Η διαπραγμάτευση του «ό,τι προαιρείσθε» – Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στην Επίδαυρο

Η καλλιέργεια προσδοκιών και ενός λίγο πολύ ρόδινου μέλλοντος είναι ο κανόνας του πολιτικού λόγου των κομμάτων εξουσίας και ειδικότερα των εκάστοτε κυβερνώντων που πρέπει να αντισταθμίσουν με κάποιο τρόπο τη φθορά της εξουσίας.

Από τον κανόνα αυτό δεν ξέφυγε –ουδέποτε, άλλωστε, ήταν στις προθέσεις της– η σημερινή κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία προσπάθησε να ωραιοποιήσει, για τη χώρα μας, τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του μας πληροφόρησαν ότι το επόμενο διάστημα θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 70 δισ. ευρώ. Τα 19 δισ. θα αφορούν επιχορηγήσεις, τα 12,5 δισ. δάνεια και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για εντελώς διαφορετικά πράγματα, καθώς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης –με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς– είναι 31,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα έρθουν στη χώρα είναι άλλο ζήτημα. Αλλιώς όμως ακούγεται το 30 και αλλιώς το 70. Ετσι, ακόμα μια φορά, αυτή η κυβέρνηση πάνω από την αλήθεια έθεσε το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι πως η αλήθεια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ποσά που θα εισρεύσουν είναι πολύ χειρότερη από ό,τι φαινόταν αρχικά. Από τον συμβιβασμό της συνόδου γνωρίζαμε ότι το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων, σε σχέση με την αρχική πρόταση, μειώθηκε από τα 500 δισ. ευρώ στα 390 δισ. ευρώ. Γνωρίζαμε επίσης ότι το αντίστοιχο των δανείων αυξήθηκε από τα 250 δισ. ευρώ στα 360 δισ. ευρώ.

Τώρα ήρθε και η μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel (βλέπε το βασικό θέμα στη σημερινή «Εφ.Συν.») η οποία λέει ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης επιχορηγήσεις 16,69 δισ. ευρώ και όχι 19 δισ.

Η ίδια μελέτη μάς πληροφορεί, επίσης, ότι μόνο Γερμανία και Γαλλία θα λάβουν υψηλότερες επιχορηγήσεις από αυτές που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή ό,τι έγινε έγινε για τους ισχυρούς. Και δεν είναι μόνο αυτά τα γκρίζα σημεία.

Ερωτάται, επομένως, η κυβέρνηση: Πήρε είδηση τι έγινε στη σύνοδο κορυφής ή ο πρωθυπουργός πήγε εκεί με την επίκληση «ό,τι προαιρείσθε»;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στην Επίδαυρο

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. Φορώντας μάσκα, κατά την είσοδό τους, Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκης κάθισαν στις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Μαζί με τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη είναι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.