Η εξόντωση των μικρομεσαίων — Όχι στην πραξικοπηματική αναβολή των εκλογών», λένε τα επιμελητήρια

Αν σε κάτι επιδόθηκε μετ’ επιτάσεως ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ήταν να κρύψει κάτω από το χαλί την άγρια λιτότητα που κατάφεραν να επιβάλουν οι βόρειες χώρες απορρίπτοντας τα «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια». Αυτή η άγρια λιτότητα θα αποτυπωθεί πλήρως το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν και θα ανακοινωθεί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ετσι λοιπόν ο Κ. Χατζηδάκης, που βλέπει τον εαυτό του ως «σούπερμαν» της οικονομίας, για να καλλιεργήσει το έδαφος και να σκεπάσει την αποτυχία του, σε ομιλία του στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ξέχασε, ωστόσο, να αναφέρει ότι αυτό που επέβαλαν οι βόρειες χώρες και για την Ελλάδα σημαίνει άγρια λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα και καταστροφή των εναπομεινασών δομών του κοινωνικού κράτους (κυρίαρχα δημόσια υγεία και παιδεία) με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη τετραετία φρόντισε να το αυξήσει κατά περίπου 50 δισ. (από 356 δισ. το 2019, στα 410 δισ. ευρώ το 2023).

Ομως ο Κ. Χατζηδάκης περιέγραψε πώς μες στην επόμενη τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να καταστρέψει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αναλυτικότερα αναφέρθηκε:

• Στην ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου. «Θα το επιδιώξουμε μέσα από κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και μεγέθυνση των επιχειρήσεων (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων)» ανέφερε σχετικά. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες, επικαλούμενες τα τραπεζικά κριτήρια, θα δανειοδοτήσουν περί τις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 1,5 εκατ. επαγγελματικών ΑΦΜ προκύπτει σαφώς ότι η μεγέθυνση των επιχειρήσεων περνά μέσα από την καταστροφή των μικρών.

• Στη διεύρυνση της προσφοράς του εργατικού δυναμικού με άρση των εμποδίων για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ως υπουργός Εργασίας καθιέρωσε το καλοκαίρι του 2021 το ελαστικό οκτάωρο με το οποίο καταπόντισε τις ετήσιες αποδοχές (δωρεάν υπερωρίες), με αποτέλεσμα από εκείνο τον Ιούλιο να έχουν αρχίσει να καταγράφονται υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες κενών θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο, στους εργάτες γης και στον τουρισμό.

• Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας» επισήμανε. Αυτό σημαίνει ότι θα στήσουν μέχρι το 2025 τον «μεγάλο αδερφό» που με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής θα παρακολουθεί όλους τους Ελληνες και θα ελέγχει τις καταναλωτικές συνήθειες.

• Στη μετάβαση του τραπεζικού συστήματος στην επόμενη φάση, με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών, ενώ θα πουλήσουν τις μετοχές των τραπεζών έναντι πινακίου φακής με αποτέλεσμα να φανεί η ζημιά των 50 δισ. ευρώ που θα χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο.

• Στην προσέλκυση επενδύσεων.Ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε επίσης νέα γενιά παραχωρήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, η Αττική οδός κ.ά. Είναι προφανές ότι ο τσάρος της οικονομίας ετοιμάζεται να πουλήσει με όρους ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη και το υπόλοιπο 25% που κατέχει το Υπερταμείο μπορεί να πουληθεί. Τέλος στη βιτρίνα έχει μπει και το 35,5% του δημοσίου στα πρώην ΕΛΠΕ.

Μαριάννα Τόλια

 

Όχι στην πραξικοπηματική αναβολή των εκλογών», λένε τα επιμελητήρια«Όχι στην πραξικοπηματική αναβολή των εκλογών», λένε τα επιμελητήρια

Τι αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Να γίνουν οι επιμελητηριακές εκλογές κανονικά και στην ώρα τους, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, και τη νομοθετική πράξη του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που έχει εγκριθεί από τη Βουλή, ζητούν 28 πρόεδροι και μέλη ΔΣ που εκπροσωπούν ισάριθμα επιμελητήρια από τα 59 συνολικά που υπάρχουν στη χώρας, και να εγκαταλειφθεί το σχέδιο μιας ακόμη, της τρίτης κατά σειρά αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών, που απεργάζονται υπογείως κυβερνητικά στελέχη του Μαξίμου, και την οποία οι 28 καταγγέλλουν ως «πραξικοπηματική κίνηση».

Το αίτημα διατυπώνεται σε μια επιστολή κόλαφο προς τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και του αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που το έχουν φέρει με ερωτήσεις τους στη Βουλή.

Βαριά καταγγελία από 28 προέδρους επιμελητηρίων και μέλη ΔΣ

Η επιστολή έχει τίτλο «Πραξικοπηματική κίνηση σε βάρος των επιμελητηρίων η αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών» υπογράφεται από 28 προέδρους, αντιπροέδρους και εκλεγμένα μέλη ΔΣ επιμελητηρίων από την Αθήνα και την περιφέρεια, συγκεκριμένα από τους:

1. Γκολομάζος Ιωάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας
2. Δαμούλος Φώτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας
3. Πάσχος Αλέξανδρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
4. Ραβάνης Παύλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
5. Σπαθής Σταύρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης
6. Χατζηθεοδοσίου Ιωάννης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
7. Χρυσοστόμου Ευθύμιος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
8. Βαργιάμης Δημήτριος, Α’ Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
9. Γιαμάς Ιωάννης, Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Πρέβεζας
10. Γκραίκης Παύλος, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
11. Δαμίγος Κωνσταντίνος, Α΄ Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
12. Δημητρίου Δημήτριος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
13. Ιωαννίδης Σπυρίδων, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
14. Καρράς Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αργολίδας
15. Μαργαρώνης Ιωάννης, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων
16. Μαρκουλιδάκης Κωνσταντίνος, Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
17. Μελισσείδης Μηνάς, Β΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
18. Μερελής Κυριάκος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
19. Παναγιωτίδης Ιωάννης, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Καβάλας
20. Πλαστάρας Τρύφων, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας
21. Παντελίδης Γεώργιος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κοζάνης
22. Σοφιανός Νίκος, Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
23. Σωτηρόπουλος Γεώργιος, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
24. Τέτος Νικόλαος, Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης
25. Τότσης Νικόλαος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αρκαδίας
26. Τσανακτσίδης Κωνσταντίνος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
27. Χασιώτης Ευθύμιος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
28. Χατζηπαντελής Σωκράτης, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου

Τέλος προστίθεται ότι και το Επιμελητήριο Κέρκυρας τάσσεται κατά της αναβολής των εκλογών, όπως και πολλά άλλα Επιμελητήρια της χώρας.

Στο στόχαστρο των ανθρώπων των επιμελητηρίων – που στη μεγάλη τους πλειοψηφία στηρίζουν ή και εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία – βρίσκεται το επιβεβαιωμένο πλέον σχέδιο αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών για τρίτη συνεχόμενη φορά, με τη δικαιολογία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που όπως λέγεται εδώ και μέρες σε επιμελητηριακούς κύκλους, εκπορεύεται από το Μαξίμου κι εξυπηρετεί την εμφανή σκοπιμότητα να αναβληθούν οι εκλογές στο ΕΒΕΑ για έναν πιο πρόσφορο χρόνο, ικανό θα διασφαλίσει ότι την προεδρία του ΕΒΕΑ θα πάρει ο Γιάννης Μπρατάκος, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, που θα εγγυηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη πλήρη πολιτικό έλεγχο στο πρώτο τη τάξει επιμελητήριο της χώρας.

Η επιστολή

Να τι αναφέρουν οι 28 επιμελητηριακοί παράγοντες στην ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση:

«Μετά από δύο αναβολές, το 2021 και το 2022, η επιμελητηριακή κοινότητα κανονικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν ορισθεί για το τέλος του έτους. Πριν από λίγες ημέρες όμως άρχισε να διακινείται η πληροφορία ότι μεθοδεύεται νέα αναβολή, κάτι που πλέον είναι επιβεβαιωμένο.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία πραξικοπηματική κίνηση, για μία απόφαση που πλήττει την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, που υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλεια του καθώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τις αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις βουλές κυβερνητικών παραγόντων που προφανώς επιδιώκουν πολιτικά οφέλη.

Κάποιοι επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον επιμελητηριακό θεσμό

Όταν ομόφωνα η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει αποφασίσει ότι δεν θα δεχθούμε άλλη παράταση, όταν η Βουλή των Ελλήνων έχει καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών και όταν ο αρμόδιος Υπουργός (σσ Άδωνις Γεωργιάδης) είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει θέμα νέας αναβολής, είναι τουλάχιστον περίεργη η κίνηση να δρομολογείται παράταση ενός χρόνου στη θητεία των διοικήσεων. Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει γίνει η αναγκαία προεργασία από τα επιμελητήρια, όπως η συγκρότηση εκλογικών επιτροπών.

Από την εξέλιξη της κατάστασης φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι επιχειρούν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους τον επιμελητηριακό θεσμό. Αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για το ρόλο των επιμελητηρίων, ενώ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Με υποβαθμισμένο τον επιμελητηριακό θεσμό, στερούνται οι επιχειρήσεις της χώρας –και κυρίως οι ΜμΕ- μίας αποτελεσματικής εκπροσώπησης.

Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Εάν περάσει η μεθόδευση για αναβολή των εκλογών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε πολύ χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον.

Ζητάμε το αυτονόητο. Την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων της χώρας και την προστασία του επιμελητηριακού θεσμού. Είναι θέμα δημοκρατίας και κοινής λογικής. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Επιμελητήρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται, ούτε να άγονται και να φέρονται, από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις.

Τα επιμελητήρια ανήκουν μόνο στα μέλη τους. Και όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια. Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να μην προκαλεί κρίσεις εκεί που δεν χρειάζεται».

Στη Βουλή το θέμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το θέμα έχουν φέρει μάλιστα στη Βουλή με ερωτήσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα να τους πληροφορήσει, αν υπάρχει όντως σχεδιασμός και τρίτης αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών, με ποια αιτιολογία σχεδιάζεται αφού δεν υπάρχει πανδημία καθώς και «ποιο είναι το μέλος της κυβέρνησης που παρεμβαίνει στις εκλογές των επιμελητηρίων και πιέζει για την αναβολή τους».