Η ομιλία του Ζάεφ και το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων — Με μία κάλπη η απόφαση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

Ο Ζάεφ είπε στα ελληνικά το σύνθημα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – «Νέα αρχή για τους πολίτες μας, για τις χώρες μας, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη»

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι σύνεδροι του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό. Ο Ζάεφ μίλησε για ένα κόμμα με «πολυδιάστατη πολιτική ανεξαρτησίας και φιλικής συνεργασίας» και «ειρηνικού διαλόγου» ενώ εξήρε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προσήλωσή του στην «επίλυση των διαφορών προς όφελος των λαών και των κρατών της ευρύτερης περιοχής» και αναφέρθηκε στον «καλό του φίλο», Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο, όπως είπε, ενώνουν διεθνή βραβεία ειρήνης.

«Εγώ και ο Αλέξης ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ένα τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας, των πολιτών μας, όλης της περιοχής, και εν τέλει της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στα «πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας», τα οποία «ξύπνησαν κίνδυνο, ανησυχία, και φόβο».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η μόνη λύση είναι η ειρήνη. Ο αναγκαίος διάλογος αντί για τη βία. Επομένως, στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «μια άμεση διπλωματική λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα υπερασπίζεται τις κοινές αξίες, και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «πολύτιμη επιτυχία», που ενώνει τον ίδιο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως τόνισε «με τον Αλέξη εργαστήκαμε για την ειρήνη και πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες. Και αυτή η επιτυχία είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των ορίων της περιοχής μας». Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν μπορεί να επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Στο σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμη ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της αμοιβαίας κατανόησης, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας».

«Επικεντρώσαμε το πολιτικό μας όραμα σε έναν κοινό στόχο. Χτίσαμε μια πολιτική σχέση που εξελίχθηκε σε συνεργασία και κατέληξε σε φιλία. Και οι δύο χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής, μεταξύ των χωρών μας πάνω σε αυτήν τη φιλία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη στενότερα από πριν. Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς, δυνατά και με σαφήνεια. Και πρέπει να δράσουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε»

Παράλληλα τόνισε ότι διαφωνεί με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι «υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας κάνουμε περισσότερα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ας γυρίσουμε σελίδα», κατέληξε ο Ζ. Ζάεφ.

Και μιλώντας ελληνικά, είπε «νέα αρχή» που το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συμπλήρωσε «νέα αρχή για τους πολίτες μας, για τις χώρες μας, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη»

 

Με μία κάλπη η απόφαση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

Την απόφαση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με μία κάλπη, έλαβε το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 12:00 μέχρι τις 19:00.

Στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου και σε συνέχεια της πρότασης 14 στελεχών για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, το Συνέδριο κλήθηκε να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα ψηφιστούν οι προτάσεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ήδη γνωστή, ενώ την πρόταση εκ μέρους των δεκατεσσάρων συνέδρων διατύπωσε προς το σώμα ο πρώην γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκτός από τη πολιτική λογική πρότεινε να υπάρξουν διαφορετικές κάλπες όπου θα αποφασιστούν ο τρόπος εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Στην πρόταση αυτή υπερθεμάτισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ την άποψη πως πρέπει η ψηφοφορία να είναι ενιαία εξέφρασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημ. Τζανακόπουλος.

Μετά τις δύο τοποθετήσεις, η Όλγα Γεροβασίλη εκ μέρους του προεδρείου ζήτησε την άποψη του σώματος και οι σύνεδροι με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισαν πως επιθυμούν να ψηφίσουν επί αυτών των προτάσεων με ενιαία ψηφοφορία. Οι κάλπες θα στηθούν αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα.

Η είδηση όπως μεταφέρθηκε στη ζωνταντή εκπρομπή της Αυγής από τον χώρο του 3ου Συνεδρίου