Η Μόσχα καλεί σε ήρεμη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα Αφγανιστάν, Τατζικιστάν — Συμβιβασμός Σερβίας, Κοσόβου στις Βρυξέλλες για την «κρίση των πινακίδων» — «Ασπίδα»! Η Γαλλία «μπλοκάρει» ως τον Απρίλιο τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Η Μόσχα καλεί σε ήρεμη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα Αφγανιστάν - Τατζικιστάν

Η Ρωσίαδήλωσε ότι είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Τατζικιστάνκαι το Αφγανιστάν στέλνουν στρατεύματα στα κοινά τους σύνορα και προέτρεψε τους ηγέτες τους να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με ανησυχία παρακολουθούμε την αυξανόμενη ένταση στις τατζικο-αφγανικές σχέσεις υπό το φως των αιχμηρών δηλώσεων των ηγετών των δύο χωρών. Εμφανίσθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι και οι δυο πλευρές συγκεντρώνουν στα κοινά τους σύνορα στρατεύματα. Καλούμε την Ντουσαμπέ και την Καμπούλ να αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτούς τρόπους για την διευθέτηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης ενημέρωσης και τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Ταλιμπάν μόνο στην παραμεθόριο αφγανική επαρχία Ταχάρ έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες μαχητές των ειδικών δυνάμεων» δήλωσε ο Ζάιτσεφ.

 

Συμβιβασμός Σερβίας – Κοσόβου στις Βρυξέλλες για την «κρίση των πινακίδων»Συμβιβασμός Σερβίας - Κοσόβου στις Βρυξέλλες για την «κρίση των πινακίδων»

Σε συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο βόρειο Κόσοβο για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων κατέληξαν οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου κατά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο πλευρές, με την μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κόσοβο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, συμφώνησαν να εφαρμοστεί το μέτρο της κάλυψης με αυτοκόλλητο στίκερ του σημείου της πινακίδας όπου αναγράφεται το διακριτικό σήμα της χώρας.

Έτσι, στα οχήματα που εισέρχονται στο Κόσοβο και φέρουν σερβικές πινακίδες θα καλύπτεται το διακριτικό σήμα της χώρας, το ίδιο θα συμβαίνει και για τα οχήματα με πινακίδες Κοσόβου που θα εισέρχονται στην Σερβία.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την αποκλιμάκωση της έντασης στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ με την ταυτόχρονη αποχώρηση το ερχόμενο Σάββατο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου και την απόσυρση των οδοφραγμάτων που έστησαν οι Σέρβοι.

Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και να επιβάλλει την αντικατάστασή τους με προσωρινές πινακίδες στα σύνορα, έστησαν οδοφράγματα αποκλείοντας την πρόσβαση σε δύο συνοριακές διαβάσεις.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου απάντησε με την αποστολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων η Σερβία ανέπτυξε τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοινώνοντας τη συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι αποτελεί μία συμβιβαστική λύση που θα ισχύσει μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα, στο πλαίσιο του διαλόγου για το Κόσοβο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την συμφωνία για τις πινακίδες και την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο χαιρέτησαν με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

 

«Ασπίδα»! Η Γαλλία «μπλοκάρει» ως τον Απρίλιο τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο«Ασπίδα»! Η Γαλλία «μπλοκάρει» ως τον Απρίλιο τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Η Γαλλία το πήρε απόφαση…

Η κυβέρνηση στην Γαλλία θα “μπλοκάρει” το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο φυσικού αερίου μέχρι τον Απρίλιο, μετά την αύξηση που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου, και θα περιορίσει την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου να δημιουργήσει “δασμολογική ασπίδα”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις εδώ και μήνες (57% από τον Ιανουάριο), “δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου”, διαβεβαίωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ορίζοντας την προθεσμία έως τον Απρίλιο, ορίζοντα από τον οποίο “η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να πέσει”.

Και αν αυτά τα μέτρα συγκράτησης δεν είναι αρκετά, ο Καστέξ δήλωσε ότι η “επιταγή ενέργειας”, μετά μια ενίσχυση 100 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί για 5,8 εκατομμύρια δικαιούχους τον Δεκέμβριο, θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω.

«Ασπίδα» στην Γαλλία

Η ασπίδα αυτή δεν θα επιτρέψει ωστόσο, να αποτραπεί η αύξηση κατά 12,6% συμπεριλαμβανομένων των φόρων, από την Παρασκευή, των ρυθμιζόμενων τιμών φυσικού αερίου που εφαρμόζει ο όμιλος Engie, μετά την αύξηση των τιμών της αγοράς.

“Συνεπώς πρέπει να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα” μέχρι την άνοιξη του 2022, παρατήρησε ο Καστέξ, ο οποίος υπόσχεται να “βοηθήσει” τους διανομείς.

Η συνήθης μείωση των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη, μετά την περίοδο θέρμανσης, θα μετακυλιστεί μόνο εν μέρει στους καταναλωτές, προκειμένου να ανακτηθούν τα ποσά που οι φορείς εκμετάλλευσης θα έχουν πληρώσει επιπλέον κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να μπορούν να τα χρεώσουν στους καταναλωτές: είναι αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί “εξομάλυνση” των τιμών.

Επομένως ο Ζαν Καστέξ απέκλεισε μείωση των φόρων για το φυσικό αέριο, όπως ζητούν ενώσεις καταναλωτών και άλλοι.

Όσον αφορά τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αναμένεται επίσης να αυξηθούν γύρω στο 12% στις αρχές του επόμενου έτους σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, ο Καστέξ υποσχέθηκε ότι και εκεί θα εφαρμόσει τη “δασμολογική ασπίδα” του.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*