Η κυβέρνηση …πήρε τα βουνά για να προλάβει πλημμύρες μετά τις πυρκαγιές – «Επιτελικές» αλχημείες με το ΑΕΠ – Νέα “δόση” παροχών με εκλογικό άρωμα

Η κυβέρνηση …πήρε τα βουνά για να προλάβει πλημμύρες μετά τις πυρκαγιές

Με απευθείας αναθέσεις η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών Ορεινών Υδρονομικών Έργων στις καμένες περιοχές.

Τα έργα αποφασίστηκε να υλοποιηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τη συγκράτηση του εδάφους, την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις, των περιοχών των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Ήδη, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση, «για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης», από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες περιοχών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας των επιμέρους εργασιών (κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους) των υδρονομικών έργων.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση Αμυρά (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/82371/3029 -6.9.2021) για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, οι εργασίες «είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων, ανατιθέμενες σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών».

Στην περίπτωση αυτή, τα έργα και οι εργασίες θεωρούνται ως γενόμενα με αυτεπιστασία και εκτελούνται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι οι εκτελούμενες εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν διαπραγμάτευσης σε υλοποίηση των αρμοδίως εγκεκριμένων μελετών και οι τιμές ανάθεσης των εργασιών προκύπτουν από τα προβλεπόμενα στις εν λόγω μελέτες, τιμολόγια.

Σημειώνεται επίσης ότι στις περιοχές εκείνες που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με σκοπό την αποκατάστασή τους, «οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 32 και στο άρθρο 32Α του ν. 4412/2016».

Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να προλάβει δραματικές επιπτώσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και ωθεί σε ταχείες ενέργειες με τη μορφή του κατεπείγοντος. Για τις αποφάσεις ταχείας παρέμβασης μετρά την κρισιμότητα, «αναφορικά με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις επικείμενες βροχοπτώσεις του χειμώνα, με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις γενικώς στις υποδομές και τις δραστηριότητες και ειδικότερα στους οικισμούς, τις εγκαταστάσεις και τις γεωργικές καλλιέργειες, που δημιουργούνται μετά τα εκτεταμένα πρόσφατα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στις περιοχές των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας».

 

«Επιτελικές» αλχημείες με το ΑΕΠ«Επιτελικές» αλχημείες με το ΑΕΠ

Λόγω ακρίβειας οι πολίτες αύξησαν την καταναλωτική δαπάνη και η κυβέρνηση εφευρίσκει… ισχυρή ανάπτυξη

Περίσσεψαν μέσα στην εβδομάδα οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τα στατιστικά στοιχεία της πορείας της οικονομίας που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ηταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ να βρουν επικοινωνιακό αποκούμπι στις τεράστιες ρωγμές που έχει υποστεί το κυβερνητικό σκάφος από την ανέμελη διαχείριση των πυρκαγιών, της πανδημικής κρίσης και του κύματος ακρίβειας, με αιχμή την τιμή του ρεύματος, η αύξηση της οποίας βαραίνει σε συντριπτικό ποσοστό την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τίτλοι όπως «Εκρηκτική αύξηση 16,2% για το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο», «Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ», «Εκρηξη 16,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021» κυριάρχησαν στα συστημικά ΜΜΕ, που δεν έμειναν εκεί αλλά επιχείρησαν να μοιράσουν ελπίδα στην κοινωνία ότι η φορολογική πολιτική αναθεωρείται λόγω της αύξησης ως προς το σκέλος των φοροελαφρύνσεων!

Στρεβλή σύγκριση

Ολα αυτά για τη σύγκριση του β΄ τριμήνου του 2020 με το β΄ τρίμηνο του 2021 είναι ανυπόστατα. Οπως όλοι έχουμε βιώσει στο πετσί μας (με τις διαδοχικές καραντίνες), το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2020 η οικονομία ήταν κλειστή, οι πολίτες είχαν πειστεί για το ορθό του lockdown ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες και η καραντίνα ήταν πολύ σκληρή. Αντίθετα, το β΄ τρίμηνο του 2021 οι πολίτες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, δεν ακολουθούσαν τις κυβερνητικές οδηγίες, ενώ ακόμη και ο τουρισμός άνοιξε στα μέσα Μαΐου, όταν το 2020 άνοιξε την 1η Ιουλίου. Με αυτά τα δεδομένα –είναι σαφές τούτο– δεν γινόταν παρά να καταγραφεί ανάπτυξη και μάλιστα διψήφια. Η «μπίλια» της ανάπτυξης έκατσε στο 16,3% σε τρέχουσες τιμές (ΕΛΣΤΑΤ).

Ομως πώς μπορείς να συγκρίνεις μια κλειστή οικονομία με μια ορθάνοιχτη κατά το δεύτερο μισό του συγκρινόμενου διαστήματος και μισόκλειστη κατά το πρώτο μισό της; Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία άνοιξε ολοκληρωτικά στα μέσα Μαΐου 2021. Ηδη από τον Μάρτιο οι πολίτες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους μην αντέχοντας την ανέμελη πολιτική Μητσοτάκη στο ζήτημα της πανδημίας. Αρα για 45 ημέρες –εκ των 90 ημερών του εξεταζόμενου διαστήματος– είχαμε κανονική λειτουργία της αγοράς.

Διαφορετικό αποτέλεσμα

Υπό αυτό το δεδομένο η σύγκριση που πρέπει να γίνει είναι με το ίδιο β΄ τρίμηνο του 2019, όταν ήταν όλα ανοικτά. Εκεί λοιπόν βλέπουμε ότι η οικονομία, παρότι υφίστανται δικαιολογίες λόγω του ότι τις πρώτες 45 μέρες ήταν μισόκλειστη, μάλλον δεν παρουσιάζει καλή εικόνα… Αυτό προκύπτει εύκολα ως συμπέρασμα και από την απλή παράθεση των ποσοστών αύξησης – μείωσης μεταξύ 2020 και 2021. Ετσι, σε τρέχουσες τιμές καταγράφηκε το β΄ τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με το 2019) μείωση της τάξης του 17,2%, όταν η ανάκαμψη του ίδιου διαστήματος για τη σύγκριση 2020-21 (που αποτέλεσε αιτία άλογων κυβερνητικών πανηγυρισμών) ήταν μειωμένη κατά 0,9%, καθώς από το -17,2% έφτασε στο 16,3%! Σε απόλυτους αριθμούς (πάντα σε τρέχουσες τιμές) το β΄ τρίμηνο του 2019 η οικονομία είχε έσοδα 46,07 δισ. ευρώ ενώ το 2021 τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 44,34 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3,8%.

Ακρίβεια και δαπάνη

Το σημείο που φαίνεται να κάνει τη διαφορά και να αυξάνει το ΑΕΠ το 2021 και ως εκ τούτου να ψαλιδίζει τη διαφορά σε σχέση με το 2019 είναι η καταναλωτική δαπάνη. Πράγματι η ΕΛΣΤΑΤ (σε αγοραίες τιμές) δίνει για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ότι «ξοδεύτηκαν» στην ελληνική οικονομία 41,39 δισ. ευρώ (τελική καταναλωτική δαπάνη), όταν το β΄ τρίμηνο του 2021 «ξοδεύτηκαν» 41,28 δισ. ευρώ.

Εδώ λοιπόν εισέρχεται ο παράγοντας της ακρίβειας. Η ΕΛΣΤΑΤ σε έναν άλλο δείκτη, τον δείκτη τιμών καταναλωτή, μας δείχνει ότι αυξήθηκε η καταναλωτική δαπάνη εις βάρος των νοικοκυριών. Τον Ιούνιο λοιπόν (βασικός μήνας για το υπό εξέταση τρίμηνο) καταγράφονται εκρηκτικές αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε είδη διατροφής βλέπουμε αυξήσεις της τάξης άνω του 15% για τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020. Στο ίδιο διάστημα οι τιμές ενέργειας έχουν εξακοντιστεί. Αν συγκρίνουμε λοιπόν τον δείκτη, θα διαπιστώσουμε αύξηση: αρνί και κατσίκι 17%, άλλα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου) 15%, πατάτες 8,6%, ψάρια νωπά 4,1%, τυριά 2,5%, ελαιόλαδο 1,3%, πουλερικά 1,2%, λαχανικά νωπά 1,2%! Οσο για την ενέργεια, στο ίδιο συγκρινόμενο διάστημα (Ιούνιος 2020 – Ιούνιος 2021) καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 30% στο πετρέλαιο και πάνω από 60% στο φυσικό αέριο.

Από την άλλη, στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρούμε αύξηση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου στο β΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019 της τάξης του 15,16% (σε απόλυτους αριθμούς από τα 4,59 στα 5,41 δισ. ευρώ), κάτι που αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο για την πορεία της πραγματικής οικονομίας (οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου είναι η μαύρη τρύπα της τελευταίας 40ετίας). Εκείνο όμως που δημιουργεί ανησυχία είναι η μεγέθυνση της ψαλίδας του εμπορικού ισοζυγίου (εξαγωγές μείον εισαγωγές). Οπως καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο του 2019 οι εξαγωγές ανήλθαν στα 18,539 δισ. ευρώ όταν στο β΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν μείωση 12% και ανήλθαν σε 16,314 δισ. ευρώ (την ίδια ώρα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εξάγουμε οι αυξήσεις στην οικονομία τους ξεπερνούν το 20%). Αντίθετα, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες στο β΄ τρίμηνο του 2021 καθώς ανήλθαν σε 20,833 δισ. ευρώ ενώ το 2019 είχαμε 19,085 δισ. ευρώ (αύξηση 8,4%).

Λειτουργία Ιατρείων: Η περίπτωση της συστέγασης ιατρών με κοινή ή  ξεχωριστές άδειες

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Νέα “δόση” παροχών με εκλογικό άρωμα – Σχέδιο για δωρεάν σπίτια σε νέα ζευγάριαΑστικό τοπίο της Αθήνας

Ανοικτό αφήνουν κυβερνητικοί παράγοντες το ενδεχόμενο για νέο κύκλο παρεμβάσεων στήριξης των εισοδημάτων, εφόσον η πορεία του ΑΕΠ “κρύβει” ακόμη πιο θετικές εκπλήξεις.

Την προώθηση μέτρων για κοινωνικές κατηγορίες που έμειναν «εκτός νυμφώνος», κατά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην 85 ΔΕΘ, αλλά έχουν υψηλή στάθμιση στο εκλογικό «βαρόμετρο» φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια, αλλά και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ενταχθούν στην «περίμετρο» των μέτρων που εξετάζονται προς προώθηση, εφόσον επαληθευτούν εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 5,9% που ανακοίνωσε για φέτος ο πρωθυπουργός.

«Πάτημα» για μια νέα αναθεώρηση επί τα βελτίω των ρυθμών ανάπτυξης, λίγες μέρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, (κάτι που προκαλεί εύλογη έκπληξη), αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων κι αναλυτών, όπως η Moody’s Analytics που ανεβάζουν το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022.

Έτσι, αν και δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και μετά την κριτική για το κατά πόσο τα ανακοινωμένα μέτρα ήταν ήδη ενταγμένα σε προηγούμενα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης,  «ζεσταίνεται» και πάλι το κλίμα των παροχών εν όψει κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, λίγο πριν την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, στο βήμα της 85 ΔΕΘ, ήδη, από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται ότι η δυναμική της οικονομίας ίσως δώσει τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, που θα δημιουργήσει ικανό δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.  Αναπόφευκτα οι διαρροές αυτές δημιουργούν εύλογες σκέψεις περί καλλιέργειας «εκλογικού» κλίματος εν όψει και μιας περιόδου έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, που, όπως φαίνεται ξεκινά, καθώς το όποιο μορατόριουμ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με βάση της δημόσιες δηλώσεις εκατέρωθεν, λαμβάνει τέλος.

Τα μέτρα

Στο φόντο αυτό οι πρόσθετες παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η περαιτέρω μείωσή τους, κατά 1,1%, όπως και η αναζήτηση μιας φόρμουλας για την παροχή φτηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, μέσα από την αξιοποίηση 70.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου  (ΕΤΑΔ).

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που σήμερα εφόσον έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εισφορά αλληλεγγύης. Το κόστος του μέτρου είναι μεγάλο και φτάνει τα 800 εκ. ευρώ. Ωστόσο με δεδομένο το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, με την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, εισφέροντας πάνω από 1 δισεκ. στο κρατικό ταμείο εσόδων, εκτιμάται ότι μπορεί να «σηκωθεί» από τον προϋπολογισμό.

Εφόσον , πάντως, προκριθεί, θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και συνταξιούχους, που θα κυμανθούν από 22 έως και 676 ευρώ.

Επίσης εξετάζεται η μονιμοποίηση και για τα επόμενα χρόνια του μέτρου της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον στην ατζέντα είναι  μια περαιτέρω μείωση κατά 1,1%,  ώστε έτσι, το αργότερο έως το 2024, η συνολική μείωση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις αλλά και δίνει σημαντική αύξηση στον καθαρό μηνιαίο μισθό των εργαζομένων.

Επιπλέον η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πόλεις στην αγορά κατοικίας με τις τιμές των ενοικίων να έχουν πάρει την ανιούσα και τις προβολές στο μέλλον να είναι έτι περαιτέρω δυσοίωνες για όσους ψάχνουν για σπίτι, η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος να εξετάσει το πώς θα στηρίξει νέα ζευγάρια, με την αξιοποίηση σπιτιών που διαθέτει το δημόσιο. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που ωστόσο όμως μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα εφόσον «περπατήσει».

Τέλος, εφόσον η άνοδος του ΑΕΠ το επιτρέψει, με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο τραπέζι είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Τι αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες βράδυ,  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε νοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων  παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος,

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (…) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».