Η Ευρωομάδα της Αριστεράς προτείνει Παπαδημούλη για τη θέση του αντιπροέδρου — Πάπας Φραγκίσκος: «Σχεδόν σατανική» η βία κατά των γυναικών

Το νέο Προεδρείο του EK θα εκλεγεί στις 18 Ιανουαρίου 2022

Με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου της προτείνει και πάλι τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς διαθέτει μία θέση αντιπροέδρου στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή τη θέση έχει εκλεγεί με θητεία 2,5 ετών ο Δημ. Παπαδημούλης από τον Ιούλιο του 2019, με ποσοστό 60,5%, του συνόλου των Ευρωβουλευτών, μετά από επίσης ομόφωνη πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Η επόμενη εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αφορά στα προσεχή δυόμισι χρόνια έως και το τέλος της θητείας της παρούσας Ευρωβουλής, τον Ιούνιο του 2024, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022 με μυστική ψηφοφορία, στην οποία θα μετάσχουν οι 705 Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τους πολίτες των 27 κρατών-μελών.

Πάπας Φραγκίσκος: «Σχεδόν σατανική» η βία κατά των γυναικών

Ισχυρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας από τον Πάπα Φραγκίσκο χθες βράδυ στο ιταλικό TG5 όπου συνομίλησε με πολίτες με διαφορετικά προσωπικά τραύματα.

«Ο αριθμός των γυναικών που ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται στα σπίτια τους, ακόμη και από τους συζύγους τους, είναι πολύ, πολύ υψηλός», είπε απαντώντας σε ερώτηση της Τζιοβάννα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας και μητέρα τεσσάρων παιδιών που κατάφερε να φύγει από το σπίτι της.

«Το πρόβλημα είναι ότι, για μένα, είναι σχεδόν σατανικό γιατί εκμεταλλεύεται ένα άτομο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το οποίο μπορεί μόνο να [προσπαθήσει] να εμποδίσει τα χτυπήματα», είπε.

«Είναι ταπεινωτικό. Πολύ ταπεινωτικό» σημείωσε για να προσθέσει ότι γυναίκες που ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν δεν έχασαν την αξιοπρέπειά τους. «Βλέπω αξιοπρέπεια σε σένα γιατί αν δεν είχες αξιοπρέπεια, δεν θα ήσουν εδώ», είπε στη Τζιοβάννα.

Από την έναρξη της πανδημία του νέου κορονοϊού, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει μιλήσει αρκετές φορές κατά της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία φέρεται να αυξήθηκε σε πολλές χώρες όταν τα «lockdown» άφησαν πολλές γυναίκες παγιδευμένες με τους κακοποιούς τους.

Πρόσφατα στοιχεία της αστυνομίας στην Ιταλία έδειξαν ότι καταγράφονται περίπου 90 επεισόδια βίας κατά των γυναικών καθημερινά με το 62% να είναι περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή ο Πάπας άκουσε επίσης μια άστεγη γυναίκα να μιλά για τη ζωή στο δρόμο και έναν άνδρα που προσπαθεί, που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από 25 χρόνια στη φυλακή.

Ο Φραγκίσκος έχει δημιουργήσει στην περιοχή γύρω από το Βατικανό υπηρεσίες για παροχή υγειονομικής περίθαλψης και μπάνιου στους αστέγους της Ρώμης.

Το 2020, όταν ένα κτίριο, που κάποτε ήταν μοναστήρι έμεινε άδειο, έξω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, διέταξε να μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων, ακυρώνοντας τις προτάσεις να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.