«Κρατούν ΜΕΘ για VIP ασθενείς». Οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας Μιχάλη Γιαννάκου στο Kontra Channel δεν σταμάτησαν να παίζουν στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τα σάιτ καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Την ίδια ώρα η χώρα φλέγεται, με το τέταρτο επιδημικό κύμα του κορονοϊού να δίνει 5.899 νέα κρούσματα χθες, 709 διασωληνωμένους και 81 θανάτους και την κυβέρνηση να παρακολουθεί την ασφυξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς καμία πρόθεση για άνοιγμα ΜΕΘ και προσλήψεις.
Τι είπε όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων); Οτι από τις 647 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, οι 47 παραμένουν κενές, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία. «Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού. Με βάση τα στοιχεία που δίνονται, οι διασωληνωμένοι είναι 714. Αρα, ακόμα και όλοι οι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, ενώ πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και ρωτώ εγώ, αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, γιατί οι 47 κλίνες δεν γεμίζουν;» διερωτήθηκε στον ΣΚΑΪ. Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε αν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κενές κλίνες τις οποίες κρατούν για VIP, ο κ. Γιαννάκος απάντησε: «Ναι», προσθέτοντας ότι «στη λίστα αναμονής στους 114 ασθενείς δεν είναι κανείς από την εκκλησία, κανείς επώνυμος, είναι όλοι λαός».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι στις 17.40 χθες βρίσκονταν «183 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Ανάμεσά τους κανένας δεσπότης, εκδότης ή υπουργός», προσθέτοντας ότι «η πανδημία εξελίσσεται σε κρίση Εντατικής Θεραπείας».
Υγειονομικοί λόγοι
Απάντηση στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ επιφύλαξαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο πρώτος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ». Ο δεύτερος απάντησε με γραπτή ανακοίνωση πως «αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Ολα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν» και πως «όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς που προσβάλλουν».
Μπροστά στα μάτια του πανελληνίου ωστόσο συνέβησαν δύο περιστατικά πρόσφατα που αποτελούν ομολογίες ότι προτεραιότητα έχουν οι επώνυμοι. Το πρώτο αφορά τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, που υπερπήδησε τη σειρά και βρέθηκε να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Αγρινίου και στη συνέχεια του «Ευαγγελισμού», με τη σύζυγο ασθενή που είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου να υποστηρίζει πως παρέκαμψαν στην εντατική τον άνδρα της για να δώσουν την κλίνη στον μητροπολίτη. «Εμείς βέβαια είμαστε τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, οπότε περιμένουμε να μας βρουν κρεβάτι», έλεγε όλο πίκρα η κυρία Νίκη και πρόσθετε μιλώντας στο Mega: «Ενας δεσπότης, όπως και ένας πολιτικός, θα βρει. Εμείς δεν είμαστε τίποτα. Δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια».
Το δεύτερο περιστατικό αφορά τον Γιώργο Τράγκα, εκδότη και πρόεδρο του κινήματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι», ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου ομολόγησε ότι έχει δεσμεύσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ στο «Σωτηρία» χωρίς να έχει ανάγκη, χωρίς να είναι διασωληνωμένος. «Ο κ. Τράγκας δεν έχει διασωληνωθεί, ωστόσο υποστηρίζεται με οξυγόνο», ανέφερε ο Πάρις Κουρτζίδης στο Open.
Σε περιόδους που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα μπορεί ένα περιστατικό που χρήζει ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) να μεταφερθεί για παρακολούθηση σε ΜΕΘ για κάποιες ώρες, ωστόσο τέτοιες ώρες δεν δέχονται οι ΜΕΘ τέτοια αιτήματα από γιατρούς γιατί είναι γεμάτες, εξηγούν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» γιατροί που εργάζονται στα δύο προαναφερθέντα νοσοκομεία. Προσθέτουν δε πως δεν υπάρχει διαδικασία ή πιθανότητα να κρατιούνται κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, με την πανδημία στη χώρα και την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, όπου όταν αποσωληνώνεται ή πεθαίνει κάποιος ασθενής, το κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από άλλον. Υπάρχει, ωστόσο, μας λένε, μεγάλη πιθανότητα να γίνονται παρεμβάσεις από πολιτικούς.
Ντάνι Βέργου

Χωρίς τέλος οι τραγικές συνέπειες από τον εκτροχιασμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και τα νοσοκομεία σηκώνουν το δυσανάλογα μεγάλο φορτίο.
Το προηγούμενο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε αύξηση στις διασωληνώσεις και τις εισαγωγές αλλά και 86 ακόμα νεκρούς σε μία μόλις μέρες, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται διαρκώς στο «κόκκινο».
Νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας, που πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση έξω από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, για να καταγγείλουν την κατάσταση που έχει προκληθεί από τη διαχείριση της κυβέρνησης, όσες διοικήσεις νοσοκομείων δεν συγκρούονται μαζί της και τις τεράστιες ελλείψεις.
Σύμφωνα με την «Πελοπόννησος», ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, χαρακτήρισε ψέμα την ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ για δημιουργία νέας αίθουσας με 11 κλίνες ΜΕΘ λέγοντας ότι «απλά θα συγκεντρώσουν σε έναν κοινό θάλαμο, τους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Η νοσηλεία παραμένει ίδια σε άθλιες συνθήκες, από μη εξειδικευμένο και μη έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτοί οι ασθενείς, δυστυχώς το έχουμε επισημάνει εμείς και η ομοσπονδία, είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους. Η θνητότητα των νοσηλευόμενων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 95-100%».
Ο κ. Ζιαζιάς εξήγησε πως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 60 ΜΕΘ και ο «Αγ. Ανδρέας» τουλάχιστον 50, αλλά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δεν έχει προστεθεί ούτε ένα, ενώ πνευμονολόγος του νοσοκομείου, που επικαλείται το δημοσίευμα, δηλώνει ότι στο Νοσοκομείο του Ρίο υπάρχουν θάλαμοι με 6 ασθενείς Covid, αλλά με 4 παροχές οξυγόνου. «Αύριο εφημερεύουμε και δεν ξέρουμε που θα βάλουμε τους νέους ασθενείς που θα εισαχθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», είπε.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για 47 κενές ΜΕΘ από τις 647 εντατικές Covid, όταν τουλάχιστον 114 από τους διασωληνωμένους νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ
Γιατροί εξηγούν στην «Εφ.Συν.» πως δεν υπάρχει διαδικασία ή πιθανότητα να κρατιούνται κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, καθώς όταν αποσωληνώνεται ή πεθαίνει κάποιος ασθενής, το κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από άλλον, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνονται παρεμβάσεις από πολιτικούς.
«Σκοτώθηκαν» στον αέρα Παγώνη και Γιαννάκος για τις «πριβέ ΜΕΘ»! «Αρκετά σας άκουσα» (video)
Γιαννάκος και Παγώνη είχαν μια σφοδρή κόντρα στον «αέρα» της ΕΡΤ μετά την καταγγελία του πρώτου για κλίνες στις ΜΕΘ που παραμένουν κενές για VIP ασθενείς!
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (9/12), ο Μιχάλης Γιαννάκος επανέφερε την καταγγελία με την Ματίνα Παγώνη να εκφράζει έντονα την ενόχλησή της.
«Υπάρχουν τρύπες στο σύστημα. Οι επώνυμοι δεν περιμένουν όπως οι κοινοί θνητοί» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μετά τις χθεσινές καταγγελίες για εγκληματικές πρακτικές… καβατζώματος κλινών ΜΕΘ για VIP πρόσωπα! «Δεν ρίξαμε καμία ευθύνη στους γιατρούς» σημείωσε και σχολίασε το ότι δεν έχει υπάρξει παρέμβαση Εισαγγελίας.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της, απάντησε με έντονο ύφος στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. «Για τους γιατρούς και νοσηλευτές δεν υπάρχουν VIP ασθενείς, όλοι οι άρρωστοι είναι το ίδιο» είπε η κυρία Παγώνη, απαντώντας στον κ. Γιαννάκο και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ ότι υπάρχουν κενές κλίνες και ότι δεν έχουν μεταφερθεί ασθενείς». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε ότι η μεταφορά ενός διασωληνωμένου ασθενή σε ΜΕΘ είναι μία δύσκολη διαδικασία που «δεν γίνεται σε 10 λεπτά και μία ώρα».
«Δεν υπάρχει κανένας συνάδελφος που να έχει κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο» επέμεινε η Ματίνα Παγώνη ζητώντας «να σταματήσει αυτή η ιστορία και να καταγγέλλονται πράγματα όταν άνθρωποι έχουν δώσει δύο χρόνια μάχες».
Μάλιστα, όταν ο Μιχάλης Γιαννάκος επιχείρησε να επαναφέρει το επιχείρημα περί κριτηρίων στην επιλογή των ασθενών που διασωληνώνονται. «Δεν θα με διακόψετε, αρκετά σας άκουσα» είπε σε έντονο ύφος η Ματίνα Παγώνη.
Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η Ματίνα Παγώνη είπε σε αυστηρό τόνο ότι «δεν έχουμε εγκαταλείψει διασωληνωμένους, τους παρακολουθούμε και στα τμήματα, οι ασθενείς αυτοί η θέση τους είναι στις ΜΕΘ αλλά όχι ότι δεν τους παρακολουθούμε. Κανείς συνάδελφος δεν έχει αφήσει ασθενή αν υπάρχει κενό κρεβάτι και δεν τον έχει μεταφέρει, δεν υπάρχει περίπτωση».
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: