Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Θανατηφόροι καύσωνες και η απειλή από την στάθμη της θάλασσας – Καύσωνας: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα ρούχα που φοράμε – Προνόμια είπατε; «Χαράτσι» 50 ευρώ ανά έξοδο για 4μελή οικογένεια με ανεμβολίαστους γονείς

People cool off in an urban beach at Madrid Rio park in Madrid, Wednesday, June. 26, 2019. Hot air from Africa is bringing a heat wave to Europe, prompting health warnings about Sahara Desert dust and exceptionally high temperatures in Spain. (AP Photo/Manu Fernandez)

Σε επιφυλακή δεκάδες χώρες διεθνώς λόγω του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα. Τουλάχιστον 134 θάνατοι στον Καναδά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήρθε για να μείνει.

Δεκάδες περιοχές του κόσμου πλήττει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα τις τελευταίες ημέρες και συνεχώς καταρρίπτονται προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εν μέσω του δεύτερου κύματος καύσωνα, το οποίο αυτή τη φορά μάλιστα συνοδεύεται και από αφρικανική σκόνη και θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι και την Παρασκευή (2 Ιουλίου).

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σήμανε μάλιστα και συναγερμό για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Τα έντονα φαινόμενα κινητοποίησαν ακόμα τις αρχές στο άνοιγμα κλιματιζόμενων χώρων για τους πολίτες.

Τουλάχιστον 134 θάνατοι στον Καναδά λόγω του καύσωνα

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ πλήττονται από σφοδρότατο κύμα καύσωνα με δεκάδες ανθρώπους στον Καναδά να χάνουν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, γεγονός που οφειλόταν άμεσα, σύμφωνα με τις αρχές, στο κύμα καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 49,5° Κελσίου την Τρίτη, σε επίπεδο ρεκόρ στη χώρα της βόρειας Αμερικής. Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Η στάθμη της θάλασσας απειλεί 267 εκατομμύρια ανθρώπους

Περίπου 267 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα σε εδάφη λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, κινδυνεύοντας έτσι περισσότερο από μια μελλοντική άνοδο της εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Αυτά τα ευάλωτα για πλημμύρες εδάφη καλύπτουν μια συνολική έκταση περίπου ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων παγκοσμίως.

Η έρευνα εκτιμά ότι έως το 2100 ο αριθμός των ανθρώπων σε κίνδυνο θα αυξηθεί στα 410 εκατομμύρια (το 72% στις τροπικές περιοχές). H πλειονότητα των ευάλωτων πληθυσμών ζουν σήμερα στις τροπικές περιοχές, σε μια έκταση 649.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν στα δύο τρίτα ή 62% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών) και τα μισά από αυτά τα εδάφη βρίσκονται στην τροπική Ασία.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών και θαλασσών, καθώς επίσης σε συχνότερες και πιο σοβαρές καταιγίδες και τυφώνες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας στις παράκτιες περιοχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό Aljosja Hooijer της μονάδας Deltares Inland Water Systems Unit του Ντελφτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Nature”, αξιοποίησαν δορυφορικά στοιχεία LiDAR (μία μέθοδο που χρησιμοποιεί παλμούς φωτός λέιζερ για να μετρήσει τις ανυψώσεις στην επιφάνεια της Γης) προκειμένου να μοντελοποιήσουν τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και να υπολογίσουν πόσες βρίσκονται σε ύψος έως δύο μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Υπολόγισαν ότι το 2020 γύρω στα 267 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε τέτοιες περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση ανόδου της στάθμης κατά ένα μέτρο στο μέλλον και με την υπόθεση ότι θα υπάρξει μηδενική αύξηση του πληθυσμού, εκτιμήθηκε ότι στο τέλος του αιώνα μας (2100) περίπου 410 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν πια σε περιοχές με άμεσο κίνδυνο για πλημμύρες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μπαγκλαντές, όπου σήμερα περίπου το 16% της έκτασης του βρίσκεται σε υψόμετρο λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και σε αυτή την ευάλωτη περιοχή των 22.000 τ.χλμ. ζουν περίπου 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν υπάρξει μια άνοδος της στάθμης κατά ένα μέτρο έως το 2100 – ένα σενάριο που οι ερευνητές θεωρούν πολύ πιθανό- τότε εκτιμάται πως περίπου 6.000 τ.χλμ. και 4,9 εκατομμύρια κάτοικοι θα βρεθούν κάτω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας.

Νοτιότερα και πιο κοντά στους τροπικούς, η Ινδονησία έχει σήμερα τη μεγαλύτερη έκταση γης από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου σε υψόμετρο λιγότερο των δύο μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας: 118.200 τ.χλμ. ή το 6,3 της ξηράς της και το 11,3% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών στη Γη.

 

Καύσωνας: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα ρούχα που φοράμε

Υπό τον καυτό ήλιο, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι χρήσιμο να καλύπτουμε το δέρμα μας από την κορυφή έως τα νύχια.Υπό τον καυτό ήλιο, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι χρήσιμο να καλύπτουμε το δέρμα μας από την κορυφή έως τα νύχια.

Σε συνθήκες καύσωνα συνηθίζουμε να φοράμε τα άκρως απαραίτητα ρούχα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε. Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Όταν δεν υπήρχε πανδημία και μπορούσαμε να ταξιδεύουμε στον κόσμο, χωρίς περιορισμούς ή κανόνες που αλλάζουν διαρκώς -και κάθε μια χώρα να έχει τις δικές της απαιτήσεις-, είχε τύχει να βρεθώ στο Λας Βέγκας. Της Νεβάδα. Όπου βρίσκεται η έρημος Μοχάβι. Άρα έχει πάντα καύσωνα. Ήταν καλοκαίρι και το θερμόμετρο έδειχνε 40 βαθμούς Κελσίου (για την ακρίβεια, έδειχνε 104 βαθμούς Fahrenheit), από τις 7 το πρωί.

Στην επιβίωση δεν βοηθούσε το γεγονός ότι στους κλειστούς χώρους τα air condition ήταν ρυθμισμένα σε θερμοκρασίες Σιβηρίας. Στο πρώτο βήμα που έκανα έξω από το ξενοδοχείο, κοβόταν η ανάσα, τα πόδια και ίσως η ζωή. Η ανώτατη θερμοκρασία που είχα ζήσει ήταν οι 50 βαθμοί Κελσίου. Ένιωθα πως ‘φεύγει’ το δέρμα μου (θα έχετε δει ταινίες στις οποίες οι πρωταγωνιστές κάνουν τηλεμεταφορά και ‘πίξελ πίξελ’ εξαφανίζονται από μπροστά σας) και ότι καίγονται τα σωθικά μου -σε κάθε εισπνοή. Μετά έμαθα πως σε υψηλές θερμοκρασίες το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να καλύπτει με ύφασμα όλο το δέρμα. Διαφορετικά κινδυνεύουμε από πολλά. Δηλαδή, από ένα απλό κοκκίνισμα (έγκαυμα) έως θερμοπληξία.

Οι Βεδουίνοι (νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών που στην καθημερινότητα τους έχουν να περπατούν στην έρημο), οι οποίοι προφανώς και κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς -σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πολύ υψηλών θερμοκρασιών-, συνηθίζουν να καλύπτουν όλο τους το σώμα με δυο ‘στρώσεις’ υφασμάτων. Αυτό που βλέπουμε, έχει πιο σκούρο χρώμα από αυτό που δεν βλέπουμε. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να προστατεύσουν το σώμα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία, με τον ιδρώτα που παράγουν να λειτουργεί ως ‘κλιματισμός’ μεταξύ των δυο ‘στρώσεων’.

Το πιο βασικό SOS είναι να καλύπτετε το δέρμα σας

Για όσα ακολουθούν χρειαστήκαμε τη βοήθεια του Τάσου Μαγουλά, Διευθυντή των Εθνικών ομάδων μπάσκετ του Κατάρ. Εκεί όπου ζει την τελευταία επταετία, έχει 42 έως 48 βαθμούς από τις αρχές του Μαΐου έως τον Οκτώβριο. “Οι δυσκολότεροι μήνες είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Όχι γιατί το θερμόμετρο είναι στους 50 βαθμούς, αλλά επειδή υπάρχει πολλή υγρασία, ειδικά το βράδυ όταν ‘πέφτει’ κατακόρυφα το θερμόμετρο. Με τον καιρό μπορείς να συνηθίσεις στις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, να προτιμάς τις σκιές, αλλά να μπορείς να κάνεις τις δουλειές σου. Να περπατάς στους δρόμους. Με την υγρασία που έχει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σου ‘κόβεται’ η ανάσα στο ένα μέτρο. Νιώθεις πως έχει πάνω από 50 βαθμούς, λόγω της υγρασίας”.

Τι φορούν οι κάτοικοι του Κατάρ που κυκλοφορούν στους δρόμους, με αυτές τις θερμοκρασίες; “Το Fomp (κελεμπία) και η gkotra (το κάλυμμα της κεφαλής) είναι άκρως απαραίτητα. Είναι από ύφασμα που δεν επιτρέπει στη ζέστη να ‘μπει’ ή να ‘βγει’. Αν το πιάσετε υπό 50 βαθμούς Κελσίου, είναι δροσερό. Χύνεται καφές πάνω του, τον καθαρίζουν με νερό και σε 3 λεπτά έχει στεγνώσει. Δεν έχει την παραμικρή απορροφητικότητα. Φορούν παντόφλες/σαγιονάρες και η κελεμπία καλύπτει το πέλμα”. Ένας από τους βασικούς λόγους που είναι καλυμμένοι από την κορυφή έως τα νύχια “είναι για να αποφύγει το σώμα τους το σοκ στο οποίο υπόκειται, όταν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των κλειστών χώρων βγαίνουν στις πολύ υψηλές της πόλης”. Τώρα, ας περάσουμε σε πιο πρακτικά θέματα.

Το ιδανικό outfit για τον καύσωνα

Ένα λεπτό, παραδοσιακό T-shirt επιτρέπει το πέρασμα μεγάλου ποσοστού υπεριώδους ακτινοβολίας, στο δέρμα μας. Άρα δεν μας προστατεύει ιδιαίτερα. Χρειάζεστε ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, από ύφασμα από φυτικές ίνες (πχ λινό) που να είναι φαρδύ. Πριν εξηγήσουμε τους λόγους, είναι χρήσιμο να σας πούμε δυο άλλα πράγματα: κατ’ αρχάς ο ιδρώτας ‘ρίχνει’ τη θερμοκρασία του σώματος.

Δεύτερον, όπως υπάρχουν αντιηλιακά για την παραλία, υπάρχουν και διάφορα υφάσματα που έχουν καλύτερο συντελεστή αντιμετώπισης των υπεριωδών ακτίνων από άλλα. Είναι γνωστά ως UPF (Ultraviolet Protection Factor) υφάσματα. Σημειώστε επίσης, πως αυτά που έχουν αξιολογηθεί ως 50αρια, επιτρέπουν στο 1/50 της ακτινοβολίας να φτάσει στο δέρμα σας.

✎ Τα πολυεστέρ και τα μάλλινα υφάσματα παρέχουν προστασία δείκτη 30. Έχουν όμως, το μειονέκτημα ότι δεν ‘αναπνέουν’, ειδικά κάτω από τον ήλιο και ο ιδρώτας εγκλωβίζεται στο σώμα σας -κάτι που ποτέ δεν είναι καλό. Το ζητούμενο είναι να εκτονώνεται και να σας εγκαταλείπει. Άρα αποφύγετε τα υφάσματα που αν υγρανθούν από τον ιδρώτα σας, χρειάζονται πολύ ώρα για να στεγνώσουν.

✎ Τα βαμβακερά και τα λινά έχουν δείκτη μεταξύ 5 και 25. Είναι αρκετός για να μας σώσει από εγκαύματα. Αν όμως, μείνουμε υπό τον ήλιο για πολύ ώρα θα προκληθεί ζημιά στο δέρμα -και μακροχρόνια καρκίνος. Η οδηγία είναι να προτιμήσετε τα υφάσματα από φυτικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι) γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα, στην απορρόφηση του ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Οι συνθετικές ίνες (βισκόζη) διατηρούν τη θερμότητα και απορροφούν ελάχιστα τον ιδρώτα -ως εκ τούτου αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος σας.

✎ Τα υφάσματα τεχνολογίας luminora (τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δερματολόγους) είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς επιτρέπουν το 1/50 της ακτινοβολίας να ‘περάσει’ στο δέρμα σας. Η πατέντα αφορά τεχνική κατά την οποία χαράσσουν στο νήμα υφάσματος που είναι 81% πολυεστέρας και 19% Spandex, ένα φυσικό φυτικό λάδι που το κάνει φυσικά πιο απαλό και πιο προστατευτικό από τον ήλιο. Το δέρμα δεν εκτίθεται σε χημικές ουσίες, δεν ζεσταίνεται και δεν το αισθάνεστε άβολο. Το luminora είναι αντιμικροβιακό, αδιαπέραστο στην υγρασία, ‘αναπνέει’, είναι μαλακό και ελαφρύ και στεγνώνει πολύ γρήγορα.

✎ Tα χρώματα που θα επιλέξετε, είναι χρήσιμο να μην είναι σκούρα -ώστε να μην ‘τραβούν’ περισσότερο ήλιο.

✎ Χρήσιμο είναι και να μη φορέσετε στενά ρούχα -στη γενικότερη λογική του να επιτρέψετε στον ιδρώτα να μη μένει πάνω σας.

✎ Μη ξεχάσετε το καπέλο σας, για να προστατεύσετε το κεφάλι, το πρόσωπο, τα αυτιά και ιδανικά τον αυχένα σας.

 

Προνόμια είπατε; «Χαράτσι» 50 ευρώ ανά έξοδο για 4μελή οικογένεια με ανεμβολίαστους γονείςΠρονόμια είπατε; «Χαράτσι» 50 ευρώ ανά έξοδο για 4μελή οικογένεια με ανεμβολίαστους γονείς

Μέχρι και οι πλήρως εμβολιασμένοι βγαίνουν χαμένοι, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους 5 ευρώ για κάθε παιδί τους για το απαραίτητο self test!

Έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κι αυτό αποδεικνύεται με τα «προνόμια» που ανακοίνωσε χθες για τους εμβολιασμένους. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποτυχία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, με μόλις το 35% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, επιλέγει να τιμωρήσει τους πολίτες για τις δικές της ανεπάρκειες και παλινωδίες.

Έτσι, αποκλείει ουσιαστικά όχι μόνο όσους δεν θέλησαν αλλά και όσους δεν πρόλαβαν ή έχουν κάνει μία δόση εμβολίου από τους χώρους διασκέδασης και πολιτισμού, αλλά και τους κλειστούς χώρους εστίασης, εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους που θα έχουν τα συνεχή τεστ στα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας τετραμελούς οικογένειας με τους γονείς να έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου και δύο μικρά παιδιά ή μιας οικογένειας στην οποία οι γονείς δεν έχουν κάνει ακόμη εμβόλιο. Αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια οικογένεια θα ήθελε να πάει σινεμά ή θέατρο σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να προσθέσει στο λογαριασμό των εισιτηρίων 20 ευρώ για κάθε γονέα για το απαραίτητο rapid test και 5 ευρώ για το κάθε παιδί για το self test: Σύνολο 50 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πρέπει να δαπανήσει αν θελήσει να πάει σε εστιατόριο ή καφέ, που λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες που τους περισσεύουν 50ευρα να τα σκορπούν έτσι αναίτια. Οπότε, αν τελικά το κάνουν, το πολύ πολύ να το κάνουν για μία φορά στο τόσο, με δεδομένο ότι η ισχύς των rapid test είναι για 48 ώρες. Το πιο πιθανό είναι να επιλέξουν να μην βγουν.

Το αστείο είναι ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι βγαίνουν χαμένοι από τα «προνόμια» που ανακοίνωσε γι’ αυτούς η κυβέρνηση. Ας πάρουμε και πάλι το παράδειγμα μιας τετραμελούς οικογένειας με μικρά παιδιά, στην οποία αυτή τη φορά οι δύο γονείς είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Και αυτοί αν θελήσουν να πάνε θέατρο, σινεμά ή σε εστιατόρια και καφέ σε κλειστούς χώρους έχουν μεν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους λεγόμενους αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους, αλλά δεν γλυτώνουν το «χαράτσι». Κι αυτό γιατί τα παιδιά θα πρέπει και πάλι να υποβάλλονται σε self test. Πέντε ευρώ λοιπόν για καθένα από αυτά, σύνολο 10 ευρώ επιπλέον για μια απλή οικογενειακή έξοδο.

Ωραία το σκέφτηκε η κυβέρνηση. Ανοίγουμε μεν τους κλειστούς χώρους, αλλά δεν μπορείτε να πάτε….