Η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Σταϊκούρας: “Ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση” – Kίνημα Αλλαγής: “Προτεραιότητα η προστασία των…

Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας

“Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης”, δηλώνει ο Χρ. Σταϊκούρας μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην “ποσοτική χαλάρωση” της ΕΚΤ.

“Η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού“, σημειώνει σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως τονίζει: “Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.

Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες”, καταλήγει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών.

 

Kίνημα Αλλαγής: “Προτεραιότητα η προστασία των υγειονομικών και η ιχνηλάτηση του ιού”

Η Φώφη Γεννηματά

Η προστασία των υγειονομικών και η ιχνηλάτηση του ιού αποτελούν προτεραιότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αντιμετώπιση της νόσου, όπως υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει πως “η προστασία των υγειονομικών και η ιχνηλάτηση του ιού αποτελούν προτεραιότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αντιμετώπιση της νόσου”, δεδομένου ότι “έλλειψη μέτρων προστασίας και τα αρχικά λάθη έφεραν τον ιό εντός των νοσοκομείων”.

Προσθέτει ότι εγκαίρως με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις και της προέδρου, Φώφης Γεννηματά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προσπαθεί να συμβάλει ουσιαστικά.

“Ζητάμε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι αυτό που μετράει είναι η πιστή εφαρμογή τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους”, αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

“Το τίμημα είναι βαρύ. Ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο έχασε τη ζωή του και 35 υγειονομικοί είναι ήδη ανάμεσα στα 387 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 300 έχουν μπει σε απομόνωση”, προσθέτει, ενώ τονίζει πως “η διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, σε αντίθεση με τις οδηγίες του ΠΟΥ είναι ολέθριο λάθος. Τα στελέχη του ΕΣΥ, με συμπτώματα πρέπει να κάνουν τεστ αμέσως ανεξάρτητα από την καραντίνα”.

Το ΚΙΝΑΛ καλεί τη κυβέρνηση να εξασφαλίσει την άμεση τροφοδοσία με αντιδραστήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλασματικής εικόνας που οδηγεί σε εφησυχασμό. Παραθέτει μάλιστα τη δήλωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις 16 Μαρτίου: “You cannot fight a fire blindfolded. And we cannot stop this pandemic if we don’t know who is infected. We have a simple message for all countries: test, test, test”.