Η «Πίτσος» φεύγει… ο Μπακατσέλος έρχεται – Από σήμερα η μηνιαία παράταση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ που έληξαν 1-10 Απριλίου

Η «Πίτσος» φεύγει... ο Μπακατσέλος έρχεται

Ο επίδοξος σωτήρας της «Πίτσος» δεν ξανανοίγει την ιστορική επιχείρηση, αλλά επιχειρεί να παραγάγει αντίστοιχων προδιαγραφών προϊόντα, με μέρος των πρώην εργαζομένων και την επωνυμία της «Pyramis».

Προφητεία του Πατέρα Παΐσιου θυμίζει η εξέλιξη της υπόθεσης του εργοστασίου της Πίτσος, μετά την αποχώρηση των Γερμανών της ΒSH (όμιλος Βοsch). «Θα έχει κλείσει η Πίτσος αλλά θα είναι σαν να μην έχει κλείσει», είναι το θετικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας ως επιτυχία τη συμφωνία του ομίλου Pyramis για εξαγορά μέρους του εξοπλισμού του κλειστού εργοστασίου από τη γερμανική εταιρεία.

Την είδηση μετέδωσε με «τιτίβισμα» ο Αδωνις Γεωργιάδης το Σάββατο: «Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρεία “Pyramis” ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της “Πίτσος” έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!». Ο υπουργός Ανάπτυξης επισυνάπτει την ευχαριστήρια επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Pyramis και προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ν. Μπακατσέλου, στην οποία διαβεβαιώνει πως «με τη βοήθειά σας θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων των πρώην εργαζομένων της Πίτσος».

Πίσω από τους θριαμβευτικούς τόνους παραλείπεται ότι ο επίδοξος σωτήρας της «Πίτσος» δεν ξανανοίγει την ιστορική επιχείρηση, ούτε παίρνει «φασόν» την κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών σε ελληνικό έδαφος από τη μητρική εταιρεία Bosch όπως έλπιζε. Αυτό που καταφέρνει είναι να αγοράσει μέρος των μηχανημάτων, με σκοπό να βάλει μπροστά δυο δικές του γραμμές παραγωγής, σε νέο χώρο που αναζητά στην Αττική. Το θετικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για επαναπρόσληψη μέρους του προσωπικού, όχι στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, όπως έγραψε ο υπουργός, αλλά με τον ίδιο εξοπλισμό. Στόχος είναι να παράγουν αντίστοιχων προδιαγραφών προϊόντα, όπως οι κεραμικές εστίες και οι ηλεκτρικοί φούρνοι που παρήγαν οι περίπου 180 εργαζόμενοι της «Πίτσος», αυτή τη φορά με την επωνυμία της «Pyramis».

Με «συγκρατημένη αισιοδοξία» βλέπουν την ευόδωση κατά το ήμισυ της πρότασης Μπακατσέλου οι πρώην εργαζόμενοι της «Πίτσος», ευελπιστώντας ότι η δημιουργία ενός νέου εργοστασίου δεν θα αργήσει και ότι «η αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της “Πίτσος” θεωρείται δεδομένη».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι βουλευτές και τομεάρχες Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης, χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης περί επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων της «Πίτσος» «προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας» που προκαλεί «θλίψη και αγανάκτηση, αφού προσπαθεί να παρουσιάσει την αποχώρηση της “Πίτσος” από την Ελλάδα ως μη γενόμενη».

Από σήμερα η μηνιαία παράταση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ που έληξαν 1-10 Απριλίου

Ξεκινά σήμερα η καταβολή της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων που έληξαν κατά το διάστημα 1-10 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ, η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Η μηνιαία παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας – έως 399,25 ευρώ μηνιαίως, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – 399,25 ευρώ μηνιαίως.
  • Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – 200 ευρώ μηνιαίως.

Η παράταση των επιδομάτων που έληξαν, μετά τις 10 Απριλίου, θα καταβληθεί σταδιακά, μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης.

Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.