Η Μέρκελ προαναγγέλλει αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης – Γερμανία: Παροτρύνει το Λονδίνο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την ΕΕ

 Η Μέρκελ προαναγγέλλει αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της Παρασκευής, που θα αφορά στην οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού και στον προϋπολογισμό της Ε.Ε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), με την Γερμανίδα καγκελάριο να εφιστά την προσοχή για ένα ενδεχόμενο μοιραίο μήνυμα αδυναμίας δράσης της Ευρώπης.

Λίγο πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με το χρηματοδοτικό πακέτο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η Μέρκελ δήλωσε σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του  Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ότι «δεν αναμένει την Παρασκευή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης. Ελπίζει, όμως ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι επίσης σαφές, εάν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τότε οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά».

«Αδυναμία δράσης»

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης, σύμφωνα πάντα με το dpa, ότι η Mέρκελ πρόσθεσε πως η συμφωνία «Θα ήταν επιθυμητή. Εάν η Ευρώπη βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας δράσης. Και αυτό όλοι θέλουμε να το αποφύγουμε».

Η καγκελάριος φέρεται επίσης να είπε ότι «η τέχνη θα είναι να συνθέσει κανείς τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με τοΤαμείο ανάκαμψης. Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει γίνει πιο περίπλοκη, αλλά ίσως και γι αυτό ευκολότερη», ενώ πρόσθεσε πως  «όσοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τον προϋπολογισμό μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο το Ταμείο ανάκαμψης – και το αντίστροφο».

 

Γερμανία: Η κυβέρνηση παροτρύνει το Λονδίνο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την ΕΕ

 Γερμανία: Η κυβέρνηση παροτρύνει το Λονδίνο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την ΕΕ

Μετά τις συνομιλίες κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτρέπει το Λονδίνο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την Ε.Ε.

«Θα ήταν ευπρόσδεκτο εάν οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία επιταχύνονταν, ειδικά επειδή η Βρετανία δεν επιθυμεί παράταση της προθεσμίας. Πρέπει τώρα πια πραγματικά να καταλήξουμε σε συμφωνία έως τα τέλη του έτους», δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων Μίχαελ Ροτ.

«Ωστόσο, ορισμένα σημεία δεν είναι διαπραγματεύσιμα για την ΕΕ», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός. «Σε αυτά  περιλαμβάνεται και η απαίτηση για όμοιους όρους ανταγωνισμού. Κοινωνικό και οικολογικό ντάμπινγκ δεν μπορεί να υπάρξει με την Ε.Ε.», τόνισε ο Ροτ.

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε  σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Ε.Ε. να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στους πρώτους τέσσερις γύρους συνομιλιών με τους Βρετανούς για την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  δεν είχε πάντως σημειωθεί πρόοδος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ανήκει μεν -για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους- στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τελωνειακή Ένωση, εάν όμως δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να υπάρξει  στις αρχές του 2021 μια σκληρή οικονομική ρήξη με δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς.