Η περιπέτεια με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Εισφορές επαγγελματιών: Παγώνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης – Χάνουν τα 800 ευρώ πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι – ΥΠΟΙΚ: Παράταση στις προθεσμίες καταβολής οφειλών με έκπτωση 25%

Πλειστηριασμοί

Οι Θεσμοί αρνούνται να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για να ψηφιστεί ρύθμιση που θα παρατείνει ως το τέλος του χρόνου την προστασία, όμως η κυβερνητική πλειοψηφία την απέρριψε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει την Πέμπτη τροπολογία για την παράταση της προστασίας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού covid 19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής: «Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 68, μπορεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση. Επιπλέον μέχρι την 31/12/2020 αναστέλλονται τα πάσης φύσεως ατομικά καταδιωκτικά μέσα εναντίον των οφειλετών, τα δάνεια των οποίων έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα».

Τελικά η κυβέρνηση παρότι μέσω του υφυπουργού Οικονομικών δηλώνει ότι επιθυμεί την προστασία με νόμο, εν τούτοις απορρίπτει την πρόταση για προστασία. Περιμένουμε τη δική της νομοθετική ρύθμιση για να βγάλουμε συμπεράσματα, ελπίζοντας να είναι καλύτερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς οι ιδιοκτήτες με κόκκινα δάνεια θα μπουν σε περιπέτειες και το γαϊτανάκι της ανόητης κομματικής αντιπαράθεσης και τα κομματικά παίγνια του τύπου δεν ψηφίζω την πρόταση της αντιπολίτευσης, θα αποκαλύψουν το μέγεθος της αβελτηρίας του πολιτικού συστήματος.

 

Εισφορές επαγγελματιών: Παγώνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Η παράταση στις πληρωμές των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και των δόσεων ρυθμίσεων συνδυάζεται με την αναστολή της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ. Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, καθώς ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ήταν η παράταση στις καταβολές των εισφορών.

Αναλυτικά, δυνατότητα παράτασης στις πληρωμές έχει δοθεί σε εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 με την παράταση) και Μαρτίου απαιτητές έως 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών

Οι εισφορές αυτές μπορούν να εξοφληθούν τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, από 30/9 και μετά, θα επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης, θα χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Για τους ίδιους δικαιούχους που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε συνέχεια αυτών, η εγκύκλιος του ΚΕΑΟ προβλέπει ότι μέχρι 31 Αυγούστου αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προσοχή όμως, τυχόν ήδη επιβεβλημένες κατασχέσεις και υποθήκες, διατηρούνται.

 

Χάνουν τα 800 ευρώ πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι

Εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, μένουν πάνω από 1.000.000 πολίτες, οι οποίοι παρότι πλήττονται από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας, εντούτοις δεν είναι μέσα στον κατάλογο των δικαιούχων.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους – εργαζόμενους του επιδόματος των 800 ευρώ, αλλά ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα, δείχνει ότι δεν θα φτάνουν ούτε στο 50%, σε σχέση με την κυβερνητική εξαγγελία.

Ωστόσο πέρα από εκείνους που βρίσκονται μέσα στους εν δυνάμει δικαιούχους, αλλά για διαφόρους τυπικούς λόγους, δεν λαμβάνουν το επίδομα,  μένουν εκτός του επιδόματος και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.

Οι αποκλεισμένοι, δεν χάνουν, μόνο το επίδομα των 800 ευρώ. Χάνουν και τα υπόλοιπα ευεργετήματα που έχουν, όσοι μπαίνουν στον κατάλογο των δικαιούχων των 800 ευρώ. Πρόκειται για:

  • Την αναστολή πληρωμών των χρεών προς την εφορία.
  • Τη μείωση του ενοικίου κατά 40%
  • Την αναστολή των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το πάγωμα των δόσεων των δανείων προς τις τράπεζες.
  • Την αναστολή των πληρωμών προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρείες ενέργειας.

Ποιοί χάνουν το επίδομα των 800 ευρώ

Αναλυτικότεροι οι κοινωνικές ομάδες που χάνουν αναίτια το επίδομα των 800 ευρώ είναι οι ακόλουθες:

  • Οι μακροχρόνια άνεργοι: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο τριμήνου (γ’ τρίμηνο 2019), οι άνεργοι στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 777.041 άτομα. Από αυτούς, το 73,6% ή 571.902 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι, πάνω από 12 μήνες και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, ενώ λόγω της κρίσης, που επέφερε ο κορονοϊός, και την περεταίρω αύξηση της ανεργίας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια εύρεσης εργασίας.
  • Οι αγρότες: Οι επαγγελματίες αγρότες (κύριο επάγγελμα) ανέρχονται σε 329.497, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ. Με την προσθήκη και των συζύγων και των παιδιών που βοηθάνε στην παραγωγή, ο αριθμός τους ξεπερνά το 1 εκατ.  Ωστόσο, ας μείνουμε στον αριθμό που προκύπτει με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, τους 329.497. Οι συγκεκριμένοι, παρότι πλήττονται καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα τους, λόγω και της μείωσης των σημείων πώλησης (κλειστές λαϊκές αγορές κ.λ.π), εντούτοις δεν μπήκαν στον κατάλογο των δικαιούχων των 800 ευρώ.
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό: Πρόκειται για όσους περίμεναν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια για να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά λόγω των λουκέτων, η έναρξη καθυστερεί επ΄ αόριστον και οι ίδιοι μένουν χωρίς εισοδήματα. Ταυτόχρονα, επειδή δεν δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν πέρυσι και θα προσλαμβάνονταν και φέτος, δεν λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Οι συμβασιούχοι: Όσοι ήταν συμβασιούχοι και οι συμβάσεις τους έληξαν από τις 14 μέχρι τις 21 Μαρτίου, επίσης αποκλείονται από το επίδομα των 800 ευρώ.

 

ΥΠΟΙΚ: Παράταση στις προθεσμίες καταβολής οφειλών με έκπτωση 25%

Με αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι οποίες εκδόθηκαν κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και με σκοπό να δοθεί στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ικανός χρόνος για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με ασφάλεια, παρατείνονται οι κάτωθι προθεσμίες:

* Παρατείνεται έως τις 21.4.2020 η προθεσμία καταβολής με δικαίωμα έκπτωσης 25% των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού (COVID-19), καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής οι οποίες έληγαν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των εκμισθωτών των ακινήτων τους, καθώς και των φυσικών προσώπων που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

* Παρατείνεται έως τις 24.4.2020 η προθεσμία καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες έληγαν την 31.03.2020, των φυσικών προσώπων που συμπληρώνουν μέχρι την 31.12.2020 το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*