Η πτήση του Predator: Από τις ελληνικές υποκλοπές στο αιματοκύλισμα του Σουδάν — Προειδοποίηση Μεντβέντεφ σε ΝΑΤΟ για την προμήθεια Patriot στην Ουκρανία — Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ προτείνει ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πώς η πτήση ενός Cessna συνδέει το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ελλάδα με την Ε.Ε. και τον αιματηρό ανταγωνισμό για την εξουσία στο Σουδάν. Μια διηπειρωτική έρευνα αποκαλύπτει ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον περιβόητο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος έχει αγοράσει σειρά υψηλών τεχνολογιών παρακολούθησης κι έχει δημιουργήσει το δικό του κέντρο εξουσίας εντός Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αεροσκάφος που συνδέεται με ισραηλινό μεγιστάνα του κατασκοπευτικού λογισμικού παραδίδει τεχνολογία παρακολούθησης από την ΕΕ σε διαβόητη σουδανική πολιτοφυλακή. Μια διηπειρωτική έρευνα αποκαλύπτει ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον περιβόητο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος έχει αγοράσει σειρά υψηλών τεχνολογιών παρακολούθησης κι έχει δημιουργήσει το δικό του κέντρο εξουσίας εντός Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο.


Η έρευνα του Lighthouse Reports σε συνεργασία με το ελληνικό inside story και την ισραηλινή Haaretz παρουσιάζουν μια υπόθεση που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει σενάριο τρομακτικής κατασκοπευτικής ταινίας.

Τα μέσα αυτά ερευνούν από κοντά τις δραστηριότητες της περίφημης Intellexa, της εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει συνδεθεί στη χώρα μας με το σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω Predator. Οι δραστηριότητές της, όμως, εξαπλώνονται από την Ευρώπη σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Νότου.

Μήνες έρευνας στα αρχεία της εταιρείας, αλλά συνεντεύξεις με εμπιστευτικές πηγές αποκαλύπτουν ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον Ταλ Ντίλιαν, έναν πρώην πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αγόρασε μια σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης και κατοχύρωσε ένα πάτημα στην Ε.Ε., μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μέσα από τα ρεπορτάζ καταγράφονται οι συχνές πτήσεις που πραγματοποιούσε το αεροσκάφος σε Αθήνα, Λάρνακα και υποψήφιους πελάτες σε διάφορες περιοχές, με το δημοσίευμα να τονίζει «μέσα από τον εντοπισμό των κινήσεων του Cessna τους τελευταίους μήνες, καθώς διέσχιζε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, διαφαίνεται το περίγραμμα ενός διεθνούς σκανδάλου που αποσταθεροποιεί τις χώρες στις οποίες προσγειώνεται, ενώ παράλληλα διοχετεύει κάποιες από τις πιο επικίνδυνες τεχνολογίες του κόσμου στα χέρια μερικών από τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα».

Από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στο Σουδάν

Μάιος του 2022. Χαρτούμ. Ένα ιδιωτικό αεροσκάφος φθάνει στον αεροδρόμιο της πόλης κάτω από τον καυτό ήλιο. Δύο τζιπ με φιμέ τζάμια είναι σταματημένα για να το υποδεχθούν. Ανήκουν σε μια από τις πιο τρομακτικές ένοπλες ομάδες, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces – RSF).

Το λευκό Cessna πέταξε από την Κύπρο και παρέμεινε προσγειωμένο στην πρωτεύουσα του Σουδάν για περίπου 45 λεπτά. Χρόνο που είναι αρκετός για να τραβήξει μια ανατριχιαστική γραμμή που συνδέει τον άγριο ανταγωνισμό για την εξουσία στο Σουδάν με ένα σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού που συγκλονίζει την Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες για την άφιξη του αεροσκάφους, αλλά και για το φορτίο που μετέφερε παρέμειναν στο σκοτάδι, δείγμα της μεγάλης δύναμης που έχει ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστού ως Χεμέντι, του πλουσιότερου ανθρώπου στο Σουδάν και αφεντικού ενός ιδιωτικού στρατού που θεωρείται ο διάδοχος των περιβόητων Τζαντζαγουίντ, γνωστών από τα ακραία εγκλήματά τους στην περιοχή του Νταρφούρ.

Σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες πηγές το φορτίο ήταν υψηλή τεχνολογία παρακολούθησης, κατασκευασμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουδάν, καθώς έχει την ικανότητα να μετατρέπει τα smartphones σε οπτικοακουστικούς πληροφοριοδότες ενάντια στους κατόχους τους.

Μόλις η είδηση της άφιξής του έφτασε στα αυτιά των αντιπάλων του Χεμέντι, ο εξοπλισμός θεωρήθηκε πως είναι τόσο επικίνδυνος που ένας διοικητής των RSF δήλωσε ότι μεταφέρθηκε λαθραία από το Χαρτούμ στο προπύργιο της πολιτοφυλακής στο Νταρφούρ, για να αποτραπεί η κατάσχεσή του από τον στρατό.

Το Σουδάν παραμένει σε μια διαδικασία εύθραυστης μετάβασης, μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο και μια διχοτόμηση, καθώς έπειτα από δεκαετίες δικτατορίας του Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος πλέον βρίσκεται στη φυλακή και αναμένει ενδεχόμενη έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η λαϊκή αγανάκτηση του 2019 έφερε στην εξουσία ένα πολιτικό συμβούλιο που μοιράζεται την εξουσία με τον στρατό. Ο Χεμέντι είναι δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό όμως μόνο στα χαρτιά, καθώς, στην πραγματικότητα προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της χώρας.

Είναι επικεφαλής της βιομηχανίας χρυσού του Σουδάν και ο ιδιωτικός του στρατός πολεμά έναντι αμοιβής σε ξένες συγκρούσεις, εκτός χώρας.

Ο Χεμέντι συναντήθηκε επίσης με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον Ιούνιο του 2021, με ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιείται από τη Μοσάντ και εντοπίστηκε στο Χαρτούμ, ενώ ήδη μέσα στον τελευταίο χρόνο οι περιβόητες RSF έχουν εμπλακεί σε εξαφανίσεις διαδηλωτών και σε πυροβολισμούς κατά αμάχων.

Η πτήση του Cessna ρίχνει φως σε μια μυστική και επικερδή επιχείρηση και συνδέει την αιματοβαμμένη σουδανική πολιτοφυλακή με μια ομάδα ανθρώπων που,όπως έχει αποκαλυφθεί, ασκούν εξουσία και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εταιρικό δίκτυο που  εκτείνεται στην Κύπρο, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Ιρλανδία, και κυρίως με μια κρίση που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ε.Ε. – την ευρεία διαθεσιμότητα εξελιγμένου λογισμικού που μπορεί να εντοπίζει και να χακάρει κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως, απειλώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ σε ΝΑΤΟ για την προμήθεια Patriot στην ΟυκρανίαΠροειδοποίηση Μεντβέντεφ σε ΝΑΤΟ για την προμήθεια Patriot στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα»

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα».

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Δεν κατέστη σαφές από το μήνυμά του αν στόχος θα γίνονταν τα συστήματα Patriot, οι ουκρανικές δυνάμεις ή το προσωπικό του ΝΑΤΟ.

 

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ προτείνει ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πρότεινε επίσης ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία

Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει η ΕΕ με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ειδικό Δικαστήριο θα διερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεομήνυμά της σημειώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούκα».

«Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό. Και μαζί μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το επιτύχουμε», δήλωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισεκ. ευρώ από τα χρήματα ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*