Η ΕΚΤ προεξοφλεί νέες αυξήσεις επιτοκίων. Σφίγγει η θηλειά για τα νοικοκυριά — Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από σήμερα η αύξηση στα 780 ευρώ μεικτά. Ποια επιδόματα αυξάνονται

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η οικονομική πολιτική της ευρωζώνης

Μπροστά σε ένα νέο κύμα αυξήσεων στα επιτόκια βρίσκονται τα νοικοκυριά, που βλέπουν το βραχνά των δόσεων των δανείων και του ιδιωτικού χρέους να «ξετινάζει» τη ζωή τους, μαζί με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Το γεγονός αυτό προανήγγειλε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέ αύξηση του πληθωρισμού και συνεχείς πιέσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ. «Αν και έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της πορείας μας για την αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως να έχουμε ακόμη λίγο δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Μετά από αυτό, πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Αδιέξοδο στην ευρωζώνη

Το γεγονός αυτό δείχνει, πάντως, από μια άλλη οπτική γωνία, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Από τη μια πλευρά η αύξηση των επιτοκίων επιτυγχάνει μια σχετική συγκράτηση του πληθωρισμού. Όμως, αυτή η συγκράτηση αφορά, στην πραγματικότητα μόνο το φυσικό αέριο, για το οποίο ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι χώρες της ΕΕ έχουν «γεμίσει» τα «ντεπόζιτα» για να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη αερίου από τη Ρωσία και έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην κατανάλωση. Την ίδια στιγμή όμως τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Από την άλλη, όμως, η άνοδος των επιτοκίων συνεπάγεται αύξηση των κόκκινων δανείων, μεγιστοποίηση του ιδιωτικού χρέους, μείωση δαπανών και επενδύσεων και, κατ’ επέκταση, αύξηση της ανεργίας. Η άνοδος των επιτοκίων, υποτίθεται, ότι θα σταθεροποιούσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη αντανακλούν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι μπορούν να συνεχίσουν να συσφίγγουν την πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού, παρά τους πρόσφατους φόβους για την υγεία του τραπεζικού τομέα που προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από σήμερα η αύξηση στα 780 ευρώ μεικτά – Ποια επιδόματα αυξάνονταιΚατώτατος μισθός: Σε ισχύ από σήμερα η αύξηση στα 780 ευρώ μεικτά – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με την τελευταία αύξηση κατά 9,4%, διαμορφώνεται στα 780 ευρώ (μεικτά), ποσό πολύ κατώτερο των αναγκών των εργαζομένων καθώς υπολείπεται τόσο του επίσημου πληθωρισμού όσο και της πραγματικής ακρίβειας που αφορά σε βασικά αγαθά για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Αντίστοιχα, αυξάνεται και το κατώτατο ημερομίσθιο, το οποίο από 29,04 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκε στα 29,62 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 31,85 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, τον Απρίλιο του 2023, αυξάνεται στα 34,84 ευρώ (συνολική αύξηση 5,8 ευρώ).

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, στην παρούσα φάση, αφορά 585.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο, από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, διαμορφώνεται στα 479 ευρώ τον μήνα από 438 ευρώ τον Μάιο του 2022, 407 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 και 399 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019.

Σχετικά με τις καθαρές αποδοχές, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές ανέρχεται σε 667 ευρώ τον μήνα (778 ευρώ με δώρα και επίδομα άδειας) από 548 ευρώ το 2019 (639 ευρώ με δώρα και επίδομα άδειας).

Όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Επιπλέον, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται βοηθήματα και επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά..

Ενδεικτικά, τα επιδόματα, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, διαμορφώνονται ως εξής:

Επίδομα-Ποσό

1. Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός (780 ευρώ).

2. Επίδομα γονικής άδειας: Κατώτατος μισθός (780 ευρώ).

3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα (249,08 ευρώ).

4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα (287,4 ευρώ).

5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα (287,4 ευρώ).

6. Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα (383,2 ευρώ).

7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί.

8. Εποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατ. ημερομ/θίων (902,356 ευρώ).

9. Εποχικό σμυριδεργάτων: Το 70% των 50 κατ. ημερομ/θίων (1.219,4 ευρώ).

10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατ. ημερομ/θίων (609,7 ευρώ).

11. Άλλα εποχικά (δασεργατών–ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): Το 70% των 35 κατ. ημερομ/θίων (853,58 ευρώ).

12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας (479 ευρώ).

13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας (239,5 ευρώ).

14. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου (26,13 ευρώ).

15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού (624 ευρώ).

16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός (780 ευρώ).

17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο.

18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθού.

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς (1.045,2 ευρώ)/10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς (348,4 ευρώ).