Η πανδημία και οι φυλές των αντικαραντινιστών – Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια, σε κτίριο με μητέρες και προσφυγόπουλα – ΦΠΑ: Στην τελική ευθεία οι μειώσεις σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές

Στην Ελλάδα, στα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας εναντιώθηκαν συστηματικότερα και μαζικότερα οι θρησκευόμενο

Δεν είναι φυλακή η καραντίνα. Δεν είναι Σπιναλόγκα ή Μακρόνησος, ας μη χάνουμε την αίσθηση των μεγεθών. Παραμένει ωστόσο μια εντελώς αφύσικη κατάσταση, που μειώνει ποικιλότροπα τον άνθρωπο, τον στενεύει. Περιορισμένοι στον μικροχώρο μας, ζούμε τον χρόνο μας σαν βαλτωμένο από τη μονοτονία. Ακόμα και τώρα, με τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, παραμένουμε διά νόμου αποκλεισμένοι από μείζονα συμβάντα που δίνουν νόημα –χαρμόσυνο ή πικρό, δεν έχει σημασία– στον προσωπικό, τον οικογενειακό και τον κοινωνικό μας βίο. Αποκλεισμένοι από μια γέννηση λ.χ., που δεν γίνεται να τη χαρείς από το σκάιπ όσο θα τη χαιρόσουν αν έτρωγες κι εσύ τα νύχια σου τις ώρες της αναμονής έξω από το μαιευτήριο. Ή, έτσι πάνε τ’ ανθρώπινα, από την κηδεία ενός αγαπημένου φίλου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έφυγαν σαν μιάσματα, ασυντρόφευτοι, θαρρείς και η ανθρωπότητα οπισθοδρόμησε στην περιδεή αρχαϊκότητά της.

Εχουμε, βέβαια, στη διάθεσή μας τα σύνεργα της τεχνολογίας, υπολογιστές, έξυπνα κινητά κτλ., που κάπως βοηθάνε. Δεν τα διαθέτουμε όλοι όμως. Αυτό το έμαθαν πια και όσοι τις τελευταίες ημέρες έπεσαν από τα σύννεφα του ελιτισμού τους, ακούγοντας στα κανάλια ή στα ραδιόφωνα μαθητές και γονείς να λένε ότι δεν έχουν κομπιούτερ στο σπίτι τους, ή ότι έχουν μία μόνο συσκευή, που δεν μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας, μαθησιακές και εργασιακές. Το λένε «ψηφιακό αναλφαβητισμό»; Ναι, αλλά το λένε και φτώχεια. Κι έπειτα, καλή η τεχνολογία, αλλά χορηγός αισθημάτων και ερεθισμάτων είναι πρωτίστως η ενσώματη και υλική κοινωνία. Οχι η ηλεκτρονική επικοινωνία.

Υπάρχουν λοιπόν πραγματικοί, φυσικοί λόγοι για να μην αντέχει κανείς την καραντίνα και να θέλει να τη διαρρήξει. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας ή πολιτικού προσανατολισμού. Και, σ’ εμάς εδώ, δεν έχει καν σχέση μ’ εκείνη την απόφανση του Περικλή Γιαννόπουλου, πως «ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος», επειδή ο Ελληνας «οκτώ μήνας το έτος ζει ευδαιμόνως εις την ύπαιθρον».

Ας μην ασχοληθούμε εδώ με το ενδεχόμενο αυτό το τόσο βέβαιο «ευδαιμόνως» να αποτελεί μυθευτική υπερβολή ή αστική εξιδανίκευση, αφού οι άνθρωποι δούλευαν στην ύπαιθρο, και σε βαριές συνθήκες, δεν έκαναν παρατεταμένες διακοπές. Κι ας συμφωνήσουμε για το οφθαλμοφανές, ότι ο βίος εν Ελλάδι έπαψε προ πολλού να είναι υπαίθριος. Είναι πια και αυτός, για τη συντριπτική πλειονότητα, βίος πολυκατοικίας. Εξαστισμένος. Τσιμεντωμένος και ασφαλτοστρωμένος. Με λιγοστά πάρκα και μετρημένες πλατείες. Και με τις πιλοτές προορισμένες για τα χωροκατακτητικά γιώτα χι, όχι για να αναπαραστήσουν ψευδαισθησιακά την αυλή των αναμνήσεών μας. Γεμάτη μικρές Αθήνες είναι πια η ύπαιθρος, η επαρχία, αφού το μοντέλο της πρωτεύουσας ήταν εκείνο που έφλεξε τα όνειρα δημάρχων και δημοτών. Αν εξαιρέσουμε μερικές πόλεις φιλικές προς τους δύο άκαπνους τροχούς, τα Τρίκαλα λ.χ. ή το Μεσολόγγι, το να βγεις με ποδήλατο (όπως επίμονα μας συστήνουν οι υπεύθυνοι της απογευματινής μας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό) είναι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο στην περιφέρεια και στο κέντρο.

Αντιδράσεις για την καραντίνα έχουν εκδηλωθεί πολλές και ποικίλες διεθνώς. Συστηματικές ή αποσπασματικές, θυμικές ή πολιτικοποιημένες, ακόμα και θρησκευτικού χαρακτήρα. Υπήρξαν και διαδηλώσεις εναντίον πολιτικών που εκμεταλλεύονται στυγνά την πανδημία για να περιστείλουν τις ατομικές ελευθερίες, όπως στη Σλοβενία κατά του ακροδεξιού πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα. Τον τόνο πάντως στην παγκόσμια σκηνή δεν τον έδωσαν οι «δικαιωματιστές», οι συνταγματικοί ας πούμε. Οι δικές τους ενστάσεις ήχησαν παράταιρες μέσα στο καθεστώς σιωπηρής εγκαρτέρησης που επέβαλαν ο φόβος του ιού και η καλλιέργεια ενός κλίματος «πολέμου με αόρατο εχθρό».

Πλανητάρχης του αντικαραντινισμού είναι, ποιος άλλος, ο ούτως ή άλλως πλανητάρχης: ο εφιαλτικά αποτυχημένος Ντόναλντ Τραμπ. Εμπνευσμένοι από το δικό του αγνό πάθος για την απεριόριστη ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία, οι οπαδοί του διαδηλώνουν ένοπλοι, απαιτώντας τον τερματισμό των μέτρων. Είναι άλλωστε σίγουροι ότι ο ιός δεν υπάρχει ή, κι αν υπάρχει, είναι ασήμαντος, ή, και επικίνδυνος αν είναι, για όλα φταίνε η Κίνα, ο Μπιλ Γκέιτς και το 5G. Υπαρχηγός του Τραμπ ο επίσης ακροδεξιός Μεσσίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Από περιφρόνηση προς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες κάποιων πολιτειών, οργάνωνε πολυπληθές μπάρμπεκιου χλεύης. Η δημόσια κατακραυγή τον υποχρέωσε να το ακυρώσει τη μέρα που οι νεκροί του ιού στη Βραζιλία ξεπερνούσαν τις 10.000, γεγονός που οδήγησε τη Βουλή να κηρύξει τριήμερο πένθος. Οσο για τους οπαδούς του, έχουν κατασκηνώσει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, απειλώντας ότι θα καταλάβουν το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Δημοκράτες.

Στην Ελλάδα, στα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας εναντιώθηκαν συστηματικότερα και μαζικότερα οι θρησκευόμενοι. Να καταλάβουμε τους ηλικιωμένους πιστούς που νιώθουν να ανατρέπεται ο κόσμος τους. Οχι όμως τους κοινωνικά ανεύθυνους φανατικούς ποιμένες, που τους ωθούν να φερθούν σαν «ομολογητές» και «μάρτυρες», λες και νεκραναστήθηκε ο Διοκλητιανός. Να ρισκάρουν να γίνουν φορείς αλλά και μεταδότες του ιού, για να αποδείξουν ότι «ο δικός μας Θεός είναι ο ισχυρότερος».

Είναι πνευματική θρησκεία αυτό;

Τους νεοαντιστασιακούς-αντιεξουσιαστές τούς ανακαλύπτει σε διάφορες πλατείες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Στημένη παγίδα το τηλεφώνημα ότι κάποιος μαχαιρώθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης» επέμενε να αποφαίνεται σε ασφαλείς τηλεοπτικές συχνότητες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που δείχνει να ποντάρει πολλά στο παίγνιο που είναι γνωστό ως «αυτοεκπλήρωση προφητείας». Ο υπουργός εννοούσε ότι την παγίδα την είχαν στήσει ιταμοί αντικαραντινιστές, που, εκτάκτως μαζοχιστές, κάλεσαν τα ΜΑΤ για να φάνε ξύλο και δακρυγόνα, δεδομένης αντικορωναϊκής δράσης. Και αυτό παρότι ο «παγιδευτικά» τηλεφωνήσας είχε ήδη εντοπιστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες είχαν ήδη καταλάβει ότι ο μεσόκοπος που τηλεφώνησε ψευδόμενος έχει μεν ουκρανική καταγωγή, δεν τυγχάνει ωστόσο ούτε αιματικός ούτε πνευματικός απόγονος του Ουκρανού επαναστάτη-αναρχοκομμουνιστή Νέστορα Ιβάνοβιτς Μαχνό. Τελικά, οι ευγενικά μπουζουριασθέντες της πλατείας φορτώθηκαν όλο το γνωστό μενού των πατροπαράδοτων κατηγοριών (απείθεια, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής), όχι όμως και την κατηγορία ότι παρέβησαν όσα έχουν θεσπιστεί για λόγους δημόσιας υγείας. Τι να τους πουν; Οτι δεν φορούσαν μάσκα ή ότι ήταν πάνω από δέκα, όταν, σύμφωνα με επώνυμες δημόσιες καταγγελίες, τους πέταξαν μπρούμυτα στην άσφαλτο, τους φόρεσαν χειροπέδες (για να μην πιάνουν τη μάσκα…) κι έπειτα τους στρίμωξαν στις κλούβες, στις σκάλες του Α.Τ. Κυψέλης ή στα ασανσέρ της ΓΑΔΑ; Γιατί όχι; Μήπως δεν προσπαθούν να πείσουν τον ατυχή Κυψελιώτη ότι τα δόντια του έσπασαν επειδή γλίστρησε, και όχι επειδή «γλιστρώντας» συνάντησε ανελαστικά κλομπ; 

 

Παντελής Μπουκάλας

 

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια, σε κτίριο με μητέρες και προσφυγόπουλα

Παιδιά και γυναίκες επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και θα οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας

Σε επιχείρηση εκκένωσης του υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, στο οποίο στεγάζονται πρόσφυγες και κατά κύριο λόγο μητέρες με παιδιά από 3 έως 15 ετών, προχώρησαν νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε περίπου στις 05:30 τα ξημερώματα και η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Παιδιά και γυναίκες κατά κύριο λόγο επιβιβάστηκαν σε πούλμαν, πρόκειται να ταυτοποιηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.

 

ΦΠΑ: Στην τελική ευθεία οι μειώσεις σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές

Κλειστά καταστήματα

Το άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη Δευτέρα, 25 του μήνα φέρνει πιο κοντά και την μείωση του ΦΠΑ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, μεταφορές και εστίαση ξεκινά εκ των πραγμάτων με τις αποφάσεις για επίσπευση τους ανοίγματος της εστίασης.

Στο κεντρικό του σχεδιασμό το οικονομικό επιτελείο θέλει να περάσει στην 3η και τελευταία φάση της επανεκκίνησης από το τέλος του μήνα. Το άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη Δευτέρα, 25 του μήνα φέρνει πιο κοντά και την μείωση ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και εισιτήρια μεταφορών οι οποίες θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Στο τουρισμό τα πρώτα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν ότι μπορεί να μην έχουμε μια περίοδο σαν αυτή του 2019 αλλά το παιχνίδι μπορεί να σωθεί κάπως με μια περίοδο τριών μηνών. Θα πρέπει όμως οι τομείς αυτοί να ενισχυθούν με κάποια μέτρα ελάφρυνσης ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα. Στο πακέτο το οποίο εξετάζεται και κλειδώνει μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνονται:

Η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα που στο 13% από 24% που είναι τώρα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης καθώς παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζιών θα είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

  • Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, η μείωση ή η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση), αλλά και η πιθανότητα (αν και μειωμένη) υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.
  • Στην μεταφορές αναμένεται επίσης να έχουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών με στόχο και πάλι ένα πιο αναγωνιστικό τουριστικό πακέτο.

Η έγκριση των αλλαγών αυτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα από την Επιτροπή ανταγωνισμού αφού όλα τα μέτρα θα είναι έκτακτα και επιπλέον πολλοί ανταγωνιστές μας έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο φόρος για αναδρομικά συντάξεων 2010-2013

Περιθώριο μέχρι και τον Ιούλιο αντί για το τέλος Μαΐου προτίθεται να δώσει το υπουργείο οικονομικών σε 72.000 συνταξιούχους για να εξοφλήσουν την φορολογία που αντιστοιχεί στα αναδρομικά των συντάξεων τους την περίοδο 2010 -2013.

Αυτό προανήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας μάλιστα ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την νέα δίμηνη παράταση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Βουλή μέσα σ την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει. Στους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας είχε δοθεί η δυνατότητα να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις επιμερίζοντας τα χρήματα από αναδρομικά στην χρονιά την οποία αφορούν. Η δε παράταση που δίνεται είναι η δεύτερη, καθώς η πρώτη προθεσμία ήταν η 29η Φεβρουαρίου η οποία είχε πάρει παράταση για το τέλος Μαϊου πριν την κρίση του κορονοϊού για να δοθεί η δεύτερη παράταση τώρα.

Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών του δημοσίου λόγω της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκης στήριξης του ιδιωτικού τομέα «Δεν σχεδιάζαμε και δεν σχεδιάζουμε μειώσεις μισθών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.