Η Ελπίδα ξεχάστηκε στην Βουλή — Τσίπρας: “Ο αστέρας της trash TV Φουρθιώτης εκβιάζει την κυβέρνηση, είναι ντροπή”

Η Ελπίδα ξεχάστηκε στην Βουλή

Πολλά τα ερωτήματα και οι καταγγελίες της αντιπολιτευσης αλλά δίχως απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πως αποτιμούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Όποιος παρακολούθησε την τελική έκβαση της συζήτησης στην Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το «κλείσιμό» της από τον πρωθυπουργό, δύσκολά θα μπορούσε να …αντιληφθεί ότι η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία προέκυψε μετά το χάος που επικράτησε με την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Αυτό άλλωστε εκτιμούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρώντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες για το τι έφταιξε και πώς θα διορθωθεί. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κατέθεσε την πρόταση, αποτιμά πως η στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε από αλαζονεία και ψέματα.

Τι έλειψε από την τοποθέτηση του Κ.Μητσοτάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά η αναφορά στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» κατέλαβε ένα πολύ μικρό μέρος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν ολόκληρο το προηγούμενο τριήμερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά … έλειψαν παντελώς.

Ο πρωθυπουργός αν δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σχετίζεται με κάποια εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά. Όχι όμως γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση ούτε γιατί δεν έχουμε ταχύτητα, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει. Και αυτό ισχύει και για τα προβλήματα τα οποία συναντήσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα, ιδίως στην Αττική». Αναφέρθηκε και πάλι στην «συγνώμη» που ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου επισημαίνοντας πως «έχουμε το θάρρος να μπορούμε όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά να προχωράμε και σε διαρθρωτικές αλλαγές», τις οποίες και περιέγραψε, αναφερόμενος κυρίως στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού.

Η Ελπίδα ξεχάστηκε στην ΒουλήΈνα μικρό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε την διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αναφερθώ στην έρευνα που διεξάγεται για το πώς το πρόβλημα απλώθηκε σε άλλες κεντρικές αρτηρίες. Όλα στην ώρα τους». Αντιθέτως όμως μίλησε αναλυτικά για θέματα που εξωραΐζουν την κυβερνητική πρακτική που ακολουθήθηκε στην κακοκαιρία. Σημείωσε ότι «για την ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ αυτή επανήλθε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην Μήδεια». Επίσης πρόσθεσε πως «σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από μεγάλες κακοκαιρίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν Δανοί και Σουηδοί πολίτες χωρίς ρεύμα, δεκάδες χιλιάδες. Δεν άκουσα εκεί κανένα πολιτικό κόμμα να ασκεί κριτική και να εργαλειοποιεί μια φυσική καταστροφή». Εγκαλώντας ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που άσκησαν.

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η φύση μιας τέτοιας συζήτησης επιβάλλει την ολοκληρωμένη αναφορά συνολικά στο κυβερνητικό έργο. Το στοιχείο δηλαδή που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του. Όπως είπε υπήρξαν «προεκλογικές μας δεσμεύσεις που έγιναν πράξη» παρά «τις δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια να ξεπεραστούν μέσα σε λίγο διάστημα παθογένειες δεκαετιών». Προκειμένου να περιγράψει την πυκνότητα των εξελίξεων κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του ο Κ.Μητσοτάκης αξιοποίησε και μία φράση του Βλαντιμίρ Λενιν επισημαίνοντας πως «ο Λένιν, έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης. Ούτε βαρυγκομούμε, ούτε λιποψυχούμε».

Για αλαζονεία και ψέματα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται πως σε μία 3ημερη συζήτηση που τοποθετήθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για την κακοκαιρία «Ελπίδα» αλλά και ο πρωθυπουργός δεν υπήρξε έστω μία συγκεκριμένη παραδοχή των λαθών που έγιναν. Επίσης καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης για γεγονότα που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Αντιθέτως στην Κουμουνδούρου θεωρούν «αλαζονική» την συμπεριφορά που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία διαδικασία που αντικειμενικά ήταν απολογούμενος. Όπως σημειώνουν ο πρωθυπουργός …αυτοθαυμάστηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης προβάλλοντας μια πραγματικότητα εικονική. Όχι μόνον για τα θέματα που αφορούν την κακοκαιρία αλλά συνολικά για τα ανοιχτά μέτωπα, ιδίως της ακρίβειας και της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση βρέθηκε στην Βουλή απομονωμένη. Δεχόμενη κριτική για την πολιτική της από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Γεγονός που προέκυψε από την πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής.

Η Ελπίδα ξεχάστηκε στην ΒουλήΕρωτήματα για την κακοκαιρία αλλά και για την σχέση της κυβέρνηση με τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη απεύθυνε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στον Κ.Μητσοτάκη, πως δεν δίστασε να πει ψέματα στο κοινοβούλιο. Ειδικά για την πανδημία ψεύδος θεωρεί η Κουμουνδούρου τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού πως η χώρα βρίσκεται κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο στον αριθμό των θανάτων. Παρά το ότι η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν επίσης ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να …θολώσει τα νερά στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας αναθέσεις της τάξης των 5 δις ευρώ, υποστηρίζοντας ότι στο κονδύλιο αυτό συνυπολογίζεται και η αγορά των γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale. Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με έμφαση την σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σχέση του στενού συνεργάτη του και υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Στοιχείο που φαίνεται να πείθει την αντιπολίτευση ότι σε αυτή την υπόθεση είναι εγκλωβισμένος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΚΙΝ.ΑΛ: Δεν μάθαμε τι πρέπει να αλλάξει στην χώρα

Την εκτίμηση ότι οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την χιονόπτωση δεν πληροφορήθηκαν «τι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική προστασία, για να βελτιωθούν οι δομές και να μη ξαναζήσουν στιγμές αγωνίας, εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στα χιόνια χωρίς θέρμανση και ρεύμα» επισημαίνεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. επίσης ότι «οι πολίτες δεν άκουσαν τίποτα για το πώς θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Η Χαριλάου Τρίκούπη πάντως αποδίδει αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα στον τρόπο που διεξάγουν τον πολιτικό διάλογο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Βουλή – Τσίπρας: “Ο αστέρας της trash TV Φουρθιώτης εκβιάζει την κυβέρνηση, είναι ντροπή”Ο Αλέξης Τσίπρας για τη σχέση Φουρθιώτη - ΓεραπετρίτηΟ Αλέξης Τσίπρας για τη σχέση Φουρθιώτη – Γεραπετρίτη 

“Η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου, τη χώρα τη κυβερνάνε οι Φουρθιώτηδες”, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας για τον υπόδικο παρουσιαστή και τις φερόμενες σχέσεις του με την κυβέρνηση. Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, παραδέχθηκε τις επαφές.

Με αναφορές στον υπόδικο παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη και τις σχέσεις που ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει με στελέχη της κυβέρνησης, οξύνθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή κατά τη πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της ΝΔ με αφορμή τους χειρισμούς για τη κακοκαιρία.

“Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον υπόδικο παρουσιαστή;” είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Την κυβερνάτε εσείς ή μήπως οι “Φουρθιωτηδες”; Γιατί ξέρετε κάτι; Είναι η πρώτη φορά, δεν πρέπει να υπήρξε άλλη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου”, είπε αναλυτικότερα ο Α. Τσίπρας.

Συνέχισε αναφέροντας ότι “η μισή κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον κ. Φουρθιώτη, διαπραγματεύονταν μαζί του νομοθετικές παρεμβάσεις”, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν “γνώριζε ή αγνοούσε” όλα αυτά τα περιστατικά.

“Ο κ. Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το δεξί σας χέρι. Ο κ. Φουρθιώτης έχει στο χέρι εσάς και το ερώτημα είναι γιατί”, δήλωσε ακόμη κάνοντας αναφορά στον κ. Γεραπετρίτη, και πρόσθεσε ότι εάν δεν έχει μια σοβαρή απάντηση να δώσει ο πρωθυπουργός, η μόνη αντίδραση αξιοπρέπειας είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

“Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον υπόδικό παρουσιαστή; Πώς απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη 12 αστυνομικών; Πώς είχε αυτός ο άνθρωπος τόσο στενές σχέσεις με τόσους υπουργούς σας;” είπε. Όπως πρόσθεσε, “μιλάμε για το συνολικό ποσό των 250.870, 65 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις έρευνες της οικονομικής αστυνομίας πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 2021 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προκειμένου να αιτιολογήσουν χορήγηση δανείου ύψους 182.000 ευρώ περίπου, στην εταιρεία EPSILONTV. Διαχειριστής της οποίας είναι ο Μένιος Φουρθιώτης”.

Απευθυνόμενος ακόμη στα έδρανα της ΝΔ, είπε εν συνεχεία ότι “σπαράζει η καρδιά του να βλέπει την αγωνία των βουλευτών της κυβέρνησης”. Εκτίμησε δε, ότι στις επόμενες εκλογές “τουλάχιστον οι μισοί δεν θα βρίσκονται στην αίθουσα της Βουλής”.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη με νόημα, απαντώντας στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, και τις αιτιάσεις του πως στις συσκέψεις για την κακοκαιρία δεν κρατούνταν πρακτικά. “Και μας λέτε για να πειστούμε ότι φταίνε οι άλλοι και ότι κάνατε μάλιστα και συσκέψεις κρίσιμες χωρίς να κρατάτε πρακτικά. Τελικά από ότι φαίνεται ο μόνος που κράταγε πρακτικά σε αυτή την κυβέρνηση ήταν ο κ.Φουρθιώτης, κανένας άλλος δεν κρατάει πρακτικά”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως ο Α. Τσίπρας επανέλαβε ότι το 18μηνο της πανδημίας “δόθηκαν 5 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις και με κλειστούς διαγωνισμούς σε επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν  τις τελευταίες ημέρες πριν το διαγωνισμούς, σε πεθερές και συνυφάδες, επιχειρήσεις αμορτισέρ, μπακάλικα, ενώ  δεκάδες εκατομμύρια  δόθηκαν σε ΜΜΕ με κριτήριο το πόσο καλοί αντιγραφείς των non paper του Μαξίμου είναι”. “Ντρέπεται και η ντροπή με αυτά που κάνετε”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Γεραπετρίτης: “Δεν έχω δει ποτέ τον Φουρθιώτη”

“Σε αυτή την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή που να εξυπηρετήθηκε επιχειρηματικό συμφέρον. Αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η ανταλλαγή sms του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μένιο Φουρθιώτη, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, με το άνοιγμα της τρίτης συνεδρίασης στην Ολομέλεια επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

“Τον κ. Φουρθιώτη δεν τον έχω δει ποτέ. Δεν έχω βγει ποτέ σε οποιαδήποτε εκπομπή του. Δεν έχω δώσει συνέντευξη σε κανένα έντυπό του. Του μιλάω στον πληθυντικό, όπως διαπίστωσε όλη η κοινωνία και όπως διαπιστώσατε και εσείς από τα από μηνύματα υποκλοπών, τα οποία εσείς διαχέετε, και μέσα στον χώρο της Βουλής, ως μεταπράτες προϊόντων εγκλήματος”, είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε πως έχει επικοινωνήσει τρεις ή τέσσερις φορές με τον Μένιο Φουρθιώτη, τηλεφωνικά, και “βεβαίως, πριν προκύψει το οποιοδήποτε θέμα παράνομης δράσης του”.

Ειδικότερα για το περιεχόμενο της επικοινωνίας που είχε με τον Μένιο Φουρθιώτη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι το ένα μήνυμα ήταν ευχετήριο απαντητικό, στον πληθυντικό και το άλλο ήταν απάντηση σε αίτημα που υπεβλήθη και η απάντηση ήταν αρνητική. Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι ο κ. Φουρθιώτης στρέφεται σήμερα εναντίον της κυβέρνησης επειδή το αίτημα που υπέβαλε ήταν το αίτημα του σταθμού του να εκπέμπει από την πλατφόρμα DIGEA επειδή έχει άδεια στην Κύπρο, επικαλούμενος την κοινοτική οδηγία η οποία εκπρόκειτο να ενσωματωθεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν διέψευσε σήμερα την ανταλλαγή των sms και των συνομιλιών στελεχών της κυβέρνησης με τον κ. Φουρθιώτη, αντίθετα τα επιβεβαίωσε και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την ύπαρξη τους. “Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι ένας υπουργός απολογείται σε έναν τηλεπαρουσιαστή του επιπέδου και των χαρακτηριστικών του κ. Φουρθιώτη, και του ζητάει συγνώμη γιατί έχει αργήσει να ενσωματώσει τα αιτήματά του σε νομοσχέδιο”, είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι αυτό που αποκαλύπτεται από τα sms είναι τα ευχαριστήρια στελεχών της κυβέρνησης για την αγιοποίησή τους.

“Το ότι ο πρωθυπουργός σας κρατάει, σημαίνει ότι έχει και αυτός την πλήρη ευθύνη για τις σχέσεις διαπλοκής, συναλλαγής που χτίζει η κυβέρνηση σας με τους Φουρθιώτηδες”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν θα γλυτώσει από την οργή του κόσμου για όσα έχει κάνει με την πανδημία, την ακρίβεια, τη διαπλοκή.

Χρήστος Δεμέτης