Η ενδεκάτη εντολή: Ου μπλέξεις!… Τάσος Παππάς

Η ενδεκάτη εντολή: Ου μπλέξεις!

Εργάζεσαι σε μεγάλη εταιρεία που κάνει δουλειές με το κράτος. Είσαι σε νευραλγικό πόστο, έχεις πρόσβαση σε δραστηριότητες της επιχείρησης που δεν έχουν τα κατώτερα και τα μεσαία στελέχη, ο μισθός σου είναι πολύ καλός, με εξαιρετικές προοπτικές ανέλιξης, παίρνεις μπόνους, είσαι οικογενειάρχης με παιδιά σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο, ιδιοκτήτης ευρύχωρου διαμερίσματος στα βόρεια προάστια και εξοχικού σε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, οι φίλοι σου ανήκουν στα προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας, αλλά, παρά τον άνετο βίο σου, κρατάς ακόμη κάποιες από τις αρχές που πήρες από την οικογένειά σου και από το σύντομο πέρασμα στα νιάτα σου από προοδευτικές οργανώσεις, σήμερα ψηφίζεις κόμματα του Κέντρου και έχεις ένα… κουσούρι-είδος εν ανεπαρκεία στους κύκλους σου: είσαι τίμιος σε βαθμό εξωφρενικό.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκες αρκετές φορές πολιορκημένος από προκλήσεις, δεν έβαλες ποτέ το χέρι σου στο μέλι. Μαθαίνεις για μια σκαστή παρανομία στην οποία εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της επιχείρησης και κρατικοί αξιωματούχοι. Τα στοιχεία βοούν. Διαφθορά χωρίς καμιά αμφιβολία, με διασπάθιση δημοσίου χρήματος και παχυλές μίζες. Τρομάζεις. Το σοκ είναι μεγάλο γιατί είχες σχηματίσει διαφορετική άποψη και για τους προϊσταμένους σου και για τους συγκεκριμένους αξιωματούχους, που έχουν κάνει καριέρα υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και αυτοπλασάρονται ως μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Και τώρα τι; Η μία φωνή μέσα σου σε παροτρύνει να πράξεις ό,τι απαιτείται για να πέσει άπλετο φως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Η άλλη φωνή σε προσγειώνει: «Πού πας να μπλέξεις; Θα χάσεις τη δουλειά σου. Εχεις παιδιά. Μην ασχολείσαι, δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο».

Προβληματίζεσαι. Η μάχη στη συνείδησή σου μαίνεται. Κάνεις μέρες να κοιμηθείς. Τα αγχολυτικά δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το μυστικό σου δεν το λες ούτε στους πιο κοντινούς σου. Αποφασίζεις να ζητήσεις τη γνώμη φίλου σου δικηγόρου. Αυτός βλέπει τσάμπα διαφήμιση, μόνιμο στασίδι στα κανάλια και σε προτρέπει να προχωρήσεις. Του αντιγυρίζεις: «Πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, που έχει σχέσεις με την εξουσία, επιρροή σε πολλά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιά νομικών και για γνωστούς αξιωματούχους με άκρες στο σύστημα, θα με κάνουν με τα κρεμμυδάκια».

Ο δικηγόρος επιμένει: «Θα σου εξασφαλίσω την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, η ταυτότητά σου θα μείνει κρυφή. Να ξέρεις ότι ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα υπάρχει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι δικαστές μπορούν να τον ακυρώσουν». Ο ενθουσιασμός του σε ενθαρρύνει. Ρωτάς όμως: «Ισχύει αυτό και στην Ελλάδα; Διαβάζω ότι υψηλόβαθμοι πολιτικοί και εισαγγελείς ζητούν να βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis. Μπορείς να μου εγγυηθείς ότι δεν θα γίνει και με εμένα το ίδιο;»

Ο δικηγόρος φίλος σου σε διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί, εσύ διαπιστώνεις ότι ο ενθουσιασμός του δεν έχει την αρχική ένταση, ζητάς χρόνο να το σκεφτείς και αποχωρείς σκεπτικός. Στο σπίτι σου πίνεις μερικά ουίσκι, αλλά το μυαλό σου δεν ξελαμπικάρει. Κάποια στιγμή πηγαίνεις στη βιβλιοθήκη και το μάτι σου πέφτει σ’ ένα βιβλίο του Καμί. Εκτιμάς τον συγγραφέα γιατί αρκετές φορές στη ζωή του δεν δίστασε να γίνει ενοχλητικός, ακόμη και στους συνοδοιπόρους του.

Το φυλλομετράς μηχανικά και σταματάς στη σελίδα όπου έχεις υπογραμμίσει τη φράση του που αναφέρει μία από τις υποχρεώσεις του πολίτη: «Η άρνηση να πεις ψέματα για κάτι που γνωρίζεις». «Σωστό, αλλά επικίνδυνο» μονολογείς. Η πρώτη φωνή επιστρέφει και σε τσιγκλάει: «Προχώρα». Η δεύτερη φωνή δεν τα παρατάει: «Μην ξεχνάς την ενδεκάτη εντολή: “ου μπλέξεις”».

Ανάγωγα

«Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, μαραζώνουν οι άνθρωποι» είπε ο Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Σωστό. Υπό μία προϋπόθεση. Δεν επιχειρείς να ταιριάξεις με το στανιό τις επιθυμίες σου στις συνθήκες.

Δεν έχουν τον Θεό τους!… Τάσος Παππάς |