Η επανεκκίνηση της οικονομίας ανοίγει τη συζήτηση για ρυθμίσεις χρεών, “κούρεμα” – Τουρισμός: Κίνδυνος να χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας

Χρήματα (φωτογραφία αρχείου)

Στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά σε δέκα μέρες το θέμα των χρεών της πανδημίας αναμένεται να τεθεί και πάλι. Πρόταση για συμπερίληψη και άλλων οφειλών στις παρατάσεις και νέες εκπτώσεις για εφάπαξ καταβολές

Η συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο και το θέμα της αποπληρωμής των χρεών που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Ουσιαστικά το όλο θέμα αναμένεται να αποτελέσει το μείζον ζήτημα των επόμενων μηνών και αυτό που θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα στη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ξεκινά μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, αναμένεται να τεθεί το όλο θέμα, καθώς ούτως ή άλλως θα εξεταστούν τα ζητήματα της δημοσιονομικής πορείας, του πτωχευτικού αλλά και του σχεδίου ανάταξης της οικονομίας.

Ήδη πολιτικοί φορείς, αλλά και παράγοντες της αγοράς θέτουν επιτακτικά το ζήτημα. Χτες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή τόνισε ότι το «κούρεμα» χρεών είναι απαραίτητο για την επόμενη μέρα αποτελώντας αναγκαίο μέτρο. Ήδη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Ένωσης Επιμελητηρίων Κων. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας και άλλοι το έχουν θέσει στη δημόσια συζήτηση ενώ κορυφαίοι οικονομολόγοι το αναδεικνύουν συνεχώς σε δημόσιες παρεμβάσεις τους. Ενδεικτική η τοποθέτηση στα τέλη Ιανουαρίου που έκανε σε διαδικτυακό σεμινάριο της ΕΣΕΕ ο κος Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής και Chair OfInternational Banking Law and Finance. «Η κρίση υγείας είναι συστημική και αφορά όλες τις οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου. Οι λύσεις που μπορεί να προταθούν για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους δύνανται να εστιάσουν α) στη φορολόγηση του πλεονάσματος του κύκλου εργασιών όσων επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και β) στην αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου «factoring» (προεξόφλησης), με κριτήρια ωστόσο που θα εγγυώνται τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων (πχ χρήση κοινής ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας)» ανέφερε ο κ. αυγουλέας. Ουσιαστικά οι ιδέες αυτές παραπέμπουν σε πολιτικές New Deal του Θ. Ρούσβλετ αλλά και όσα έγιναν μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη θέτοντας την πολιτική ελίτ εν όψει κρίσιμων αποφάσεων ανάλογων των περιστάσεων.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Ήδη η κυβέρνηση με «διακριτικό», βέβαια, τρόπο έχει αρχίσει να βλέπει το όλο ζήτημα καθώς αντιμετωπίζει και τη «δαμόκλειο» σπάθη των θεσμών. Όπως αναφέρθηκε πτυχές του ζητήματος στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος στήριξης της οικονομίας θα τεθούν στη συζήτηση με τους θεσμούς. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η διεύρυνση της «περιμέτρου» για τις παρατάσεις αποπληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη ρύθμιση το Υπ. Οικονομικών επέκτεινε το χρόνο αποπληρωμής μέχρι το 2025 σειράς παγωμένων υποχρεώσεων διπλασιάζοντας ουσιαστικά το χρόνο αποπληρωμής τους. Πιο συγκεκριμένα έδωσε νέα παράταση της προθεσμίας καταβολής εξόφλησης των «κορονοχρεών» του 2020 και του 2021 που φτάνει τους 8 μήνες. Έτσι η έναρξη των πληρωμών σε δόσεις θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του χρόνου τμηματικής αποπληρωμής καθώς ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων τμηματικής αποπληρωμής που φθάνει τις 48.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές, των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Επίσης σε αυτές τις ρυθμίσεις εντάχθηκαν και οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε 60 δόσεις από 40 που προβλέπονταν μέχρι σήμερα θα επιστραφεί το ήμισυ των επιστρεπτέων προκαταβολών και των 7 κύκλων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ενώ όσοι αποπληρώσουν σε μία δόση το οφειλόμενο ποσό θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%

Ουσιαστικά όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027 και όσοι πληρώσουν σε μία δόση η έκπτωση θα φθάσει συνολικά στο 65% (50% αφορά το μη επιστρεπτέο ποσό και 15% η έκπτωση εφάπαξ καταβολής).

Όσοι λοιπόν έχουν μείωση του τζίρου το 2020 τουλάχιστον 15% θα επιστρέψουν το 70% του ποσού που έλαβαν, ενώ όσοι έχουν πτώση του τζίρου άνω του 30% θα επιστρέψουν το 50%. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε και ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συγκεκριμένα μπορούν να λάβουν από το κράτος ένα ακόμα δάνειο το οποίο θα ανέλθει στο 35% των ποσών που έχουν λάβει για να πληρώσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, το ποσό των επιστρεπτέων αντί να το επιστρέψουν στο 50% θα το επιστρέψουν στο 100% σε 60 δόσεις εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη εξετάζεται, όπως αναφέρθηκε, η ένταξη και όσων οφειλών έχουν συσσωρευτεί από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά είναι οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΈΝΦΙΑ που έχουν συσσωρευτεί από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Ήδη με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ.

Η βόμβα του χρέους

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς στην έκθεσή του για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους κάθε μορφής.

Πιο συγκεκριμένα κάνει λόγο για κίνδυνο από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους που αναμένεται να προκύψει λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Εξειδικεύει, δε, ότι το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στο τέλος του 2020 έφτασε τα 242,6 δις. Πιο συγκεκριμένα

•108,1 δις στην εφορία,

•37,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία,

•58,1 δις στις τράπεζες και

•38,9 δις στις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Επίσης με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δις ευρώ σε σύνολο 28,9 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δις ευρώ σε σύνολο 17,2 δις χορηγήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τουρισμός: Κίνδυνος να χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας

Η σεζόν είναι κυριολεκτικά στον αέρα, όπως και η κλαδική σύμβαση των εργαζομένων

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε ήδη, έστω και δειλά, αλλά τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε παρατεταμένη εργασιακή καραντίνα.

Με δεδομένα την παταγώδη αποτυχία του εμβολιασμού στην Ευρώπη -κάτι που συμπαρασύρει και την Ελλάδα- αλλά και το γεγονός ότι οι εργοδότες του κλάδου δεν αντέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παραμείνουν κλειστοί, οι προβλέψεις για μια τουριστική περίοδο που θα προσεγγίσει σε πληρότητα των ξενοδοχείων το 35% – 40% του 2019 ακούγονται σαν ένα μικρό θαύμα.

Στο σενάριο αυτό, οι εκτιμώμενες απώλειες των θέσεων εργασίας στον τουρισμό μπορεί να φτάσουν έως και τις 300.000, δηλαδή να αφορούν το 50% όσων απασχολούνται με μόνιμη ή προσωρινή εργασία στον κλάδο.

Η κατάσταση είναι οριακή για τον κλάδο των τουριστικών και επισιτιστικών υπαλλήλων, που αριθμεί συνολικά 700.000 εργαζόμενους και αντιστοιχεί στο 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας επιβιώνοντας με τα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ -που γίνονται 200 ευρώ για τους εποχικούς υπαλλήλους- και τα 534 για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Το ταβάνι των 700 ευρώ

Η σεζόν είναι κυριολεκτικά στον αέρα, όπως και η κλαδική σύμβαση των εργαζομένων, που εκκρεμεί να κηρυχθεί υποχρεωτική από το 2019.

«Αν δεν κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση, που εκκρεμεί με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, τότε σε έναν μήνα, όταν με το καλό ανοίξουν τα ξενοδοχεία, θα ζήσουμε την ‘ανθρωποφαγία’ των 700 ευρώ, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα προσληφθούν με μισθούς εκκίνησης και όχι με βάση τις προβλέψεις της κλαδικής σύμβασης”, σημειώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού (υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2019) είναι η μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφορά 400.000 εργαζόμενους. Επιπλέον, είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση στον κλάδο τα τελευταία δώδεκα χρόνια που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Δηλαδή δεν επιτεύχθηκε μετά από προσφυγή ή μεσολάβηση διαιτητικού οργάνου. Ακόμα, με τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση καλύπτονται για πρώτη φορά και δεκάδες χιλιάδες διανομείς (delivery), οι οποίοι, πέρα από σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, θα έχουν για πρώτη φορά στοιχειώδη θεσμικά δικαιώματα.

Η απειλή των απολύσεων

“Μας απασχολεί το άνοιγμα να γίνει με σωστούς όρους και προϋποθέσεις”, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Eπισιτισμό και στον Τουρισμό στην Κρήτη Μιχάλης Ριζικιανάκης, εξηγώντας πως εάν η επανεκκίνηση γίνει με περιορισμούς, τότε είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα γίνουν πολλές απολύσεις. Κι είναι σχεδόν σίγουρο τότε ότι θα διαλυθούν μαγαζιά, κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι και η οικονομία μας, η ραχοκοκαλιά της οποίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Μας ανησυχεί πολύ το άνοιγμα, περισσότερο από τη ζημιά που ήδη έχει γίνει”, σημειώνει, εστιάζοντας στο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο 100% σε τουρισμό και επισιτισμό για το επόμενο εξάμηνο.

Πριν το άνοιγμα, μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό, για να “μην φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουν επιχειρήσεις και να κλείνουν μετά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού (όπως ορίζεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα)”.

Είμαστε ήδη χαμένοι

Περιγράφοντας την “τραγική κατάσταση” την οποία βιώνει ο κλάδος τονίζει:

“Όσοι εισπράττουν το χρηματικό ποσό των 530 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις πάγιες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νοικοκυριού τους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι, από την άλλη, βιώνουν το… μαρτύριο της σταγόνας: Παράταση στην παράταση για τα 400 ευρώ που εισπράττουν από το Ταμείο Ανεργίας – μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πολλές και πιεστικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας!

Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα, χωρίς να ξέρουν πότε θα ανοίξει η σεζόν!

Οι εργαζόμενοι είναι σε απελπισία, η κατάσταση αυτή τους έχει κουράσει και οικονομικά και ψυχολογικά. Η εστίαση έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά και ζημιά και θα ανοίξει τελευταία – άγνωστο πότε. Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Είμαστε ήδη χαμένοι!”.