Η πατέντα ανήκει στην ανθρώπινη ζωή – Σφοδρά “πυρά” Αρβανίτη για την παρουσία Μητσοτάκη στο Πόρτο

Η πατέντα ανήκει στην ανθρώπινη ζωή
Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.»

Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε, εν ονόματι της εικόνας του, να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, στη γελοιότητα του «αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω και άλλες», όπως έλεγε και ο Γκράουτσο Μαρξ.

Σε ό,τι με αφορά, δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους το θέατρο σκιών. Οταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου προτάσσουν τα κέρδη τους, το δίλημμα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι – γνωριζόμαστε εξάλλου καλά όλοι σ’ αυτόν τον τόπο. Αλλά το πώς μπορεί στην πράξη η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αξιοποιηθεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτό λοιπόν που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση -έστω και τώρα- είναι ακριβώς ό,τι χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες. Να πάρει επιτέλους την πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πάψει η Ευρώπη να κρύβει πίσω από πατέντες την ευθύνη της για τη σημερινή τραγωδία.

Οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλουν να κατανοήσουν πως όταν το νέο προβάλλει επιτακτικά, αυτοί δεν μπορούν να πορεύονται με το παλιό και τις αξίες του. Γιατί κάτι τέτοιο έχει τεράστιο κόστος για τους λαούς.

Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή. Και μια ιστορική τομή είναι η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το αγαθό του εμβολίου.

Μια ιστορική τομή που έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε. Γιατί, όπως απάντησε ο Τζόνας Σολκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όταν τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου που ανακάλυψε: «Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;».

 “Υποκριτής κι εκτός τόπου και χρόνου ο κ. Μητσοτάκης”

Στον … δικό του κόσμο, σαν να μην αντιλαμβάνεται τίποτα από τα παγκόσμια ρεύματα που διαμόρφωσε η πανδημία και που το στίγμα τους αποτυπώνεται στις πολιτικές πρωτοβουλίες ακόμα και του 78χρονου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαφήμισε τα νεοφιλελεύθερα όνειρά της κυβέρνησής του στους ευρωπαίους ομολόγους του στο Πόρτο της Πορτογαλίας κατά τη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σφοδρά “πυρά” για τις εμμονικές νεοφιλελεύθερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο, εξέφρασε με σχόλιό του ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστας Αρβανίτης.

Ο Κώστας Αρβανίτης επισημαίνει:

Στην Ελλάδα της καλπάζουσας ανεργίας που περιθωριοποιεί και φτωχοποιεί νεολαία, επιστήμονες, εργαζόμενους αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αποχαιρετούν από το Πόρτο οριστικά και την Αλήθεια, και τις Ευθύνες.

Στις μαύρες εποχές που διαμορφώνει για τους ανθρώπους του μόχθου ο ίδιος επιμένει να ατενίζει ένα δήθεν ελπιδοφόρο μέλλον με «ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Κατανοεί πλέον και ο πιο δύσπιστος πώς αντιλαμβάνεται τον ορισμό της Ευτυχίας ο κ. Μητσοτάκης: Ευτυχία των Ελαχίστων!

Όλα αυτά σε μια στιγμή που η Ευρώπη επιχειρεί να βρει βηματισμό προστασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Υποκριτής κι εκτός τόπου και χρόνου ο κ. Μητσοτάκης. Και εντός Ελλάδας, και στο Πόρτο, σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Κοινωνικής Ευρώπης, σε μια στιγμή που τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δεν αποδομούν απλά, αλλά τινάζουν στον αέρα το “success story” του.