Η ΝΔ προστατεύει τον Καλογρίτσα καλύτερα και από τον Φουρθιώτη – Μητσοτάκης: Οι ηλικιωμένοι πρέπει να φοβουνται τον κορονοϊό, όχι το εμβόλιο

Δεν_πάει_άλλο λέει το Twitter για τον έναν χρόνο με κυβέρνηση ΝΔ (video)

Ανεπιστρεπτί έχουν παρέλθει οι καιροί που η ΝΔ έβαζε φωτιά στα τόπια και στα βοσκοτόπια. Σύσσωμος ο «γαλάζιος» μηχανισμός κόντευε να φορτώσει και το προπατορικό αμάρτημα στον «εργολάβο του ΣΥΡΙΖΑ». Πλέον, αγκαζέ με τους καναλάρχες, οι πολιτικοί κατήγοροι έγιναν τα πρωτοπαλίκαρα του Καλογρίτσα. Κι εκεί που πάσχιζαν να αποδείξουν ότι είναι απένταρος και παγαπόντης, τώρα του βαστούν την τσέπη μη και πέσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Τα κίνητρα που οδήγησαν τη ΝΔ να ανάγει σε αιτία συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής τις αιτιάσεις του άλλοτε αφερέγγυου Καλογρίτσα είναι λίγο – πολύ γνωστά. Η πανδημία αρκεί. Αυτό, όμως, που δεν θα περίμενε ακόμα και ο πιο φανατικός ψηφοφόρος της ΝΔ από τα «βοσκοτόπια» της Ιθάκης είναι να δει το κόμμα του να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση πολιτική εργολαβία υπέρ Καλογρίτσα.

Αν και βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο Χρήστος Καλογρίτσας ορίστηκε δεύτερος μάρτυρας. Γιατί; Διότι η ΝΔ επέβαλλε να προηγηθεί ο συνεργάτης του, Κυριάκος Τόμπρας. Και ποιος είναι αυτός; Πρόκειται για τον μάρτυρα που κατέθεσε μετά από αίτημα Καλογρίτσα στις Αρχές ότι ο ίδιος ήταν ο διαμεσολαβητής με τον λιβανέζικο κολοσσό και όχι ο Νίκος Παππάς. Κοινώς, τον άδειασε. Και τότε γιατί τον καλούν; Εδώ, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτική εξυπηρέτηση προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα ο εργολάβος. Κι άλλοι υποστηρίζουν ότι επίκειται μεγαλοπρεπής κωλοτούμπα από τον Κ. Τόμπρα κι ας αντιμετωπίσει την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης. Διαλέγετε και παίρνετε μέχρι να τα ξεκαθαρίσει όλα η ζωή. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δεν μπόρεσε να κρυφτεί και παραδέχτηκε -άνθρωπος είναι, μην τον σταυρώσουμε- ότι ο Χρ. Καλογρίτσας έχει το κακό συνήθειο να πέφτει σε αντιφάσεις.

Πάμε τώρα στο κυρίως πιάτο. Ιδιοκτήτης της εταιρίας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και πρώτος εκδότης του Documento δεν ήταν ο Χρήστος, αλλά ο γιος του, Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Αυτός ξημεροβραδιάστηκε στα ράντζα της ΓΓΕΕ για την άδεια που δεν πήρε, βάζοντας την τζίφρα για την κυκλοφορία του Documento. Ναι, της εφημερίδας που σύμφωνα με τη ΝΔ εκδόθηκε με τα 3 εκατ. ευρώ των Λιβανέζων κι ας αποδεσμεύτηκαν από το Δημόσιο μήνες μετά την κυκλοφορία του Documento. Πάρα ταύτα, η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ, που τελικά άλλαξε γνώμη, αποφάσισαν να μην καλέσουν τον Ιωάννη – Βλαδίμηρο στην Προανακριτική κι ας δήλωνε ο ίδιος μετά την απόρριψή του από τον διαγωνισμό ότι έχασε 3 εκατ. ευρώ.

Κι εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα: Μα καλά, δεν ξέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας πώς και γιατί έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ από τη CCC; Κι αν δεν ξέρει ο ιδιοκτήτης, θα ξέρει ο πατέρας του ιδιοκτήτη; Γιατί αυτή η εξυπηρέτηση από τη ΝΔ; Μήπως είναι αίτημα του πατέρα να μην ταλαιπωρηθεί ο γιος; Τελικά, τη ΝΔ την ενδιαφέρει η αλήθεια για τα 3 εκατ. ή η οικογενειακή γαλήνη της οικογένειας Καλογρίτσα;

Επειδή όλα αυτά εκτυλίχθηκαν μόλις στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής πρέπει να εξηγηθούμε για να μην παρεξηγηθούμε. Ο Χρ. Καλογρίτσας μπορεί να μην έχει 14 αστυνομικούς και ένα θωρακισμένο με την ευγενική χορηγία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά τέτοια κοινοβουλευτική προστασία από τη ΝΔ δεν είχε ούτε ο Φουρθιώτης. Με ή χωρίς διαπίστευση.

 

Μητσοτάκης: Οι ηλικιωμένοι πρέπει να φοβουνται τον κορονοϊό, όχι το εμβόλιο

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετώνΣυνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών  DIMITRIS PAPAMITSOS

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοιο. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πρεπει να εμβολιαστουν όλοι, τόνισε.

Κάλεσμα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έως σήμερα επιλέγουν να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώνοντας τη φωνή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω κυρίως να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν. Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών

«Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», προσέθεσε, τονίζοντας ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη συζήτηση στάθηκαν στο συνδυασμό ανθρώπινης αντιμετώπισης και αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει την Επιχείρηση «Ελευθερία», ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν βιώσει παρενέργειες, ενώ μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις χαρές της ζωής, όπως η αγκαλιά των εγγονιών τους, την οποία στερήθηκαν τις δύσκολες μέρες της πανδημίας.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών

«Είναι ένας πολύ άσχημος ιός και θα πρέπει όλος ο κόσμος να εμβολιαστεί»

«Το μήνυμα ποιο είναι για μένα; Ότι όπως είπατε κι εσείς είναι ένας πολύ άσχημος ιός, θανατηφόρος, και θα πρέπει όλος ο κόσμος να εμβολιαστεί. Και όχι μόνο αυτό, επειδή έχω και συγγενείς γιατρούς, και μετά το εμβόλιο πρέπει να φοράμε μάσκα και να προφυλασσόμαστε γιατί είναι πολύ επικίνδυνος» σημείωσε ο κ. Ηλίας, 74 ετών, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κα Σταυρούλα, 93 ετών, ευχαρίστησε όσους φρόντισαν για τον εμβολιασμό της στο Αττικό Νοσοκομείο, είπε ότι δεν είχε καμία παρενέργεια και τόνισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Καλέ μου άνθρωπε, ούτε αισθάνθηκα τίποτα. Αν έκανα ένεση, αν πήγα και έκανα εμβόλιο, τίποτα, τίποτα απολύτως. Υγιέστατη μέχρι στιγμής».

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών

«Μου έλειψε το εγγονάκι μου»

«Τι σας έλειψε περισσότερο αυτόν τον χρόνο του κορονοϊού; Τι στερηθήκατε περισσότερο;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κα Σπυριδούλα, 64 ετών. «Την έξοδο» απάντησε, για να προσθέσει: «Όλο τον καιρό είμαι μέσα. Όλο τον καιρό, επειδή και η κόρη μου έχει αποκτήσει ένα μωράκι».

«Η πρώτη αγκαλιά που θα κάνετε ποια θα είναι;» συνέχισε ο Πρωθυπουργός για να λάβει την απάντηση ότι αυτό που της έλειψε περισσότερο ήταν το εγγονάκι της που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία.

«Δεν υπάρχει κανείς λόγος, κάποιος να μην εμβολιαστεί. Κάνεις. Διότι ξέρουμε πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και σας δίνουν και εσάς -παρά τα μέτρα- τη δυνατότητα και την άνεση να αισθανθείτε καλύτερα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η ασφάλεια αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, όπως η επίσκεψη στο μαγαζί της γειτονιάς. «Το κάνετε με τη μάσκα σας, πάντα, αλλά με άλλη ασφάλεια σε σχέση με το να μην ήσασταν εμβολιασμένοι», είπε.

«Είδα το πώς λειτούργησε το λιανεμπόριο, τα καταστήματα. Kαι οι μαγαζάτορες με πολλή προσοχή και οι πελάτες με πολλή προσοχή και θα πάμε καλά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός για την εμπειρία των τελευταίων ημερών.

Οι πολίτες ανέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχουν γνωστούς, ηλικιωμένους, που δεν θέλουν να εμβολιαστούν διότι φοβούνται τυχόν παρενέργειες. «Μα δεν φοβούνται να πάθουν κορονοϊό; Αυτό πρέπει να τους λέτε», απάντησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πρωτίστως μία επιλογή αυτοπροστασίας. «Έχουμε ραντεβού διαθέσιμα γι’ αυτούς και τον Απρίλιο και τον Μάιο, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι, γιατί τους ίδιους αφορά πρωτίστως», εξήγησε.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του εμβολιασμού θα έπρεπε να δει τον αγώνα για τη ζωή που δίνουν καθημερινά ασθενείς γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ. «Να ακούσουν τον αναπνευστήρα και την αγωνία να βλέπεις τον θάνατο κατάματα, γιατί ξέρουμε ότι άπαξ και μπεις στην Εντατική υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην ξαναβγείς, παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και παρά το εξαιρετικό επίπεδο το οποίο παρέχουν σε όλους όσοι χρειαστούν σήμερα να μπουν σε μηχανική υποστήριξη», είπε.

«Είχα κουραστεί να ακούω “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας, η οποία αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ανατρέπει αρνητικά στερεότυπα και ταυτόχρονα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.

«Είχα κουραστεί, ξέρετε, να ακούω “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”. Γίνονται», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει να σας πω ότι με ικανοποιεί πολύ το γεγονός ότι βλέπουμε δημοσιεύματα -ειδικά για τη διαδικασία του εμβολιασμού- που λένε “μακάρι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”», να μην τις κατονομάσω, «”το σύστημα να δούλευε τόσο καλά, μας έβαλαν οι Έλληνες τα γυαλιά”».

«Αυτό νομίζω σε όλους μας δίνει μία ικανοποίηση ότι μπορούμε, ότι αξίζαμε και αξίζουμε καλύτερα», συνέχισε.

Σημείωσε ακόμα πως είναι «πολύ σημαντικό που εμπιστεύτηκε και πάλι ο πολίτης το κράτος», προσθέτοντας ότι όταν το κράτος κάνει το έργο του κερδίζει αξία στα μάτια του φορολογούμενου πολίτη. «Όταν (ο πολίτης) βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί καλά, τον φροντίζει, τον σέβεται, τον αντιμετωπίζει με χαμόγελο, και τελικά καταλαβαίνει ότι τα χρήματα που δίνει μέσα από τους φόρους του πιάνουν τόπο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Καλωσήρθατε καταρχάς. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας έχουμε σήμερα μαζί μας. Ξέρετε χθες ήταν μία σημαντική μέρα διότι καταφέραμε και ξεπεράσαμε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών και από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία είπαμε ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να αφήσουμε την περιπέτεια αυτή πίσω μας είναι να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Βέβαια, πρέπει να ξέρετε ότι δυστυχώς ο ρυθμός των εμβολίων καθορίζεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη αγοράζει τα εμβόλια μαζικά και τα δίνει στα κράτη-μέλη κατά αναλογία του πληθυσμού τους.

Η Ευρώπη πήρε τη σωστή απόφαση να τα αγοράσει μαζί και να τα μοιράσει με δίκαιο τρόπο διότι σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν έπρεπε να ανταγωνιζόμαστε ας πούμε τη Γερμανία ή τη Γαλλία για να βρίσκουμε εμβόλια.

Υπήρχαν όμως καθυστερήσεις στις παραδόσεις αλλά τώρα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο και βέβαια από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να εμβολιάσουμε τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Γιατί; Διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο στην περίπτωση που κολλήσουν κορονοϊό.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών

Και θέλουμε επίσης να έχουμε μία διαδικασία η οποία να είναι πολύ απλή, πολύ εύκολη ώστε να μπορείτε να πάτε να εμβολιαστείτε χωρίς ταλαιπωρία και με έναν τρόπο που θα σας κάνει να αισθάνεστε ωραία. Και πιστεύω ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει.

Οπότε ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την προθυμία με την οποία πήγατε και εμβολιαστήκατε, να ακούσω λίγο τις δικές σας εμπειρίες από όλη αυτή τη διαδικασία, ποιος σας βοήθησε να κλείσετε το ραντεβού, πώς σας υποδέχτηκαν, πώς λειτούργησε συνολικά όλη αυτή η διαδικασία. Και θέλω κυρίως να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν.

Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν.

Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο: μη κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή. Για να σας δώσω ένα μόνο στατιστικό στοιχείο το οποίο νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον, κοίταζα λίγο τις διασωληνώσεις του μήνα Μαρτίου και από τις 200 διασωληνώσεις που κάναμε τον Μάρτιο μόνο τρεις αφορούσαν συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι 197 από τις 200 διασωληνώσεις ήταν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί.

Ξέρουμε λοιπόν και από το Ισραήλ και από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προχωρήσει πιο μπροστά, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και γι’ αυτό και πρέπει να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, ώστε να πείσουμε τους συμπολίτες μας, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας που κινδυνεύουν και περισσότερο, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν, να μπουν στην πλατφόρμα, να κλείσουν το ραντεβού τους. Έχουμε ραντεβού διαθέσιμα γι’ αυτούς και τον Απρίλιο και τον Μάιο, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι, γιατί τους ίδιους αφορά πρωτίστως.

Οπότε αυτά ήθελα να πω εισαγωγικά. Θέλω να μου πείτε εσείς λίγο πώς βιώσατε όλη αυτήν τη διαδικασία.