Η ισχυρή δυναμική της Έφης Αχτσιόγλου — Ανοίγει η κούρσα της διαδοχής — Έφη Αχτσιόγλου: Live η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ισχυρή δυναμική της Έφης Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι η πρώτη υποψηφιότητα που κατατίθεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ 

Σήμερα ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 3 στοιχεία που δίνουν προβάδισμα.

Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσει την απόφασή της να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να περιγράψει σήμερα η Έφη Αχτσιόγλουανακοινώνοντας στις 12.30 το μεσημέρι επισήμως την υποψηφιότητά της. Οι δηλώσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται με ταχύτατες διαδικασίες να αποτιμήσει την πορεία του και εκλέξει στους επόμενους μήνες την ηγεσία του προκειμένου αρχικά να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σταδιακά να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.

Αυτά ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να εγκρίνει τις διαδικασίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την θέση του προέδρου. Μια διαδικασία στην οποία η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να παρέμβει παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα τις θέσεις της. Θυμίζουμε ότι η εκλογή προέδρου θα γίνει στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου και θα μετάσχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυναμική

Δεν είναι κρυφό πως η Έξη Αχτσιόγλου θεωρείται η πλέον ισχυρή υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές. Αν θελήσει κανείς να κωδικοποιήσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που της αποδίδουν μια ξεχωριστή δυναμική μπορεί να εστιάσει στα εξής 3 στοιχεία:

Ανανέωση: Η Έφη Αχτσιόγλου προέρχεται από την νεότερη γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ήλθαν στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία 6-7 χρόνια, έχοντας όμως παράλληλα «μάχιμο backround» το προηγούμενο διάστημα σε κομβικές θέσεις στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων. Έτσι ανταποκρίνεται αντικειμενικά στο ζητούμενο της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων και ιδεών. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών εκπληρώνει και τα κριτήρια που εμμέσως πλην σαφώς έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση του με την οποία εξήγησε τους λόγους που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως υπάρχει ανάγκη «να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής». Είχε μιλήσει επίσης για «μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης» τονίζοντας πως « κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει».

Ευρεία αποδοχή- Ενότητα: Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου αλλά και οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Κ.Ε στον ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2022, τεκμηριώνουν πως η Έφη Αχτσιόγλου διαθέτει «γείωση» με την κοινωνία (και μάλιστα σε μία λαϊκή περιοχή όπως ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας όπου και «κατέβηκε») αλλά και ευρεία όσο και «δια-τασική» αποδοχή ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο στοιχεία που είναι προδήλως καθοριστικά για ένα πρόσωπο που θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε όταν τέθηκε ζήτημα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου ήταν το πρώτο όνομα το οποίο συζητήθηκε στις αναμενόμενες ζυμώσεις που επακολούθησαν. Με βάση αυτά θεωρείται και η υποψηφιότητα που μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και συνεκτικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική και κυβερνητική προοπτική: Η Έφη Αχτσιόγλου αποτιμάται ευρέως στον ΣΥΡΙΖΑ ως η υποψηφιότητα που μπορεί να φέρει μία σύγχρονη πολιτική πρόταση. Τέτοια που να λειτουργήσει ως μοχλός ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και της σταδιακής ανάκαμψής του με τελικό στόχο την ανάληψη της ευθύνης για την διακυβέρνηση της χώρας. Συνδυάζει την καινοτόμα οπτική με την κυβερνητική εμπειρία που είχε απτά αποτελέσματα. Θυμίζουμε ότι η κατάργηση των νομοθετημάτων που είχε εισάγει ως υπουργός Εργασίας ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ν.Δ όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019 (αιτιολογημένη απόλυση, εργολαβικοί εργαζόμενοι κ.λ.π). Διαθέτει την (σκληρή) εμπειρία της διεθνούς διαπραγμάτευσης αφού μετείχε στις διαπραγματευτικές ομάδες την περίοδο των μνημονίων αλλά και ευρύτερη εποπτεία λόγω της θέσης της ως τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα στην τελευταία της ομιλία στην Βουλή κατέστησε σαφές ότι διαθέτει την δυνατότητα της αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας την προοπτική να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον σημερινό πρωθυπουργό. Φυσικά το επόμενο διάστημα η Έφη Αχτσιόγλου θα κληθεί να “ξεδιπλώσει” συνολικά τις προτεραιότητες της και να αναδείξει ολοκληρωμένα το πολιτικό της στίγμα.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Ανοίγει η κούρσα της διαδοχής

Ωρα αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Πλέον, δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία στις 12.30 σήμερα θα ανακοινώσει στο Ωδείο Αθηνών και επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδωμένη» θεωρείται και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, ενώ την Παρασκευή στις 2 μ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται και αυτός να αποκαλύψει τις προθέσεις του για την επόμενη «σελίδα» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τρίτος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του προς το παρόν, θέτοντας, ωστόσο, επί τάπητος τους δικούς του όρους για τη στρατηγική της Κουμουνδούρου εφεξής και τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να έχει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβουλεύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πορεύεται προς την Κεντρική Επιτροπή, που θα λάβει χώρα το σαββατοκύριακο στις 15 και 16 Ιουλίου, έχοντας στη «φαρέτρα» του την ψηφισμένη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής ηγεσίας. Η εν λόγω απόφαση προβλέπει τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου και τις εκλογές νέας ηγεσίας από τη βάση στις 10 Σεπτεμβρίου. Εφόσον, δε, υπάρξουν  περισσότεροι των δύο υποψήφιοι, τότε θα πραγματοποιηθεί και πρώτος γύρος, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου. Στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να κατατεθούν και άλλες προτάσεις προς ψήφιση. Ήδη τη Δευτέρα ο Παύλος Πολάκης διατύπωσε τη θέση για μεταφορά των εσωκομματικών διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μία πρόταση την οποία είχε υποστηρίξει ο Χρήστος Σπίρτζης στην προηγούμενη Π.Γ.

Αρκετά στελέχη, πάντως, της Κίνησης Μελών συντάσσονται πλήρως με την ψηφισμένη απόφαση, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα πρόταση, που προκρίνει τη μεταφορά των εκλογών έως και δύο εβδομάδες αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόταση που ουσιαστικά «φωτογράφισε» κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Νίκος Παππάς.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε «πυρετός» διαβουλεύσεων και συναντήσεων μεταξύ στελεχών και εκπροσώπων των τάσεων, αναζητώντας κοινά σημεία τόσο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, όσο όμως και με την επόμενη σελίδα του κόμματος, μιας και πλέον οι υποψηφιότητες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις ανακοινώσεις στελέχη του κόμματος με σημαίνοντα ρόλο και παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρουν θέση για το ζήτημα των υποψηφίων. Πολλά εξ αυτών, πάντως, διατηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις πολιτικοϊδεολογικές πλατφόρμες των υποψηφίων για να πάρουν σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.

Πλατφόρμα Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή να θέσει τρεις άξονες για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βάσει των οποίων θα καθορίσει επί της ουσίας και τη στάση του αναφορικά με το ζήτημα της προεδρίας. Οι τρεις άξονες που ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να υπηρετεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι οι εξής: Ο πρώτος αφορά τη «διείσδυση του κόμματος στην Αυτοδιοίκηση». Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, και στην Πολιτική Γραμματεία, και αναμένεται να θέσει και στην Κ.Ε., «το κεντρικό κράτος είναι για να κάνει τέσσερις δουλειές: να βγάζει σχέδιο, να μοιράζει τα λεφτά, να θέτει τους κανόνες και να κάνει τον τελικό κατασταλτικό έλεγχο. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα ενισχυθεί με προσωπικό και πόρους και αφού της μεταφερθούν αδειοδοτικές αρμοδιότητες». Ο δεύτερος αφορά την ανυποχώρητη μάχη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, κάτι το οποίο επιμένει ότι πρέπει να είναι κεντρικό στοιχείο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το τρίτο θέμα αφορά το ζήτημα της Δικαιοσύνης, προκρίνοντας ουσιαστικά θεσμικά μέτρα για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος αλλά και αύξηση, μεταξύ άλλων, του αριθμού των δικαστών. Το συνολικό του σκεπτικό θα «ξεδιπλώσει» αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Η μάχη της Αυτοδιοίκησης

Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και της Πολιτικής Γραμματείας της Δευτέρας. Ήδη υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με πρόσωπα που θα μπουν ή έχουν μπει ήδη στην κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το βάρος θα πέσει στις 13 περιφέρειες της χώρας και, όπως όλα δείχνουν, η στρατηγική του κόμματος είναι διττή. Σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν υποψηφιότητες που θα έχουν τη κομματική σφραγίδα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιφέρειες θα μπουν στην αυτοδιοικητική μάχη κεντρικά στελέχη του κόμματος που μπορούν να υπερβούν τα κομματικά «όρια» αναφοράς και εκπροσώπησης, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει στήριξη και υποψηφίων ευρύτερης αποδοχής με κοινωνική αναγνώριση. Πάντως, τα τρία 24ωρα που μεσολαβούν μεταξύ των δύο συνεδριάσεων θεωρούνται κρίσιμα προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες «κρούσεις» για να ξεκλειδώσουν συγκεκριμένα πρόσωπα και να υπάρξουν τελικές συμφωνίες.

 

Έφη Αχτσιόγλου: Live η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αχτσιόγλου

ΗΈφη Αχτσιόγλου είναι επισήμως η πρώτη υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της γίνεται στο Ωδείο Αθηνών και θα συνοδευτεί από την παρουσίαση πολιτικής πλατφόρμας.

Δείτε τις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου:

Δείτε τις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου:

Με την ανακοίνωση της Έφης Αχτσιόγλου ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση και άλλων υποψηφιοτήτων τις επόμενες ημέρες και εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο (15-16 Ιουλίου).