«Η δήθεν φιλοεπενδυτική κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα να μην κλείσει το εργοστάσιο της Πίτσος» – «Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης τα αδιέξοδα που…

«Η καταστροφική εξέλιξη του κλεισίματος και της μεταφοράς στην Τουρκία πρέπει να αποτραπεί. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια εξαγωγική μονάδα και να προσθέσει εκατοντάδες ανθρώπους στις στατιστικές των ανέργων», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. Χαρίτσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

«Η σημερινή ανακοίνωση των εργαζομένων για το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος είναι μια ακόμα απόδειξη για το  πού οδηγεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: στην ύφεση και στην ανασφάλεια» τονίζουν σε κοινή του δήλωση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, και η Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Και επισημαίνουν: «Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ορατή: Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κατάφερε να δώσει μια πολύτιμη ανάσα ζωής σε μια ιστορική ελληνική βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η καταστροφική εξέλιξη του κλεισίματος και της μεταφοράς στην Τουρκία πρέπει να αποτραπεί. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια εξαγωγική μονάδα και να προσθέσει εκατοντάδες ανθρώπους στις στατιστικές των ανέργων.

Καλούμε την υποτίθεται φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πράξει το αυτονόητο: να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος και τις θέσεις εργασίας».

* * *

Προς κλείσιμο το εργοστάσιο – Τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ζητούν συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της BSH – πρώην Πίτσος – στον Ρέντη έχει ξεκινήσει, καθώς, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ήδη η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την παραγωγή στις 31/12/2020, αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η ΠΟΕΜ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αυτή τη στιγμή στη χώρα

 

«Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στις επενδύσεις ΑΠΕ και στην κοινωνία»

«Είναι ξεκάθαρο ότι μοναδικός υπεύθυνος για το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) είναι ο κύριος Χατζηδάκης και η απόφασή του, τον Σεπτέμβριο του 2019, να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ και να μειώσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Όσο και αν υποκριτικά προσπαθεί σήμερα να μεταθέσει τη δική του ευθύνη στον κορονοϊό, ξέρουμε ότι αν δεν είχε μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ για να κρύψει τις υπέρογκες και άδικες αυξήσεις στη ΔΕΗ, σήμερα ο ΕΛΑΠΕ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Απόδειξη της σοβαρότατης ευθύνης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι, εκτός από το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, σήμερα η κοινωνία και η ελληνική παραγωγή πληρώνουν πολύ ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια».

«Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν αυτή που μας κληροδότησε, το 2015, τον ΕΛΑΠΕ με 800 εκατ. ευρώ έλλειμμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που κληροδότησε στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον Ιούλιο του 2019, τον ΕΛΑΠΕ πλεονασματικό με απόθεμα μάλιστα ασφαλείας. Όπως και ήταν η κυβέρνηση που υιοθέτησε το μηχανισμό ενίσχυσης ΑΠΕ μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, ένα μηχανισμό που αποδείχτηκε απολύτως πετυχημένος και οδήγησε σε μείωση του κόστους. Ξέρουμε ότι βάλαμε τον πήχη ψηλά, ειδικά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων αλλά περιμέναμε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αν όχι να συνεχίσει αυτήν την πορεία αλλά τουλάχιστον να μην στρεβλώνει και να μην ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις τις κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία, γιατί αυτό τελικά έχει αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες σιγά σιγά φαίνονται, στην οικονομία και στην κοινωνία», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση που είχε ο ίδιος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης, Πέτη Πέρκα, εχθές με εκπροσώπους της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

«Οι συνθήκες «Φαρ Ουέστ» που δημιουργεί η κυβέρνηση ΝΔ στον τομέα παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα οδηγήσουν τελικά στο να μπλοκάρουν ακόμη και ώριμα έργα, καθώς και στη αύξηση της κοινωνικής έντασης στις τοπικές κοινωνίες. Το «τυράκι» της γρήγορης αδειοδότησης του αρχικού σταδίου για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (βεβαίωση παραγωγού) δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και εντάσεις στην κοινωνία, ενώ υπερθερμαίνει την αγορά και δεν συντελεί στο να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι, δηλαδή οι σοβαρές και αναγκαίες από τις ανώριμες επενδύσεις. Για τη διαμορφωθείσα κατάσταση ευθύνεται ξεκάθαρα η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο κύριος Χατζηδάκης, αφού περιορίζεται στη διαμόρφωση μίας πλασματικής εικόνας της αγοράς, σε ένα μπαράζ «θετικών» ειδήσεων που δεν έχει όμως σχέση με την πραγματικότητα και δημιουργεί αντιθέτως συνθήκες που δεν ευνοούν τις επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά τους «αεριτζήδες» και δημιουργούν ανησυχία επιπλέον στις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα υπέρ της αντικατάστασης του λιγνίτη με ΑΠΕ, έργα που όμως πρέπει να χωροθετηθούν ορθά, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και έργα ΑΠΕ που πρέπει να αφορούν και τις τοπικές κοινωνίες μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, κεντρικά θέματα για το οποία θα αναλάβουμε σύντομα πρωτοβουλίες».

Από την ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετείχαν: ο Παναγιώτης Λαδακάκος Πρόεδρος ΔΣ, τα μέλη των οργάνων διοίκησης Δημήτρης Χριστοφοράτος και Κώστας Κατώπης, ο Παναγιώτης Παπασταματίου Γενικός Διευθυντής (ΓΔ), και η Έφη Καρρά Έφη βοηθός ΓΔ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρθηκαν στη σημασία των πολιτικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικά στα μέτρα που είχαν ληφθεί για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στο πεδίο αυτό. Διαπίστωσαν ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ τον Σεπτέμβριο του 2019 και η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού χάρη στο διείσδυση των ΑΠΕ, αποτελούν βασικά αίτια του σημερινού προβλήματος, του αυξανόμενου ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, υπογράμμισαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πρόταση που θα επηρεάζει αναδρομικά τα έργα ΑΠΕ και δήλωσαν ότι ζητούν μία δίκαιη λύση. Εκτός από το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, από τη μεριά της ΕΛΕΤΑΕΝ, που έλαβε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, τέθηκαν και τα εξής θέματα: η συνέχιση των ειδικών ανταγωνιστικών διαδικασιών ως μηχανισμού προώθησης των ΑΠΕ, οι νέες προβλέψεις για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ και η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών αδειοδότησης, η κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ και η ανάγκη ορθής ενημέρωσης, καθώς και οι βασικές αρχές για την ανάπτυξη νέων πεδίων στις ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια (off shore) αιολικά και η αποθήκευση. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος, η επικοινωνία και η μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων να συνεχιστεί στο μέλλον.