Η μεγάλη λεηλασία του ελληνικού κράτους – Σε ρόλο…καμικάζι μακιγιέζ η Πελώνη για το «έκτρωμα» Μητσοτάκη, Χατζηδάκη! – Ετοιμάζουν «τυράκια» και προνόμια για τους εμβολιασμένους;

Κόκκινα δάνεια

Το έγκλημα της αρπαχτής μέσω των “κόκκινων” δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που σχεδιάστηκε το 2012 και άρχισε να εξελίσσεται τον Ιούνιο του 2013, συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.

Επιβάλλεται να αποδοθούν, τουλάχιστον φραστικά, οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι σκοπιμότητες των Θεσμών -και ειδικά της ΕΚΤ- και των εγχώριων αντιπροσώπων τους.

Με δύο λόγια, ο σχεδιασμός είναι φανερό ότι προέβλεπε:
α) Το κράτος να χάσει τα χρήματα του,
β) Οι φίλοι τους (των funds) να πάρουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και αφού ρευστοποιήσουν, να εισπράξουν δεκαπλάσια από αυτά που πλήρωσαν για να αγοράσουν τα δάνεια και
γ) να τους μείνει και ο έλεγχος των τραπεζών.

Αυτά που γράφω, αποδεικνύονται με αριθμούς. Αρκεί μόνο ένα πράγμα να σκεφτεί κανείς: Γιατί η ανακεφαλαιοποίηση δεν έγινε όπως στην Ιρλανδία; Γιατί ακολουθήθηκε η μέθοδος, η επόμενη αύξηση, αν δεν μηδενίζει την προηγούμενη, τουλάχιστον να τη μειώνει σημαντικά;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στη διασφάλιση της επιτυχίας των προαναφερθέντων σημείων α, β και γ. Σήμερα πλέον , δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

50 δισ. στις τσέπες των επιτήδειων

Ήδη, τα funds ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις των εγγυήσεων των επιχειρηματικών δανείων και εισπράττουν 10 ή και 20 φορές τα κεφάλαια που επένδυσαν.

Αλήθεια, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των funds και τι σχέση έχουν με αυτούς που σχεδίασαν τη μεγαλύτερη αρπαχτή των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων; Αυτό, που σε λίγους μήνες θα αρχίσουν περισσότεροι να το αντιλαμβάνονται, θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα.

Περισσότερα από 50 δισ. ευρώ θα φύγουν από τη χώρα προς τους φορολογικούς παραδείσους και τις τσέπες των μεγάλων λαμόγιων, που κατά σύμπτωση πρέπει να ανήκουν, μάλλον όλοι τους, στην κατηγορία «μένουμε Ευρώπη».

Ανεκτίμητη περιουσία

Το 2008 στις ΗΠΑ, τη «Μέκκα» του καπιταλιστικού συστήματος, το κράτος έσωσε τις τράπεζες βάζοντας χρήματα και απέκτησε το ανάλογο ποσοστό, το οποίο αργότερα πούλησε και κέρδισε πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Στην πατρίδα μας, από τον Μάιο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, μελέτησαν τον τρόπο «σωτηρίας» των ελληνικών τραπεζών και έβαλαν σε εφαρμογή αυτή την προφανή απάτη, ώστε το κράτος να χάσει τα 50 δισ. που δανείστηκε για τις τράπεζες, καθώς και την περιουσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ, που στο σύνολό της ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, αυτό γίνεται με τη συμμετοχή και το αζημίωτο των διοικήσεων και των μεγαλοστελεχών των τραπεζών. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος, που η κυβέρνηση ψήφισε τη μη ποινική τους δίωξη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι η φωτογραφική  νομοθετική ρύθμιση, της μη δίωξης για κακουργηματική απιστία , έγινε για να διευκολυνθούν τράπεζες και δανειολήπτες;

Πού είναι οι λαλίστατοι αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι, να μας εξηγήσουν πως γίνεται δάνεια με εμπράγματες ασφάλειες, και  πάνω από το 100% της οφειλής να πωλούνται στο 10 % της απαίτησης; Αν αυτό δεν είναι κλοπή , τότε ποια είναι κλοπή;

Λύσεις υπάρχουν;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε τις τράπεζες και αν αυτοί που βάζουν τα χρήματα τους δικαιούνται να έχουν έλεγχο. Επίσης, το ερώτημα, γιατί όλες οι μέχρι σήμερα αυξήσεις δεν προσέλκυσαν σοβαρά μακροχρόνια κεφάλαια, παρά μόνο βραχυχρόνια κερδοσκοπικά, μήπως απαντάται με το νέο ερώτημα, γιατί έτσι σχεδιάστηκε η «λύση»;

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις και θα βρεις πως θα το κάνεις. Ο κ. Πόλσον και η παρέα του γνώριζαν ότι θα χάσουν από τις μετοχές, αλλά θα κερδίσουν πολλαπλά από τα δάνεια, μην τους λυπάστε.

Η λύση, έστω και τώρα, λέγεται «asset swap» (ανταλλαγή περιουσίας): Δίνουμε ομόλογα, εγγυημένα με ένα δελεαστικό επιτόκιο και μετατρέπουμε τα χρήματα σε κοινές άνευ ψήφου μετοχές, κρατώντας τη διαχείριση των δανείων με εμπράγματη ασφάλεια.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες παρόμοιες λύσεις, περισσότερο πολύπλοκες, όμως δεν είναι του παρόντος η ανάλυσή τους.

Εν κατακλείδι όσο οι Τράπεζες θα υποτιμούν τα στοιχεία του ενεργητικού τους , πουλώντας τα στο 10 η 20 % της πραγματικής τους αξίας , τόσο θα συνεχίζεται η ανάγκη ενίσχυσης του παθητικού τους με εισροές νέων κεφαλαίων.

Να σταματήσει άμεσα το μεγάλο κόλπο της μεταφοράς πλούτου από το κράτος και τους μετόχους προς τους ιδιοκτήτες των funds που  “αγοράζουν” τα δάνεια .

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων των αγοραστών είτε αυτά είναι ίδια είτε δανειακά .

Του Παναγιώτη Χριστόπουλου

* Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος είναι οικονομολόγος, πρώην τραπεζικός και CEO χρηματιστηριακής εταιρίας

Σε ρόλο…καμικάζι – μακιγιέζ η Πελώνη για το «έκτρωμα» Μητσοτάκη – Χατζηδάκη!

Πελώνη Πελώνη

Μετά την «ηχηρή» διαμαρτυρία από συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες για την εργασιακή τραγωδία που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, η Αριστοτελία Πελώνη προτίμησε να εγκαλέσει μονομερώς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει… αυτό που ξέρει καλά: Το μαύρο- άσπρο! Τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να κάνει, εσχάτως στο εργασιακό τοπίο μετά τις επώδυνες ανατροπές που κυοφορεί ο οδοστρωτήρας του Μαξίμου και του Κωστή Χατζηδάκη.

Στον απόηχο των αντιδράσεων που εκφράστηκαν χθες από συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες, με την Αθήνα να «βουλιάζει», με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η Αριστοτελία Πελώνη προτίμησε να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ διότι «συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει»!

Η Πελώνη… τα έβαλε με τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε με παραπλανητική διάθεση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «διαστρεβλώνει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει δεκάωρο εργασίας». Επιχειρώντας μάλιστα απεγνωσμένα να καθησυχάσει τον κόσμο της εργασίας ισχυρίστηκε ότι «το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου» καθώς «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μια ρύθμιση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια».

Η κυρία Πελώνη, τοποθετώντας σε ισότιμη βάση τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, είπε ότι «προφανώς είναι στο χέρι του εργαζόμενου -και μόνο με δική του συμφωνία- να κάνει χρήση, εφόσον θέλει να δουλέψει κάποιες ημέρες περισσότερο για να πάρει άδεια κάποιες άλλες ημέρες». Την εργασιακή επιστροφή στον… 19ο αιώνα την αντιμετώπισε «ως μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που δεν κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις. Εξελίξεις καταιγιστικές στην αγορά εργασίας, με ψηφιακές πλατφόρμες, με την τηλεργασία».

Αναφορικά μάλιστα με την αποδιάρθρωση των ωραρίων, είπε ότι το νομοσχέδιο «αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα και προστατεύει το οκτάωρο και το πενθήμερο της εργασίας και με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας». Υπό αυτό το πρίσμα, συνέστησε… ψυχραιμία αξιώνοντας «να διαβαστεί και να συζητηθεί το νομοσχέδιο όταν τεθεί σε διαβούλευση”.

Είπε δε, σε συμβουλευτικό τόνο, «να μην διαστρεβλώνουμε, να μην δημιουργούμε fake news, πριν καν παρουσιαστεί». Τέλος, πρόβαλε το ότι το «νομοσχέδιο έχει πολλές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών. Θεσμοθετεί νέες άδειες, όπως άδεια πατρότητας, και ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών”.

Στο μικροσκόπιο οι φειδωλοί βουλευτές και η ΔΑΚΕ

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητη η φειδωλή στάση των βουλευτών της Ν.Δ. έναντι των ανατροπών στο εργασιακό πεδίο. Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ παρατηρούν ότι «την αποστολή του πλασαρίσματος των βασικών πτυχών του νομοσχεδίου στην κοινωνία την έχουν αναλάβει αποκλειστικά κάποιοι εκ των ενοίκων του Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Εργασίας». Τέλος, στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου τίθενται οι αντιρρήσεις που εγείρει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα στις «προτάσεις Χατζηδάκη».

Η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τις πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να ανιχνεύσει -μέσω τηλεδιάσκεψης- τις διαθέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Στη σύσκεψη όχι μόνο δεν προέκυψε κοινός τόπος αλλά οι γαλάζιοι συνδικαλιστές «εμφανίστηκαν ανένδοτοι, ειδικά στο σκέλος που αφορά τον περιορισμό στη δυνατότητα προκήρυξης απεργιών»…

Ετοιμάζουν «τυράκια» και προνόμια για τους εμβολιασμένους;

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε αυτό που ακούγεται εδώ και καιρό, πως Επιτροπή και κυβέρνηση ετοιμάζονται να προσφέρουν συγκεκριμένα προνόμια προς τους πολίτες που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Το ζήτημα αυτό, δηλαδή η προσπάθεια να υπάρξουν «τυράκια» προς τους πολίτες ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων, αλλά και την συνταγματικότητα πίσω από μια τέτοια διάκριση.

Η κ. Παπαευαγγέλου ρωτήθηκε για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και για το εάν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα και ειδικά κίνητρα και αντικίνητρα και απάντησε λέγοντας:

Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε τα ποσοστά των εμβολιασμών να είναι υψηλότερα. Και ελπίζω ότι όπως θα περνάει ο καιρός και ακόμα και αυτοί που έχουν αγωνία θα πεισθούν από τα εκατομμύρια εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, να προσέλθουν να εμβολιαστούν.
Σαφώς και έχουν συζητηθεί τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες. Δεν είναι κίνητρα και αντικίνητρα, αλλά πραγματικά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες.
Και σήμερα πάλι το συζητήσαμε. Είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Και σε συνεργασία οι δύο Επιτροπές φτιάχνουμε κάποιες οδηγίες για τα κίνητρα – συγγνώμη, δεν είναι ακριβώς κίνητρα, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, να πω την αλήθεια – για τα οφέλη που θα έχουν αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.
Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν – πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε – σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες, είτε είναι γυμναστήρια, είτε πολλά πράγματα. Είναι κάτι το οποίο όμως ακόμα είναι υπό διαμόρφωση και μόλις το έχουμε έτοιμο θα σας το ανακοινώσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού προέβη σε αντίστοιχες δηλώσεις που επίσης προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις.

Ο Νίκος Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, συνέδεσε την πληρότητα στα θέατρα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συναρτηθεί με τον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού. Δηλαδή όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας και όταν αρχίσουμε να αποκτούμε αυτά τα πιστοποιητικά ή διαβατήρια εμβολιασμού, αυτό αυτόματα να σημαίνει ότι θα… έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πληρότητα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να απολαμβάνουν περισσότερες δραστηριότητες όσοι είναι εμβολιασμένοι. «Εμείς θα το προτείνουμε και θεωρώ ότι έχει μια λογική» τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*