Η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε θανάτους πλήρως εμβολιασμένων στη Βρετανία. – 2η δόση του Astrazeneca. Ποιοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε άλλο εμβόλιο

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοΐού |  HuffPost Greece LIFE

Τι δείχνουν οι μελέτες

Η πρόσφατη είδηση για το θάνατο από κοροναϊό –και συγκεκριμένα από τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) – 12 Βρετανών πλήρως εμβολιασμένων, σχολιάστηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.

Το συγκεκριμένο γεγονός λαμβάνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις, καθώς -όπως σημειώνει ο Guardian- είχαν παρέλθει 14 ημέρες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού των 12 άτυχων πολιτών, επομένως θα έπρεπε να είχαν αποκτήσει υψηλή προστασία από την ασθένεια. Έτσι, η μη προστασία από τη σοβαρή νόσηση ακόμα και μετά τον πλήρη εμβολιασμό, λόγω επικράτησης της πολύ ισχυρής μετάλλαξης Δέλτα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

  • «Ναι, είναι δυνατόν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις, λόγω των μεταλλάξεων, να νοσήσουν», παραδέχτηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Για αυτό και υπάρχει και μια ιδιαίτερη καταγραφή, γονιδιωματική, από ανάλογες περιπτώσεις σε όλες τις χώρες. Όμως, στην Αγγλία, θυμόσαστε ότι είχε επικρατήσει η πολιτική της μίας δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, με αποτέλεσμα τώρα ένα μεγάλο ποσοστό να μην έχει πάρει τη δεύτερη δόση. Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα και τώρα καταβάλλεται μια έντονη προσπάθεια στο βρετανικό Κράτος να γίνει ακριβώς αυτή η δεύτερη δόση. Ήταν μια πολιτική που επιμείναμε στη χώρα μας να την εφαρμόσουμε (να γίνονται κανονικά σύμφωνα με τις συστάσεις των εταιρειών οι 2 δόσεις του εμβολίου σε κάθε πολίτη) και ακόμα και όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν περιορισμένη», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Στη Βρετανία, άλλοι 7 πολίτες, που κατέληξαν τις τελευταίες ημέρες, είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, και μάλιστα, νόσησαν σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά από τη λήψη της, διάστημα που -όπως γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα από τις κλινικές μελέτες- παρείχε σχετικά υψηλή προστασία έναντι του κοροναϊού. Αλλά από ό,τι φαίνεται η προστασία του εμβολιασμού έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στη Βρετανία, με το 90% των νέων κρουσμάτων να έχουν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού. Το ανησυχητικό είναι ότι οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της «ινδικής» μετάλλαξης, που είναι επίσης πολύ πιο μεταδοτική από τη λεγόμενη «βρετανική» παραλλαγή του ιού, η οποία είχε αρχικά επικρατήσει στη Βρετανία.

Aποτελεσματικότητα εμβολίων στη μετάλλαξη «Δέλτα»

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση των ιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εμφανίζεται και σε άλλα κράτη, οι ειδικοί υγείας επισημαίνουν την αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις.

Σε μία μελέτη* που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

Ήδη, με βάση τα δεδομένα αυτά στη Βόρεια Ιρλανδία, η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει μειωθεί σε 8 από 10-12 εβδομάδες.
Δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna. Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία ημερησίως που κυριαρχεί το συγκεκριμένο στέλεχος άγγιξε τις 6000. Το στέλεχος αυτό εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες, και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα.

Η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα COVID-19 με 29 εκατομμύρια κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ με 33,4 εκατομμύρια, και τρίτη σε θανάτους λόγω COVID-19 με 355000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία με 598000 και 479000 θανάτους αντίστοιχα. Το νέο στέλεχος delta είναι το επικρατών στέλεχος τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς φαίνεται να ευθύνεται για το 91% των νέων κρουσμάτων. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το στέλεχος αυτό είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος άλφα Β.1.1.1.7, που επικρατούσε έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

*Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

 

Αλλάζουν όλα με τη 2η δόση του Astrazeneca – Ποιοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε άλλο εμβόλιοAstraZeneca: Αναληθή τα άρθρα για 8% αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους  άνω των 65 ετών

Χιλιάδες συμπολίτες μας – κοντά 470.000 – έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και αναμένουν τη δεύτερη δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει πως παραμένει η σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας της θρόμβωσης είναι εξαιρετικά σπάνια στη δεύτερη δόση, καθώς αντιστοιχούν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Όσοι επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο και έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Όμως ανησυχία και προβληματισμό σε χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ήδη εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα να χορηγείται πλέον στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η επιχειρηματολογία της Επιτροπής εστιάζεται στο γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες λόγω του υψηλού ιικού φορτίου στη χώρα, το όφελος ήταν μεγαλύτερο με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca από ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση που μπορεί να ήταν εξαιρετικά σοβαρός.

Όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας που πρέπει να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με την AstraZeneca, καθώς φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.

Ειδικότερα εξαιρούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όμως φαίνεται ότι η αλλαγή του εμβολίου στη 2η δόση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς η ανοσοποίηση που επιτυγχάνεται δεν είναι πλήρης.

Τέλος να σημειωθεί ότι όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Με πληροφορίες από ethnos.gr