χτύπησε» (ξανά) το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας αφενός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι «εξαιρετικό μέτρο» που προστατεύει τους καταναλωτές και δηλώνοντας ότι ο κ. Στάσσης έκανε πολύ μεγάλο καλό στην χώρα και στους καταναλωτές.

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά πια σε μετωπική αντιπολιτευτική επίθεση βάζοντας στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας την κρίση της ακρίβειας και πιέζοντας σε όλα τα μέτωπα την κυβέρνηση. Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει νέα περιοδεία στην Ηλεία, ενώ πριν αναχωρήσει κατέθεσε στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα υπέρογκα μπόνους των golden boys της ΔΕΗ και για τις καταγγελίες περί χειραγώγησης μετοχών. Σήμερα κατατίθεται επίσης στην Βουλή και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει και τις πρωτοβουλίες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για την κατάθεση προσφυγών κατά της ρήτρας.

Σε επιθετική αντιπολίτευση στρέφεται πια και το Κίνημα Αλλαγής, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αιφνιδιάζει πολλούς – κυρίως εντός κυβέρνησης – με το χθεσινό του αίτημα για πρόωρες εκλογές. Στην συνέντευξή του στο Star Kεντρικής Ελλάδος ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφού δήλωσε ότι «οι υπουργοί κάνουν στάση εργασίας» τόνισε:

«Με ρωτούν γιατί δεν ζητάω εκλογές. Δεν έχει νόημα στο σύνταγμά μας. Αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει μ’ αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να γίνουν εκλογές. Θεωρώ αδιανόητο να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση τα 72 δις του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Οσο γρηγορότερα αλλάξουν τα πράγματα και εκλεγεί μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο και τον ελληνικό λαό».

Πρόκειται για ριζική αλλαγή στην μέχρι τώρα στάση Ανδρουλάκη, η οποία εν μέρει αποδίδεται και στην προσπάθεια του προέδρου του ΚΙΝΑΛ να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του κόμματος εν όψει των εκλογών της Κυριακής για την επιστροφή στο ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται ωστόσο και για μια, ντε φάκτο, κίνηση συγκρότησης ενός, άτυπου έστω και ad hoc, αντιπολιτευτικού μετώπου η οποία ικανοποιεί ιδιαιτέρως την Κουμουνδούρου καθώς κρίνεται και ως θετική απάντηση στην πρόσκληση – πρόκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΚΙΝΑΛ να συνταχθεί στο αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

 

Ο ήσυχος θάνατος της πανδημίας

782,716 πανδημία Φωτογραφίες - Δωρεάν & Royalty Free Φωτογραφίες από το  Dreamstime

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας, από τη στιγμή που συμφώνησε στην απελευθέρωση από τα μέτρα, οφείλει να κάνει έναν έντιμο απολογισμό και να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία.

Ο ήσυχος θάνατος της πανδημίας

Ο ήσυχος θάνατος της πανδημίας

Ζωή χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και χωρίς περιορισμούς  για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία. Η τάση είναι διεθνής και στη χώρα μας εξυπηρετεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ένα ξέφρενο τουριστικά καλοκαίρι με την προσδοκία τα έσοδα να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019.

Η συζήτηση που εκκρεμεί και δεν ακυρώνεται οριστικά μέσα στην διακηρυκτική επιστροφή στην κανονικότητα αφορά τη θλιβερή ελληνική επίδοση στον αριθμό των θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό.

Δεν αμφισβητείται πλέον το εκρηκτικό μέγεθος της θνητότητας από Covid-19  στις ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ, ενώ αποσπασματικά και ανοργάνωτα έχουν ακουστεί οι παράγοντες που συντέλεσαν στη διαμόρφωση αυτού του φοβερού φαινομένου.

Αυτό που δεν συμβαίνει είναι μια συγκροτημένη αποτίμηση των αιτίων και αναζήτηση τρόπων υπέρβασής τους. Ετσι, εάν ένα νέο δριμύ κύμα πανδημίας επανακάμψει το φθινόπωρο, θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο αδιέξοδο.

Όχι για να καταλογιστούν ευθύνες ή για να αναζωπυρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών που χάθηκε λόγω των παλινωδιών, των αντιφάσεων, των λαθών και των παραλείψεων στη διαχείριση της πανδημίας.

Το κόστος της κυβερνητικής αποτυχίας είναι τεράστιο και μετριέται σε ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και γι’ αυτό πρέπει έστω τώρα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ένας νέος τραγικός γύρος σε λίγους μήνες.

Η επιτροπή Τσιόδρα έχει χρέος να μιλήσει. Όχι καταγγελτικά ούτε πολιτικά. Επιστημονικά, με θάρρος, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Το χρωστάει σε όσους χάθηκαν άδικα.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*