Η οργή των “ηρώων”. Κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την απόφαση του υπ. Υγείας – ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία

Πανελλαδική στάση εργασίας 11πμ – 15μμ έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Αττικής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στην Περιφέρεια στα Γραφεία κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα , αναφέροντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει «προαποφασίσει για τη διαίρεση, το διχασμό του Νοσηλευτικού προσωπικού με τη σύσταση δύο κλάδων».

Εκτιμά ότι «η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων, εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των Νοσηλευτών και βοηθών Νοσηλευτών. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο».

Η Ομοσπονδία, προστίθεται σε ανακοίνωση, «δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

“Ντιμπέϊτ” Κικίλια- Ξανθού για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα

Στην αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στην κρίση του κορονοϊού στάθηκε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στην ομιλία του κατά την ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα την «Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις».

Ο Β. Κικίλιας μιλώντας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας για την οποία όπως είπε όλοι μιλούν εδώ και χρόνια, «διαφημίστηκε αλλά ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα», υπάρχει πλέον σχέδιο. «Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα έρθει που έχει να κάνει με δίκτυο στην ΠΦΥ που περιλαμβάνει και ενοποιεί τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, την ΠΦΥ των Δήμων, τους γιατρούς του δημοσίου και τους ιδιώτες, με τη δυνατότητα του κόσμου να μπορεί πλέον να πιστέψει σε αυτή την πρωτοβουλία μιας που θα υπάρξει και η προσωπική σχέση του γιατρού με τη μέση ελληνική οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά. Όπως συμπλήρωσε αυτό θα βοηθήσει τον ασθενή να πάει στην ΠΦΥ και όχι στο νοσοκομείο και αυτό μετρήθηκε μέσα στην κρίση. «Υπήρξε ένα κομμάτι του κόσμου που δεν πήγε από φόβο στα νοσοκομεία αλλά υπήρξε και ένα άλλο που δεν είχε λόγο να πάει, καθώς δεν θα έπρεπε ποτέ να πάει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά στα κέντρα υγείας στις ΤΟΜΥ στην ΠΦΥ». Ήδη, όπως είπε, το υπουργείο Υγείας εργάζεται για την επόμενη ημέρα για το σύστημα που δοκιμάσθηκε και άντεξε. Ωστόσο είναι απαραίτητο να αναδιοργανωθεί ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται.

Ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στο χώρο του φαρμάκου είπε ότι αφέθηκε, εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί. «Τη Δευτέρα βγαίνουν στη θετική λίστα 145 φάρμακα βιομοειδή και γενόσημα τα οποία λίμναζαν για 2 χρόνια» και πρόσθεσε ότι είναι κεντρική βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει clawback για το εμβόλια στο 2020.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του Σύριζα και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «αποφύγαμε να ζήσουμε μια μεγάλη υγειονομική τραγωδία και το ΕΣΥ άντεξε». Όπως πρόσθεσε, τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα στα συστήματα Δημόσιας Υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. «Άντεξε γιατί δεν υπήρξε η πίεση που αναμενόταν αλλά και γιατί προγραμματισμένα χειρουργεία πήγαν πίσω. Όμως κυρίως άντεξε γιατί ο κορονοϊός βρήκε όρθιο το ΕΣΥ» , επισήμανε ο Α. Ξανθός που πρόσθεσε ότι η καλή πορεία στον κορονοϊό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε ούτε να πανηγυρίζουμε. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι πήγαν όλα καλά, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με συναίνεση που κατά τη γνώμη μου έπαιξε τεράστιο ρόλο στη συμμόρφωση των πολιτών», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως αναγνωρίστηκε η τεράστια αξία του ΕΣΥ και των ανθρώπων τους καθώς και η μεγάλη αξία της Δημόσιας Υγειάς.

Ο Μ.Παπαταξιάρχης, πρόεδρος της Φαρμακευτικής επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου τόνισε πως «η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτηθούν αλλαγές και αναγκαίες παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία. Γενναίες πολιτικές επιλογές για την επόμενη ημέρα όπως αυτές που ελήφθησαν μέσα στην υγειονομική αυτή κρίση. Η πανδημία από μόνη της έδειξε τι πρέπει να γίνει». Υπάρχουν προβλήματα και καθυστερημένη φροντίδα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρατήρησε, αλλά σε μεγάλο βαθμό με την ίδια την κρίση του κορονοϊού και τα κοινωνικά αντανακλαστικά «τα οποία προς το παρόν δεν μπορούμε να προσμετρήσουνε καθώς η επιβάρυνση αυτή των δεικτών υγείας δεν είναι ακόμη εμφανής». Ήταν αναμενόμενο να συμβεί καθώς το βάρος δόθηκε στην αντιμετώπιση του νέου ιού, παρατήρησε και εξήγησε ότι στο εξής «χρειάζεται η απόλυτη εκμετάλλευση της τεχνολογίας και της διαχείρισης. Η εξειδίκευση θα γίνει το απόλυτο ζητούμενο».

Ο Γενικός Ιατρός, διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης και Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης, είπε ότι «είδαμε μέσα στην κρίση του κορονοϊού να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν από τις συμβουλές των γιατρών αλλά και την εξέταση τους μέσω τηλεϊατρικής». Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τον ΕΟΔΥ που λειτούργησε ως φίλτρο με τις κατευθύνσεις που έδινε ώστε να μεταβούν στα νοσοκομεία μόνο τα πραγματικά σοβαρά περιστατικά που χρειαζόταν νοσηλεία, πρόσθεσε.

Τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο Επισκέπτης καθηγητής, του Imperial College του Λονδίνου, Άγης Τσουρός, συντόνισε ο καθηγητής παθολογίας – νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία

«Σε ζωντανή αναμετάδοση κατεγράφη ο κύριος Καλογιάννης να ρίχνει στην κάλπη ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο, να ακούγεται «όχι, όχι, είναι άκυρο!…»

Αναφορικά με το σημερινό περιστατικό με την ψήφο του βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη, κατά την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι σήμερα στη Βουλή έλαβε χώρα «πρωτοφανής λαθροχειρία σε απευθείας μετάδοση πανελληνίως».

«Σε ζωντανή αναμετάδοση κατεγράφη ο κύριος Καλογιάννης να ρίχνει στην κάλπη ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο, να ακούγεται «όχι, όχι, είναι άκυρο!…» και μεταξύ άλλων να ακούγεται η αφοπλιστική φράση «Δεν θα το καταλάβουν»! Στη συνέχεια άνοιξε η κάλπη, αφαιρέθηκε το ψηφοδέλτιο… τοποθετήθηκε σε φάκελο και η «διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά», επισημαίνουν πηγές της Κ.Ο. και υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαδικασία της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αντί για τη δίωξη των υπαιτίων για το σκάνδαλο της Novartis.

«Ξεπερνά όμως κάθε φαντασία η λαθροχειρία που έλαβε σήμερα χώρα και την οποία παραδέχτηκε ανοιχτά από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρός της, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε συνέχεια της καταγγελίας που μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επισήμως (άρθρο 69 παρ. 2 εδ. Β ΚτΒ).

Επιπλέον τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν στους Βουλευτές δεν έδιναν τη δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά υποτιθέμενες πράξεις που δήθεν τέλεσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατά παράβαση του άρθρου 60 του Συντάγματος.

Συνολικά, όχι μόνο η διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα αλλά είναι και πρωτοφανής στα χρονικά του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία, γράφτηκε σήμερα. Σε απευθείας μετάδοση πιάστηκαν “με την κάλπη στην πλάτη!”», υπογραμμίζουν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κοινοβουλευτικό ατόπημα

Δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη έβαλε φωτιά στην ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία θέτοντας ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης έριξε στην κάλπη για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, «γυμνό» το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο, χωρίς κανείς να προλάβει να τον σταματήσει.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο «καραμανλικός» βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος πριν ρίξει το ψηφοδέλτιο του στη κάλπη το επέδειξε. Η κίνηση του ερμηνεύθηκε ότι ήθελε να δείξει έτσι ότι ακολουθεί την γραμμή του κόμματος του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*