Η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα πλήρη και επί ίσοις όροις πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση – Τα ψέματα Καραμανλή για τον ΟΑΣΘ, τα «σαπάκια» της Λειψίας, η επιλεκτική ευαισθησία της Εισαγγελίας

Πλήρη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους τους ανηλίκους στους οποίους χορηγείται προσωρινή ή διεθνής προστασία, υπό τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση η Κομισιόν, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η αρμόδια Επίτροπος σε ερώτηση μεγάλου αριθμού ευρωβουλευτών

Απάντηση στο ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία έδωσε η Κομισιόν διά της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού και Νεολαίας, Mariya Gabriel, στην ερώτηση που έθεσαν 29 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 11 διαφορετικά κράτη-μέλη με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη και συνυπογραφή και στήριξη σύσσωμης της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στο πολύ βασικό ερώτημα αν μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, η Κομισιόν αρκείται σε μια διεκπεραιωτική παράθεση στοιχείων για τον αριθμό των παιδιών που έχουν εγγραφεί στα ελληνικά σχολεία την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, αντιπαραθέτοντας τα στοιχεία των εγγραφών στην εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η ερώτηση, η Επίτροπος επιλέγει να μην υπεισέλθει στην ουσία του ερωτήματοςδηλαδή κατά πόσον υλοποιείται στην πράξη για τα παιδιά αυτά η εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, σε σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σκιαγραφείται η κακή εικόνα της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στη Δημόσια Εκπαιδευτική Διαδικασία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν μπορεί να αποφύγει να παραθέσει αναλυτικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί, ένα πλαίσιο που ρητά επιβάλλει «πλήρη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλους τους ανηλίκους στους οποίους χορηγείται διεθνής προστασία, υπό τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς» κάτι που ρητά προβλέπεται και για τα παιδιά που το αίτημα για την παροχή ασύλου εκκρεμεί, χωρίς όμως να τοποθετείται με σαφήνεια στην ουσία της ερώτησης για το αν η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται εντός ή εκτός αυτού του πλαισίου, .

Μάλιστα, λίγο παρακάτω επισημαίνεται πως «τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να αξιοποιήσουν πλήρως τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στήριξη προγραμμάτων και μέτρων που σχετίζονται με την εκπαίδευση»,χωρίς φυσικά να διευκρινίζεται αν η Ελλάδα αξιοποιεί αυτές τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, πολύ περισσότερο αν χορηγούνται στη χώρα μας σχετικά κονδύλια και αν γίνεται σωστή χρήση τους.

Στην τελευταία μόλις παράγραφο της απάντησής της η Επίτροπος κ. Gabriel παραδέχεται έμμεσα πως οι αρχές της ΕΕ ασκούν πιέσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα προσφυγόπουλα καθώς, όπως αναφέρει η «Ευρωπαϊκή Ειδική Ομάδα για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης στην Ελλάδα συνεδριάζει τακτικά για να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση»χωρίς βεβαίως να διευκρινίζεται ποια είναι η «διευκόλυνση» που προσφέρει σε μια κυβέρνηση κράτους-μέλους προκειμένου αυτή να συνεχίσει να τηρεί μια διεθνή υποχρέωση της χώρας με τον συντονισμένο και επαρκή τρόπο που αυτό γινόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Με άλλα λόγια, ποια επιπλέον «διευκόλυνση» χρειάζεται μια κυβέρνηση για να συνεχίσει μια καθιερωμένη εδώ και χρόνια πολιτική πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των 29 συνολικά Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την ερώτηση ξεχωρίζουν τα ονόματα των

·        Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR, (Ισπανία/S&D) Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων)

·        Erik MARQUARDT (Γερμανία/Greens)

·        Dietmar KÖSTER (Γερμανία/S&D)

·        STRIK Tineke (Ολλανδία/ Greens)

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των 29 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η πλήρης λίστα των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν. Ανάμεσά τους, 18 μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς, 6 από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, 2 από το Renew & 3 Ευρωβουλευτές των Πρασίνων:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001357/2021

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Θέμα: Πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση

Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αποκλείει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών από την τυπική εκπαίδευση, ιδίως εκείνα που ζουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot και καταυλισμοί). Πληροφορίες από άτομα και οργανώσεις που εργάζονται στον τομέα δείχνουν ότι πολλαπλά εμπόδια υπονομεύουν πλήρως την πρόσβαση αυτών των παιδιών στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο με φυσική παρουσία (παραδοσιακά) όσο και μέσω της εξ αποστάσεως μάθησης (κατά τη διάρκεια της πανδημίας). Πριν από δύο χρόνια, ο αριθμός των εν λόγω ανηλίκων που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν περίπου 16.000. Πέρυσι ο αριθμός μειώθηκε στις περίπου 7.000, και τώρα εκτιμάται ότι πλησιάζει το μηδέν. Αυτό συνιστά παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και αποτελεί σαφή πράξη διάκρισης εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

1.        Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας;

2.        Συνάδει η πρακτική αυτή με το άρθρο 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο 28 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το άρθρο 27 της οδηγίας 2011/95/ΕΕ και το άρθρο 14 της οδηγίας 2013/33/ΕΕ;

3.        Πώς σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά απολαμβάνουν στην πράξη όλα τα σχετικά θεμελιώδη δικαιώματα;

Την ερώτηση συνυπογράφουν:

ARVANITIS Konstantinos, (The Left, Ελλάδα)

PAPADIMOULIS Dimitrios (The Left, Ελλάδα)

KOKKALIS Petros (The Left, Ελλάδα)

KOULOGLOU Stelios (The Left, Ελλάδα)

KOUNTOURA Elena (The Left, Ελλάδα)

BRGLEZ Milan (SD, Σλοβενία)

KAMMEREVERT Petra (SD, Γερμανία)

KÖSTER Dietmar (SD, Γερμανία)

LÓPEZ AGUILAR Juan Fernando (SD, Ισπανία)

MORETTI Alessandra (SD, Ιταλία)

PIZARRO Manuel (SD, Πορτογαλία)

BILBAO BARANDICA Izaskun (Renew, Ισπανία)

MELCHIOR Karen (Renew, Δανία)

CAREME Damien (Greens, Γαλλία)

MARQUARDT Erik (Greens, Γερμανία)

STRIK Tineke (Greens, Ολλανδία)

BARRENA Pernando (The Left, Ισπανία)

DALY Clare (The Left, Ιρλανδία)

ERNST Cornelia (The Left, Γερμανία)

GEORGIOU Giorgos (The Left, Κύπρος)

GUSMÃO José (The Left, Πορτογαλία)

KIZILYÜREK Niyazi (The Left, Κύπρος)

MATIAS Marisa (The Left, Πορτογαλία)

PELLETIER Anne-Sophie (The Left, Γαλλία)

RODRÍGUEZ PALOP Eugenia (The Left, Ισπανία)

URBAN CRESPO Miguel (The Left, Ισπανία)

VILLANUEVA RUIZ Idoia (The Left, Ισπανία)

VILLUMSEN Nikolaj (The Left, Δανία)

WALLACE Mick (The Left, Ιρλανδία)

Την ερώτηση στηρίζουν:

GEORGOULIS Alexis (The Left, Ελλάδα)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Mariya Gabriel:

E-001357/2021

Απάντηση της κ. Gabriel

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(28.6.2021)

Το σχολικό έτος 2020-2021 έχουν εγγραφεί 11.830 παιδιά μετανάστες σε ελληνικά σχολεία. Από αυτά: τα 3.142 είναι εγγεγραμμένα σε τάξεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων»· τα 7.535 είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία χωρίς τάξεις υποδοχής· και τα 1.153 είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία με τάξεις υποδοχής.

Η οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής[1] προβλέπει ότι τα ανήλικα παιδιά που υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση στην εκπαίδευση υπό όρους παρόμοιους με τους ημεδαπούς εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους[2]. Επιπλέον, βάσει της οδηγίας για την αναγνώριση των προσόντων[3], τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλους τους ανηλίκους στους οποίους χορηγείται διεθνής προστασία, υπό τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς. Κατά την εφαρμογή των εν λόγω οδηγιών, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα[4], μεταξύ άλλων στην πρόσφατα εγκριθείσα στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, ότι απαιτείται πρόσθετη και στοχευμένη προστασία και στήριξη για τα παιδιά μετανάστες, μεταξύ άλλων και στην εκπαίδευση. Το σχέδιο δράσης για την ένταξη και τη συμπερίληψη[5] περιλαμβάνει επίσης μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι περισσότερα παιδιά μετανάστες συμμετέχουν σε υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να αξιοποιήσουν πλήρως τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στήριξη προγραμμάτων και μέτρων που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές. Η πρόσφατα συσταθείσα Ευρωπαϊκή Ειδική Ομάδα για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης στην Ελλάδα συνεδριάζει τακτικά για να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση.

[1]Άρθρο 14 της οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013.

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32013L0033; Η αναδιατύπωση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής που, επί του παρόντος, συζητείται από τους συννομοθέτες από το 2016 θα επιφέρει πιο εναρμονισμένους κανόνες και βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης πρόσβασης των παιδιών μεταναστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η Επιτροπή καλεί τους συννομοθέτες να εγκρίνουν την παρούσα πρόταση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

[3]Άρθρο 27 της οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011.

[4] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, «Η προστασία των παιδιών-μεταναστών», COM(2017) 211 final Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο «Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού» [COM(2021) 142 τελικό].

[5] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=COM:2020:758:FIN

 

Τα ψέματα Καραμανλή για τον ΟΑΣΘ, τα «σαπάκια» της Λειψίας και η επιλεκτική ευαισθησία της Εισαγγελίας (Έγγραφα)Τα ψέματα Καραμανλή για τον ΟΑΣΘ, τα «σαπάκια» της Λειψίας και η επιλεκτική ευαισθησία της Εισαγγελίας (Έγγραφα)

Σε μόνιμη διάσταση με την αλήθεια βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών σε σχέση με τον ενεργό στόλο του ΟΑΣΘ, αυξομειώνοντας τον στόχο ενίσχυσης του λες και πρόκειται για χρηματιστηριακή αξία. Ανάμεσα στα λεωφορεία που προσμετρούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέα στο δυναμικό του ΟΑΣΘ ήταν και τα 49 «σαπάκια» της Λειψίας που δωρήθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης και αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης κλιματισμού και παραθύρωνΠαράλληλα, υποψίες και ερωτήματα εγείρει η επιλεκτική ευαισθησία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας μπορεί να παρενέβη ακαριαία μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΟΑΣΘ, Γιώργου Σκόδρα, με φόντο τα φερόμενα πλαστά πτυχία υπαλλήλων, όμως, παριστάνει πως δεν άκουσε όσα έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας για τις ευθύνες που κρύβονται πίσω από την πολυδάπανη δωρεά ακατάλληλων και ελαττωματικών λεωφορείωνΊσως, θεωρεί αμελητέο το 1 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε!

Τον Μάιο του 2020, ο Κ. Καραμανλής μιλούσε για ενίσχυση με 500 λεωφορεία έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Μολονότι ο στόχος πήγε περίπατο, πέντε μήνες αργότερα ο υπουργός επανήλθε πιο γαλαντόμος, τάζοντας ενίσχυση με 600 λεωφορεία. «Στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε μόλις 212 λεωφορεία στο δρόμο. Σήμερα, έχουμε φτάσει τα 400 και σταδιακά θα φτάσουμε στα 600» ισχυρίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Με τις δεσμεύσεις του να έχουν μετατραπεί σε ανέκδοτο, ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε την παροχολογία και αποφάσισε να μείνει στα 170 λεωφορεία που με κόπο, ιδρώτα και μπόλικο leasing πρόσθεσε στον στόλο του ΟΑΣΘ. Έτσι, την προηγούμενη Πέμπτη δήλωσε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ: «Στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε 230 λεωφορεία και σήμερα είμαστε πάνω από 400. Έχουμε μια αύξηση 90%». Πόσα απ΄ αυτά, όμως, παίρνουν μπρος;

«Προχθές κυκλοφορούσαν μόνο 247 λεωφορεία»

Την απορία λύνει ο γ.γ. του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης. «Με το χειμερινό πρόγραμμα δρομολόγησης λεωφορείων, ο ΟΑΣΘ θα έπρεπε να θέτει στη διάθεση των πολιτών βάσει νόμου 399 λεωφορεία. Προχθές κυκλοφορούσαν μόνο 247 λεωφορεία. Σήμερα το πρωί, βγήκαν 282 λεωφορεία και τώρα στους δρόμους τώρα είναι πολύ λιγότερα» είπε εκθέτοντας τον υπουργό, ο οποίος μία βδομάδα νωρίτερα έκανε λόγο για «πάνω από 400» λεωφορεία.

Άλλες συνδικαλιστικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο υπουργός και η διοίκηση του οργανισμού «φουσκώνουν» το νούμερο των λεωφορείων που χρησιμοποιούνται, προσθέτοντας και τα 120 οχήματα των ΚΤΕΛ.«Αυτό όμως είναι στη λογική των 520 λεωφορείων που θα έπρεπε να ¨κυκλοφορεί¨ ο παλιός ΟΑΣΘ» υποστηρίζουν.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ δίνει μία σαφή εξήγηση για τα αίτια αυτής της κατάστασης. Ο συνδικαλιστικός φορέας θέτει πέντε «καυτά» ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τον Κ. Καραμανλή για τον αριθμό των λεωφορείων που παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019. Επίσης, οι συνδικαλιστές αφήνουν υπόνοιες για παροπλισμένα λεωφορεία που αποτελούν δημόσια περιουσία αλλά και για οχήματα που μισθώνονται με leasing και δεν βγαίνουν για δρομολόγιο.

Τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από τον Γ. Σκόδρα:

1. «Γιατί συναίνεσε στην παραλαβή των λεωφορείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 49 τον αριθμό, εκ των οποίων κανένα δεν διαθέτει κλιματισμό για τους επιβάτες αλλά ούτε και παράθυρα; Σήμερα πλέον είναι όλα ακατάλληλα προς κυκλοφορία….

2. Γιατί από τα 180 λεωφορεία leasing σήμερα κυκλοφορούν 136 εκ των οποίων αρκετά στην διάρκεια της ημέρας θα αποσυρθούν λόγω έλλειψης ή υπολειτουργίας κλιματιστικών; Ούτε αυτά διαθέτουν παράθυρα…

3. Γιατί ενώ τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του (προέδρου του ΟΑΣΘ, Γ. Σκόδρα) κυκλοφορούσαν 305-310 κατά μέσο όρο λεωφορεία του ΟΑΣΘ (δημόσια περιουσία), σήμερα κυκλοφορούν 131 λεωφορεία;

4. Γιατί στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ παραμένουν παροπλισμένα μεγάλος αριθμός δημόσιων λεωφορείων του ΟΑΣΘ και μάλιστα αρκετά εξ αυτών για βλάβες ευτελούς κόστους;

5. Γιατί σε γραμμές όπου παραδοσιακά κυκλοφορούσαν αρθρωτά λεωφορεία λόγω αυξημένου επιβατικού όγκου, δεν φρόντισε για την επάνδρωσή τους με αρθρωτά, και σήμερα στοιβάζονται και ταλαιπωρούνται απίστευτα καθημερινά οι επιβάτες;».

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, εργαζόμενος του ΟΑΣΘ απέστειλε έγγραφο – ντοκουμέντο μέσα από αμαξοστάσιο, παραθέτοντας στοιχεία για τα λεωφορεία που συνεχώς μειώνονταν κατά την περίοδο από 1/6 έως 14/6.

Το έγγραφο:


«Και σε κατηγορούσαν ότι μας έφερες σαπάκια!»

Θα προτιμούσε να είχε καταπιεί τη γλώσσα του ο υπουργός παρά να εκστομίζει εξυπνακισμούς κατά την ημέρα παραλαβής των 49 λεωφορείων από τη Λειψία. «Και σε κατηγορούσαν ότι μας έφερες σαπάκια!», ήταν το σχόλιο του Κ. Καραμανλής προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να επισημάνει την άριστη κατάσταση των λεωφορείων και την μικροπολιτική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς για τον ίδιο, τα λεωφορεία αποδείχθηκαν «σαπάκια». Δεν διαθέτουν κλιματισμό αλλά ούτε και λειτουργικά παράθυρα, γεγονός που τα μετέτρεπε σε κινούμενους «βραστήρες». Γι΄ αυτό και η διοίκηση ΟΑΣΘ ανακοίνωσε την απόσυρσή τους σαν βρεγμένη γάτα.

Δείτε το προφητικό σχόλιο του υπουργού:

«Σκανδαλώδες το κρυφό κόστος των λεωφορείων της Λειψίας»

Από τον Νοέμβριο του 2020, ο αν. τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, είχε προειδοποιήσει για το «σκανδαλώδες κρυφό κόστος» των λεωφορείων της Λειψίας. «Ο ¨κούκος αηδόνι¨ θα μας στοιχίσουν τελικά τα 50 λεωφορεία που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία και τα οποία με ρυθμούς χελώνας εντάσσονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ» σημείωνε και εξηγούσε πως η αγορά τους με χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης θα ανέλθει σε 550.000 ευρώ, ενώ η μεταφορά τους θα κόστιζε 372.000 ευρώ και η αποθήκευση και φύλαξή τους στη Γερμανία θα πρόσθετε στον λογαριασμό επιπλέον 111.600 ευρώ.

Παρόλο που ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκε πλήρως κι ενώ τα λεωφορεία αποσύρθηκαν άρον άρον από την κυκλοφορία επειδή έθεταν σε κίνδυνο τους πολίτες της συμπρωτεύουσας, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν θέλησε να διερευνήσει την υπόθεση.

Οι αποφάσεις για τη μεταφορά και την αποθήκευση των λεωφορείων:

«Να διερευνηθούν οι καταγγελίες μας»

Σχολιάζοντας τα μεροληπτικά αντανακλαστικά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης ξεκαθαρίζει μεν ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση με τα φερόμενα πλαστά πτυχία, ωστόσο, ζητά και τη διερεύνηση των καταγγελιών του Συνδικάτου Εργαζομένων του οργανισμού. «Κανείς δεν είναι υπέρ της παραβίασης του νόμου. Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν εις βάθος και τις καταγγελίες του Συνδικάτου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας» σημειώνει ο γ.γ. του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.