Η κακοκαιρία Daniel μετά την Ελλάδα έγινε μεσογειακός κυκλώνας και σάρωσε τη Λιβύη. Τουλάχιστον 150 νεκροί, εικόνες χάους

Στη Λιβύη έφτασε ο «Daniel» – Τρομερές καταστροφές και εκατοντάδες οι νεκροί των πλημμυρών

Στη Λιβύη έφτασε ο «Daniel» – Τρομερές καταστροφές και εκατοντάδες οι νεκροί των πλημμυρών

Μέσα σε λίγες ώρες έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες, δρόμους και υποδομές της ανατολικής Λιβύης, ενώ ο αριθμός των νεκρών πολλαπλασιάζεται εκθετικά όσο περνούν οι ώρες.

Εθνική τραγωδία σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη όπου η σφοδρή κακοκαιρία Daniel έχει μεταφερθεί από την Ελλάδα.

Μέσα σε λίγες ώρες έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες, δρόμους και υποδομές της ανατολικής Λιβύης, ενώ ο αριθμός των νεκρών πολλαπλασιάζεται εκθετικά όσο περνούν οι ώρες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές που έχουν σαρώσει τα πάντα στο διάβα τους, με τη χώρα της βόρειας Αφρικής να είναι ανοχύρωτη.

«Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στην Ντέρνα, στις περιοχές του Τζαμπάρ Αλ-Αχνταρ και στα προάστια του Αλ-Μαρζ» στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη. Μάλιστα, ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 25 θύματα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να λάβουν βοήθεια, καθώς ο «Daniel» έπληξε τις πόλεις Βεγγάζη, Σους, Αλ Μπάιντα, Αλ Μαρτζ και Ντέρνα. Αντίστοιχες εικόνες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με ανθρώπους να παρασύρονται από ορμητικούς χειμάρρους στη μέση του δρόμου, την ώρα που μεγάλες εκτάσεις έχουν σχεδόν βυθιστεί. Ούτε τα οχήματα γλίτωσαν από την ορμητική πορεία των υδάτων.

Τρόμο προκαλεί βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και δείχνει μεγάλο τυφώνα στο έδαφος να συνοδεύεται από αστραπές, αποτυπώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο για τις ζωές των κατοίκων.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα χθες και σήμερα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις μέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν αμέσως» τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Το παράρτημα του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι θα «παράσχει επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Αφού «τελείωσε» με τη Λιβύη, «έπιασε» την Αίγυπτο

Τις τελευταίες ώρες το κύμα κακοκαιρίας έχει κινηθεί προς τα ανατολικά φτάνοντας στην Αίγυπτο με την ίδια σφοδρότητα. Ποτάμια έχουν γίνει αρκετοί δρόμοι. Τα νερά παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους και οι καταστροφές πάνε μαζί.

Η πορεία του «Daniel» την τελευταία βδομάδα