Η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε νεκρούς – Ο κορονοϊός ρίχνει «στα σκοινιά» τη Γερμανία – Η Ισπανία κλείνει όλα τα ξενοδοχεία – Η Κομισιόν αποφάσισε δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού

Τη μαύρη πρωτιά σε θύματα από τον νέο κορονοϊό Covid-19 απέκτησε σήμερα η Ιταλία, όπου μόλις ανακοινώθηκε πως οι νεκροί ανήλθαν σε 3.405.

Πρόκειται για μια αύξηση 427 θυμάτων σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Στην Κίνα μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 3.245

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές συνολικά 2.498 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 241 περισσότεροι συγκριτικά με χθες. Εξ αυτών οι 1.006 είναι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Στο σύνολο οι ασθενείς στη χώρα ανέρχονται σε 33.190. Απ’ αυτούς οι 15.757 νοσηλεύονται με συμπτώματα και οι 14.935 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών, ανέρχεται σε 41.035. Απ’ αυτούς 4.440 έχουν αναρρώσει, αριθμός αυξημένος κατά 415 σε σχέση με χθες.

Η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο είναι αυτή της Λομβαρδίας, όπου καταγράφονται 13.938 ασθενείς (1.672 περισσότεροι σε σχέση με χθες), ενώ στην περιοχή κατέληξαν σήμερα άλλοι πέντε γιατροί.

Η Εμίλια Ρομάνια μετράει 4.506 κρούσματα (+591), το Βένετο 3.169 (+216), το Πιεμόντε 2. 754 (+567).

Μια 27χρονη είναι το νεότερο θύμα του κορονοϊού στην Ιταλία, ενώ τέσσερις γιατροί συγκαταλέγονται στον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Συνολικά 3.559 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφονται μεταξύ εν γένει του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποσχέθηκε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Λομβαρδίας με 300 γιατρούς από όλη τη χώρα, που συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.

Ο κορονοϊός ρίχνει «στα σκοινιά» τη Γερμανία

Περίπου 13.000 κρούσματα, πάνω από τριάντα νεκροί και η βαριά σκιά της ύφεσης πάνω από την «ατμομηχανή» της Ευρώπης λόγω επέλασης του κορονοϊού είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Άνγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της.

Η Γερμανία έχει ήδη λάβει περιοριστικά μέτρα και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις με στόχο την επιβράδυνση της πανδημίας στη χώρα, αλλά και την στήριξη της οικονομίας που δέχεται ισχυρούς τριγμούς.

Ήδη ανακοινώθηκε πως ο κεντρικός οργανισμός παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ αναμένεται να παρακολουθεί τα δεδομένα κινητών

τηλεφώνων εκατομμυρίων πελατών ώστε να εξακριβώσει εάν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις για περιορισμό των μετακινήσεων.

Την ίδια στιγμή δεν θεωρείται απίθανο να επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας κάτι για το οποίο προειδοποίησαν ήδη τόσο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας όσο και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας.

Αυτοσχέδιο «κέντρο εξέτασης» για τον COVID-19 στην περιοχή όπου κανονικά διεξάγεται το Oktoberfest

Η σκιά της ύφεσης

Εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας και την όποια ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου κόστους και η γερμανική οικονομία αναδεικνύεται σε σημαντικό ασθενή που χρειάζεται άμεση ενίσχυση και θεραπεία. Και όταν η Γερμανία νοσεί, νοσεί ολόκληρη η Ευρώπη…

Σήμερα τρεις εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα παρουσίασαν εκτιμήσεις που δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση Μέρκελ και τους πολίτες.

Το ινστιτούτο DIW αναφέρει ότι η οικονομία θα επηρεαστεί σοβαρά τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα, προσθέτοντας ότι αναμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος.

Ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός ήταν από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που ζήτησαν οικονομική στήριξη εξαιτίας της πανδημίας.

Το ινστιτούτο DIW ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο τύπου “V”, στο οποίο η απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ακολουθηθεί από μια γρήγορη ανάκαμψη αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρή, εάν συνεχίσει να υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των εταιριών και των καταναλωτών λόγω του νέου ιού, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Το γερμανικό ινστιτούτο IfW αναθεώρησε σήμερα την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, προβλέποντας ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,5% και 9% φέτος.

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4-5% το 2020 και της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% προβλέπει και  η Deutsche Bank.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, τα μέτρα και οι (προσωρινές) διακοπές λειτουργίας των εργοστασίων έχουν φθάσει ένα επίπεδο που υποδηλώνει μία πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση στο πρώτο εξάμηνο από ό,τι θεωρείτο πριν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Στέφαν Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι προηγουμένως ανέμενε μία συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 1-2% φέτος.

Η νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη έγινε «παρά το ότι αναμένεται μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς – σε αντίθεση με το 2009 – θα πληγεί πολύ και ο τομέας των υπηρεσιών», πρόσθεσε σε σημείωμα που έστειλε σήμερα. Η Deutsche Bank επικαιροποίησε και τις προβλέψεις της για άλλες μεγάλες οικονομίες, προβλέποντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος, ενώ της Ιαπωνίας θα έχει ύφεση 1,7%. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Deutsche Bank.

Νέο πακέτο στήριξης μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει οικονομικές ενέσεις προς την οικονομία, όμως, σήμερα το περιοδικό Spiegel κάνει λόγο και πακέτο ύψους 40 δισ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το «Ταμείο Αλληλεγγύης» αποτελεί μία οριστική μεταβολή από την από καιρό εφαρμοζόμενη από τη Γερμανία πολιτική ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, καθώς αυτό θα δομηθεί ως κρατικό όχημα με τη δυνατότητα να δανείζει με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που δανείζεται η γερμανική κυβέρνηση.

Από τα 40 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα ως άμεσες επιχορηγήσεις στις μικρές επιχειρήσεις και τα άλλα 30 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή δανείων.

Ο πανικός κατέβαλε σε ορισμένες περιπτώσεις και τους κατοίκους του Βερολίνου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει απεριόριστα το δημόσιο χρέος

Παρά το συνταγματικά προβλεπόμενο «φρένο χρέους», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει απεριόριστα το δημόσιο χρέος σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη δυνατότητα τη δίνουν οι ίδιοι οι συνταγματικοί κανόνες,  σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Rheinische Post», η οποία επικαλείται την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα του Πράσινου πολιτικού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ.

«Πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι εξαιρετική, η επέλευσή της πρέπει να εκφεύγει του ελέγχου του κράτους και πρέπει να επηρεάζει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό του κράτους. Ανώτατο συμβατικό όριο για τις πρόσθετες δυνατότητες δημοσιονομικής δράσης δεν καθορίζεται. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να υπερβεί και στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς το ανώτατο όριο του χρέους σε ποσοστό 3% των εκτιμωμένων φορολογικών εσόδων, εάν υπάρχουν μη αναμενόμενες εξελίξεις στα έσοδα ή τις δαπάνες. Αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα.

Πρόσφατα ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είχε πει σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει εν ανάγκη το δημόσιο χρέος για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα από την πανδημία του κορονοϊού.

Αεροπορικές, τουρισμός και αυτοκινητοβιομηχανίες σε κρίση

Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες έχει γίνει γνωστό πως ο αεροπορικός κολοσσός της Lufthansa αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση του κλάδου λόγο της πανδημίας και ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από κρατικά ταμεία.

Σήμερα ο επικεφαλής της εταιρείας έκανε νέα έκκληση για οικονομική ενίσχυση προς τις αεροπορικές εταιρείες.

«Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει θέσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία καθώς και την εταιρεία μας σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις. Όσο περισσότερο διαρκέσει η κρίση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να διασφαλιστεί το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών χωρίς κρατική βοήθεια», επεσήμανε ο Σπορ.

Η Lufthansa έχει μειώσει δραστικά τις πτήσεις της, έχει αναστείλει την καταβολή του μερίσματος στους μετόχους της και έχει μειώσει το ωράριο εργασίας για κάποιος εργαζόμενους, ενώ ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ζήτησαν κρατική βοήθεια στην αρχή της κρίσης.

Η γερμανική εταιρεία, στην οποία ανήκουν οι Swiss International, Austrian Airlines Brussels Airlines, έχει πραγματοποιήσει και έχει προγραμματίσει να κάνει 140 πτήσεις για τον επαναπατρισμό πολιτών που είχαν αποκλειστεί σε πληγείσες από την επιδημίες περιοχές, τη μεγαλύτερη αυτού του είδους επιχείρηση που έχει διεξαχθεί λόγω της covid-19.

Σε ανακοίνωσή του ο IATA, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων, εκτίμησε ότι ο κλάδος θα χρειαστεί έως και 200 δισ. δολάρια για να σταθεί στα πόδια του.

Την ίδια στιγμή ισχυρά σοκ στη χώρα και την Ευρώπη έχει προκαλέσει η είδηση ότι ότι ο μεγαλύτερος tour operator στον κόσμο, η TUI, πρόκειται να υποβάλει αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων. Ο όμιλος έχει αναστείλει σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων του προκειμένου να περιορίσει τη ζημία από την πανδημία, με έμφαση την Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά.

Αντίστοιχα, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας δέχονται ισχυρές πιέσεις τη στιγμή που έχουν σταματήσει την παραγωγή και έχουν κλείσει, λόγω κορονοϊού, αρκετά από τα εργοστάσιά τους σε άλλες χώρες.

Μετά την τελευταία επανεκλογή της, το πρώτο διάγγελμα της καγκελαρίου έμελλε να είναι για τον κορονοϊό. Όχι για το προσφυγικό, όχι για την οικονομία, όχι για την θλιβερή άνοδο της ακροδεξιάς, όχι για τις ποικίλες διεργασίες στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Δραματικοί τόνοι από την καγκελάριο

Άλλωστε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ στο χθεσινό της βιντεοσκοπημένο μήνυμα έκανε έκκληση προς τους συμπατριώτες της, χτυπώντας σε ευαίσθητες χορδές των Γερμανών.

«Εκατομμύρια από εσάς δεν μπορείτε να εργαστείτε, δεν μπορείτε να πάτε τα παιδιά σας στο σχολείο. Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει. Και ίσως το πιο δύσκολο από όλα, δεν μπορούμε να έχουμε τις επαφές με τους ανθρώπους μας που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένες. Είναι φυσικό σε μια κατάσταση σαν κι αυτή, όλοι μας να έχουμε απορίες και ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πράγματικά πιστεύω ότι θα επιτύχουμε στα καθήκοντας μας, εφόσον όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας καταλάβουν ότι είναι και δικό τους καθήκον. Γι αυτό επιτρέψτε μου να σας πω: Η κατάσταση είναι σοβαρή. Σας παρακαλώ αντιμετωπίστε την με σοβαρότητα. Από την επανένωση της Γερμανίας, στην πραγματικότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα μας δεν είχε αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση που να απαιτεί σε τέτοιο βαθμό κοινή και ενωμένη δράση» ανέφερε .

 

Η Ισπανία κλείνει όλα τα ξενοδοχεία

Some of the last guests leave the locked down H10 Costa Adeje Palace hotel after getting the all clear in La Caleta on the Canary island of Tenerife, Spain, Tuesday, March 10, 2020. Spain's health minister on Monday announced a sharp spike in coronavirus cases in and around the national capital, Madrid, and said all schools in the region, including kindergartens and universities, will close for two weeks from Wednesday. (AP Photo/Andres Gutierrez)

Η κυβέρνηση της Ισπανίας διέταξε να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία στην επικράτεια λόγω του κορονοϊού. Η χώρα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, χώρας που βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο αυτών που έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, διέταξε να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία στην επικράτεια, μέτρο που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το μέτρο προβλέπει την «αναστολή» της λειτουργίας «όλων των ξενοδοχείων (…), των τουριστικών και άλλων καταλυμάτων για σύντομες διαμονές (…) σε όλη την επικράτεια».

Αρχής γενομένης από την Πέμπτη, τα ξενοδοχεία στην Ισπανία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καλούνται να κλείσουν για επτά εργάσιμες ημέρες για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μοναδικά ξενοδοχεία που μπορούν να μείνουν ανοικτά είναι αυτά της διαμονής μακράς διάρκειας, με προϋπόθεση όμως πως διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε οι φιλοξενούμενοί τους να μπορούν να τηρούν τον σχεδόν απόλυτο περιορισμό που επιβάλλεται το τρέχον διάστημα σε όλη τη χώρα.

Η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη και τέταρτη στον πλανήτη μεταξύ αυτών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία, με 767 νεκρούς και 17.147 μολυσμένους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο, θέτοντας σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα για την παραμονή ολόκληρου του πληθυσμού σε περιορισμό.

Η Κομισιόν αποφάσισε δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU και προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «δημιουργώντας τα πρώτα κοινά αποθέματα επείγοντος ιατρικού εξοπλισμού κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη. Θα είναι προς όφελος των κρατών μελών και των πολιτών μας. Η βοήθεια του ενός προς τον άλλον είναι ο μόνος δρόμος να πάμε μπροστά».

Τα αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού θα περιλαμβάνουν εξοπλισμό εντατικής θεραπείας, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα, προμήθειες εργαστηρίων.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, με τη δημιουργία αποθεμάτων του rescEU θα επιτρέψει «να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.Θα χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουμε τους ασθενείς, να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στην υγεία και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα χωρίς καθυστέρηση».

Πώς λειτουργεί το σύστημα των αποθεμάτων

Τα αποθέματα θα φιλοξενούνται από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την παροχή του εξοπλισμού.

Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 90% των αποθεμάτων. Η διαχείριση της διανομής θα γίνεται από το Emergency Response Coordination Centre για να διασφαλίζεται ότι ο εξοπλισμός θα πηγαίνει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. για τη δημιουργία των εν λόγω αποθεμάτων είναι 50 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 40 υπόκεινται στην έγκριση των αρχών προϋπολογισμού.

Επιπλέον, υπό τη Συμφωνία Κοινής Προμήθειας τα κράτη μέλη είναι στη διαδικασία της αγοράς ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρες και τα αναγκαία είδη για τεστ του κορονοϊού. Αυτή η συντονισμένη προσέγγιση ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση των κρατών μελών έναντι της βιομηχανίας για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των προϊόντων.

Το rescEU αποτελεί τμήμα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Η πρόταση αναβαθμίζει το αποθεματικό πόρων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. (rescEU), το οποίο ήδη περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης.

Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληττόμενη χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού.

Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 330 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός Ε.Ε.