Η κυβέρνηση εμπαίζει 70.000 συνταξιούχους: Μας είχατε υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία – Τo 88% βλέπει εκτίναξη της ανεργίας

Χρεωμένοι με χιλιάδες ευρώ βρίσκονται 70.000 συνταξιούχοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε σχετικά ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και μάλιστα για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την Πέμπτη 4 Ιουνίου έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Το Ενιαίο Δίκτυο έχει αναδείξει το πρόβλημα, που σχετίζεται με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και τους φόρους που έχουν «φορτωθεί» αναίτια οι συνταξιούχοι, επειδή είχαν «την ατυχία» να λάβουν τα αναδρομικά τους για την περίοδο 2011 – 2014, επισημαίνεται επίσης, ενώ καλεί σε διαμαρτυρία τα μέλη του, αλλά και τους θιγόμενους συνταξιούχους, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 9:00 το πρωί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τον Δεκέμβριο του 2019, οι ΔΟΥ προχώρησαν σε ανάρτηση των σημειωμάτων πληρωμής προς τους συνταξιούχους, στο σύστημα TAXISNET. Τα σημειώματα αυτά αφορούσαν τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι για την περίοδο 2011-2014. Πρόκειται για περιπτώσεις καταβολών συντάξεων, οι οποίες είχαν καθυστερήσει να εκδοθούν, με ευθύνη της Πολιτείας, τρία έως τέσσερα έτη! Η εκκαθάριση όμως έγινε λες και τα ποσά αυτά είχαν καταβληθεί εντός του περασμένου έτους. Αποτέλεσμα ήταν οι συνταξιούχοι να βρεθούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις, χρεωμένοι με χιλιάδες ευρώ…

«Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, έχει αναδείξει το θέμα από τον Ιανουάριο στέλνοντας επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς και στην ΑΑΔΕ. Επίσης, γνωστοποίησε το θέμα στον Πρωθυπουργό και στους βουλευτές του κοινοβουλίου (έγιναν και σχετικές επερωτήσεις).

Μετά από συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Απ. Βεσυρόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του Υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, το ΕΝΔΙΣΥ έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση άμεσα, η οποία επρόκειτο να συμπεριλάβει όσα είχαν προταθεί από το Δίκτυο στις επιστολές που είχαν κατατεθεί. Η διαβεβαίωση για την νομοθετική ρύθμιση, υπήρξε και από τον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 29η Μαΐου. Το ΕΝΔΙΣΥ περίμενε, μετά και από τις σχετικές διαβεβαιώσεις, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα περνούσε από μέρα σε μέρα και με αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας. Για δεύτερη φορά, το Υπουργείο, αλλά και ο Πρωθυπουργός, για δικούς τους λόγους, ανέβαλαν την νομοθετική ρύθμιση που αφορά φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αντ’ αυτού άλλαξαν μόνο την καταληκτική ημερομηνία με νεότερη διάταξη, για δεύτερη φορά, από 29/5 σε 31/7 (μέσα στο καλοκαίρι) εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους!

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά 70.000 συνταξιούχους, αλλά και τις οικογένειές τους, που μπαίνοντας στο TAXISNET βλέπουν ξαφνικά να είναι χρεωμένοι με χιλιάδες ευρώ. Συγχρόνως, τρέχουν οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις τους. Υπάρχει τεράστια αγωνία, αλλά και θυμός».

 

Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει άνοδο της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες ανήλθε στο 88% τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας τους Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η πρόβλεψη αυτή είναι ενδεικτική της αίσθησης των νοικοκυριών.

Τα επίσημα, ωστόσο, στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν μεθαύριο.

Στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για την ανεργία Μαρτίου και θα πάρουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Τα στοιχεία για την ανεργία θα μας δείξουν το βαθμό που έπληξε η πανδημία την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά θα μας δώσουν και μια εικόνα για τα επίπεδα της ύφεσης.

Δεδομένου ότι στην ελληνική οικονομία μια μονάδα μείωσης του ΑΕΠ οδηγεί σε απώλεια έως 50.000 θέσεων εργασίας, εάν το Μάρτιο έχουν χαθεί για παράδειγμα 100.000 θέσεις εργασίας θα ξέρουμε πως η ύφεση ήταν της τάξης του 2%.

Εξίσου σημαντική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου 2020, καθώς τότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού του Απριλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της επίδρασης του «lockdown» στην ελληνική αγορά εργασίας, σε μηναία βάση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2020 η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση η οποία με τα μέτρα στήριξης θα κυμανθεί από 5% έως 10%.

Αυτή η εκτίμηση αποτυπώνεται και στις απαντήσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ o δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε οριακή πτώση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -43,2 (από -42,0) μονάδες. Το 77% των καταναλωτών σταθερά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες έδειξαν πως το 56% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανήλθε στο 64%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά στο 11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*