Η πρώτη εικόνα από τον Έβρο: Υπάρχει ροή μεταναστών αλλά διαχειρίσιμη

 Η πρώτη εικόνα από τον Έβρο: Υπάρχει ροή μεταναστών αλλά διαχειρίσιμη

Σε επιφυλακή και πάλι η οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο, μετά τις πληροφορίες για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, στην περιοχή παρατηρείται «αρκετά μεγάλη ροή μεταναστών», ωστόσο επισημαίνει ότι η εικόνα προς το παρόν δεν είναι ανησυχητική.

«Η ιστορία του Έβρου δεν έχει τελειώσει, εμείς το ξέραμε και το είχαμε επισημάνει. Σε συνεχή επαγρύπνηση είμαστε. Η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

«Βλέπουμε έντονη κινητικότητα. Βλέπουμε μία αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ, που είναι διαχειρίσιμη. Έχουμε ήδη αυξήσει τις δυνάμεις μας. Οι περιπολίες έιναι πυκνές.
Στην παραποτάμια περιοχή βλέπουμε γκρουπάκια που είτε περπατούν είτε προσπαθούν να εισέλθουν μέσω του ποταμού σε ελληνικό έδαφος. Συνεχείς οι αποτροπές από την πλευρά μας. Συγκεντρώνονατι απέναντι οχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφερε ο κ. Χαρέλας και πρόσθεσε: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά αλλά μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων».

Από την πλευρά του, νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Φερρών, κ. Δ. Κολγιώνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΣΚΑΪ ανέφερε πως στο κεντρικό και Νότιο Έβρο για την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη και πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων, ενώ αν χρειαστεί υπάρχουν στην περιοχή και οι αγρότες για να συμβάλλουν και αυτοί. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι θα υπάρχει η ίδια αποφασιστικότητα όπως συνέβη και τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το evrosonline.gr ανέφερε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Το Ράδιο Έβρος έκανε λόγο μάλιστα για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τουλάχιστον τρία λεωφορεία με μετανάστες κινήθηκαν από Ανδριανούπολη, προς την άλλη πλευρά των συνόρων. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι εκπρόσωποι των συνοριοφυλάκων είπαν πως είδαν ένα γκρουπ μεταναστών στην απέναντι πλευρά του Έβρου, που σιγά-σιγά αυξάνονται και δημιουργούν εστίες φωτιάς.

Τι λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

«Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», αναφέρουν κάποια μέσα στη γείτονα, με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Οι μεταβάσεις «Hope» συνεχίστηκαν μετά την κορώνα «Nonstop» με ρομπότ «ελπίδας» στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Meriç

Σακελλαροπούλου: Βούλησή μας η προάσπιση των εδαφών μας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τόνισε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι «είναι αυτονόητη και δεδομένη η βούληση όλων μας, να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής».

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή.