Η νέα μάχη της Φ. Γεννηματά φέρνει ανατροπές σε ΚΙΝΑΛ και κεντροαριστερά — Μετά την OpinionPoll στο κάδρο ακόμη δύο εταιρείες ενόψει της εξεταστικής για το κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ — Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι. Λέκκας: Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία

Φώφη Γεννηματά | mononews

Πόσο επηρεάζεται η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα ενόψει εξεταστικής

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά συγκέντρωσε όλους τους στενούς της συνεργάτες της στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Από εκεί την άκουσαν να τους σε ανοιχτή ακρόαση «Θα κερδίσω και αυτή τη δύσκολη μάχη». Η κλινική της εικόνα μαζί με τις οδηγίες των γιατρών στον Ευαγγελισμό δεν άφησαν κανένα περιθώριο. «Δεν μπορώ να δώσω και τις δυο μάχες» φαίνεται να είπε στους συνεργάτες της οι οποίοι αγωνιούν για την εξέλιξη της υγείας της και της υποτροπής της νόσου της με την οποία είχε αναμετρηθεί και πριν από 15 χρόνια και είχε βγει νικήτρια.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα ωστόσο η προχθεσινή εξέλιξη οδήγησε στο νοσοκομείο αιφνιδιάζοντας άπαντες, ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους.

  • Από το περιβάλλον της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ για τα επόμενα 24ωρα δεν προβλέπεται καμία άλλη κίνηση σε επίπεδο κομματικής λειτουργίας πέρα της κατ’ αρχήν πρόθεσής τους να αποσταλούν οι υπογραφές που συγκέντρωσαν τα στελέχη του κόμματων για την υποψηφιότητά της όπως προβλέπει το καταστατικό.

Για την ώρα σκέψεις για την αναπλήρωση της δικής υποψηφιότητας από άλλο πρόσωπο δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει και κάποιος νέος διεκδικητής στην κούρσα ακόμη και από το περιβάλλον της προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με όρους ενότητας.

Για την ώρα πάντως η κούρσα φαίνεται ότι είναι για δυο. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος ανέστειλαν την προεκλογική τους δραστηριότητα με τον πρώην Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να μεταβαίνει και στο νοσοκομείο για να δει από κοντά την κα Γεννηματά και να της συμπαρασταθεί «ως σύντροφος και φίλος». Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και ο Χάρης Καστανίδης, ωστόσο η δήλωση Ανδρουλάκη άφησε ανοιχτό το χρόνο κατά τον οποίο θα επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία, κάτι που βάζει πολλούς σε σκέψεις για το αν τελικά θα έχουμε πλήρη αναστολή.

Πάντως από όλες τις πλευρές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκεται αναβολή των εκλογών κάτι που διαφαίνεται και από την ανακοίνωση της κ. Γεννηματά η οποία εγγυήθηκε τις διαδικασίες των εσωκομματικών εκλογών.

Τα πάνω κάτω

Ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και αναβολή των εκλογών. Το βέβαιο όμως είναι ότι η απόσυρση της κας Γεννηματά από την κούρσα διαδοχής του ΚΙΝΑΛ ανατρέπει πολλά στον πολιτικό χάρτη και τους σχεδιασμούς.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κλίνει το κόμμα με το νέο πρόεδρο. Προς τα αριστερά ή προς το κέντρο και την κεντροδεξιά;.

Κι αυτό αφορά κατά βάση στους εκλογικούς σχεδιασμούς με την απλή αναλογική που γίνονται στην Κουμουνδούρου αλλά και στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει τώρα να ζυγίσει και τις δικές του προθέσεις σε σχέση με τις επαναληπτικές εκλογές με το δικό του εκλογικό σύστημα του κλιμακωτού μπόνους.

  • Ήδη πάντως καταγράφεται αβεβαιότητα και για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας, με το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για τις Λίστες Πέτσα και την Opinion Poll να μπαίνει τώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Ενδιαφέρον θα έχει αν τελικά η ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση για το περιεχόμενο της εξεταστικής επιτροπής και αν αυτή θα επεκταθεί στα πεπραγμένα και τις περιόδου διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τίθεται επομένως και ένα ακόμη ερώτημα για το ποια στάση θα κρατήσουν τα μέλη της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση αν επαληθευτούν οι διαρροές που θέλουν και τη ΝΔ να καταθέτει και δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διευρύνοντας το χρόνο διερεύνησης εκκινώντας από το 2015 και αν αυτή θα τεθεί στην κρίση της ολομέλειας με τους βουλευτές των κομμάτων να καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο.

Και στη μέση εξεταστική

Πάντως από την Κουμουνδούρου δεν περιμένουν τις εξελίξεις και στις κυβερνητικές διαρροές για ξεχωριστή πρόταση από την πλευρά της ΝΔ δηλώνουν παρόντες.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από την ικανοποίηση που επικρατεί για την καταρχήν νίκη σε επικοινωνιακό επίπεδο καθώς η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε τον πανικό του Μεγάρου Μαξίμου καθώς εγκλώβισε τη ΝΔ σε μια συζήτηση θεσμικού χαρακτήρα από την οποία δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Η θετική στάση όλων των κομμάτων για την εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα, τα χρήματα που μοίρασε το Υπουργείο Υγείας και οι απευθείας αναθέσεις για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ κλείδωσε την εφαρμογή την εφαρμογή του αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος και από τη διερεύνηση δεν μπορεί να ξεφύγει.

Από την Κουμουνδούρου καλούν τη ΝΔ να αφήσει τις θεσμικές ακρότητες και να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ποινικές ευθύνες

Όπως σημειώνουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία και στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί και επομένως θα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το έργο της.

Ωστόσο με βάση και το κλίμα που καλλιεργούν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης για εξεταστική γενικά περι δημοσκοπήσεων η Κουμουνδούρου προειδοποιεί τη ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψει να παρακαμφθεί το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των λιστών Πέτσα – Κικίλια και της χρηματοδότησης του ιδιοκτήτη της OpinionPoll με κρατικό χρήμα.

Οι ευθύνες πιθανότατα να μην είναι μόνο πολιτικές, διότι μιλάμε για δημόσιο χρήμα που ξεπερνά κατά πολύ τα 40 εκατ. € σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μετά την OpinionPoll στο κάδρο ακόμη δύο εταιρείες ενόψει της εξεταστικής για το κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ – Τέλη εβδομάδας ξεκαθαρίζει το τοπίοΑισθητική» ανακαίνιση στο Μέγαρο Μαξίμου με «φωτεινά» χρώματα -

Οι πολιτικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά την ασθένεια της Φώφης Γεννηματά πηγαίνουν πίσω και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο των σχέσεων ΜΜΕ και κρατικής εξουσίας, που κινεί ο ΣΥΡΙΖΑ. “Οι κινήσεις μας θα εκδηλωθούν προς το τέλος της εβδομάδας με την Διάσκεψη των Προέδρων” εξηγούσε κυβερνητική πηγή περιγράφοντας τον χρονικό ορίζοντα των πρωτοβουλιών.

Το θέμα χειρίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, ο οποίος λόγω και της νομικής του ιδιότητας και του εγνωσμένου επιστημονικού κύρους του μπορεί να “διαβάσει” ποια μορφή χρειάζεται να πάρει η πρόταση της κυβέρνησης ώστε να είναι πολιτικός καταλύτης.

  • Οι ως τώρα πληροφορίες συντείνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα φέρει αυτοτελή πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατόπιν η εξεταστική επιτροπή να συμφωνήσει την διεύρυνση της έρευνας από το 2015 ως σήμερα.

Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην εξέταση και της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρωτίστως επιθυμεί να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένα γεγονότα όπως πως κατανέμονταν οι κρατικές διαφημίσεις επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας εκείνη την εποχή συγκεκριμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων όπως ήταν η Vox Populi  και η Bridging Europe, που θεωρείτο ότι συνδέονται με πρόσωπα κοντά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Δεν πέρασε, δε, απαρατήρητο από το ραντάρ του Μαξίμου tweet που έφερε μεγάλη και γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων να έχει εισπράξει 400.000 ευρώ για μισθώσεις χώρων του υπουργείου Υποδομών το 2018 και δημοσιευόταν και σχετικό έγγραφο.

Πάντως, οι χρονικές ανάσες που δίνει στην κυβέρνηση, η απρόοπτη εξέλιξη με την υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, θα αξιοποιηθούν για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν την σφραγίδα του πρωθυπουργού. Η πολιτική γραμμή πλεύσης εδράζεται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και αυτό θα σηματοδοτηθεί είτε με μια ξεχωριστή πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής είτε με “συγκερασμό” προθέσεων όταν θα συσταθεί η επιτροπή.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι – Λέκκας: Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθίαΣεισμός στην Κρήτη: Συνεχείς οι μετασεισμοί - Έξι δονήσεις άνω των τεσσάρων  Ρίχτερ μέχρι και τις 13:30

Δεν έχει κοπάσει ακόμη η αναστάτωση των κατοίκων στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ζάκρο.

Οι ειδικοί ναι μεν είναι καθησυχαστικοί όμως δεν μπορούν όμως να πουν ότι με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό καθώς η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι αυτή που θα ήθελαν και θα περίμεναν.

«Μας απασχολεί πως δεν έχουμε την ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που έχουμε συνήθως μετά από τέτοιους σεισμούς και θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα εξελιχθεί» επεσήμανε στο Mega, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κανένας σεισμός κύριος, εφόσον δεν έχει καταγραφεί μικρότερος. Μετά τα 6,3 δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι. Έχουμε 10 μετασεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη 4 Ρίχτερ. Δεν μπορεί να χαρακτηριστούν τα 4 Ρίχτερ μετασεισμός» συμπλήρωσε και είπε πως αναμένεται ένας μετασεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Αρκαλοχώρι, το οποίο «χτυπήθηκε» πριν από λίγο διάστημα από καταστροφικό σεισμό, και η Σητεία, που επλήγη χθες, απέχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα και ανήκουν σε διαφορετικά γεωλογικά ρήγματα, αλλά θα φανεί εάν ο πρώτος σεισμός προκάλεσε «επιτάχυνση του άλλου».https://a30c05090a6b2a22d7c114c055eb2541.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Επεσήμανε ακόμη πως η Κρήτη έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων καθώς «έχει παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι».

«Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη» κατέληξε.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο σημείο, μίλησε επίσης στο Mega και στάθηκε και εκείνος στη μετασεισμική ακολουθία.

«Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μεγάλο μετασεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, η χθεσινή σεισμική δόνηση πρέπει να δώσει ένα μετασεισμό της τάξεως του 5,5 – 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» τόνισε. Το θετικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι και μεγαλύτερος σεισμός να γίνει στο σημείο η ενέργεια κατευθύνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο κάτι που είναι καλό για τις υποδομές στην Κρήτη.

Στο Open μίλησε και ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ. Τόνισε και εκείνος από την πλευρά του ότι θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι ο κύριος σεισμός και θύμισε στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών, έχει μεγάλα ρήγματα, αλλά είναι μακριά από τις ακτές και οι επιπτώσεις τους περιορισμένες. Δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, θα πρέπει να περιμένουμε» σημείωσε. Όσο για την σύνδεση του χθεσινού σεισμού με αυτόν στο Αρκαλοχώρι εκτίμησε πως δεν υπάρχει συσχέτιση.

Για έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας μίλησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Σε ερώτηση για το εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι».

«Τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της Κρήτης, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί εάν τα κτίριά τους έχουν βλάβες από τον χθεσινό ή από άλλους σεισμούς.