Η γρίπη των πτηνών στο Ισραήλ μπορεί να περάσει στους ανθρώπους — Κίνα: Επαναφέρει τη διαπόμπευση παραβατών εν μέσω πανδημίας

H λίμνη Hula, στα βόρεια του Ισραήλ όπου σταματούν οι αποδημητικοί γερανοί κατά το ταξίδι τους στην Αφρική.

H λίμνη Hula, στα βόρεια του Ισραήλ όπου σταματούν οι αποδημητικοί γερανοί κατά το ταξίδι τους στην Αφρική. 

Το “χειρότερο πλήγμα της άγριας ζωής, στην ιστορία του Ισραήλ” το έφερε η γρίπη των πτηνών, με την Κυβέρνηση να διακόπτει την κυνηγετική περίοδο και να εκδίδει οδηγίες για την αποφυγή περαιτέρω συγκινήσεων.

Από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων είχε ενημερώσει ότι υπήρχαν πολλά κρούσματα σοβαρής γρίπης των πτηνών. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι είχαν προσθέσει και πως ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα. Το NEWS 24/7 είχε αναφέρει τι είναι η ίωση των πτηνών, ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη και την εξάπλωση της και τα πρώτα μέτρα που είχαν πάρει ευρωπαϊκές χώρες.

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουν το 2021 έγινε γνωστό πως η εν λόγω γρίπη που σκοτώνει πτηνά στο Ισραήλ, μπορεί να περάσει στον άνθρωπο, με τον επιδημιολόγο, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου για την Κοινοτική Υγεία, Ammod Lahad να καλεί τον Υπουργό Υγείας της χώρας να πάρει τα μέτρα του “καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γρίπη να περάσει και σε άλλα είδη”. Όπως τις κότες και κατά συνέπεια τα αβγά που πωλούνται “με τους παραγωγούς να ακολουθούν συνθήκες που ίσχυαν από το ’50 και το ’60 και πρέπει να αλλάξουν, για το καλό όλων”.

Ο ειδικός θύμισε ότι τα περισσότερα στελέχη αυτής της γρίπης δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο, εν τούτοις υπάρχουν τέσσερα που προκαλούν ανησυχία “και το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πολλά για τις νυν μολύνσεις μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα το ενδεχόμενο να μολυνθούν άνθρωποι”. Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να μη χρειάζεται να φάμε μολυσμένο πτηνό για να αρρωστήσουμε και να γίνεται η μετάδοση μέσω της επαφής ή της εισπνοής σωματιδίων από τα περιττώματα τους -κατά τον καθαρισμό τους. Ως εκ τούτου, συνέστησε να μην υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων με πτηνά που μπορεί να είναι άρρωστα ή τραυματισμένα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Tamar Zandberg επισκέφτηκε το φυσικό καταφύγιο Hula, έναν υγρότοπο που αποτελεί τον κεντρικό σταθμό της χειμερινής μεταναστευτικής διαδρομής πτηνών 400 διαφορετικών ειδών προς την Αφρική, όπου βρέθηκαν νεκροί 5.000 γερανοί. Χαρακτήρισε το συμβάν ως “ένα από τα χειρότερα πλήγματα στην άγρια ζωή, στην ιστορία της χώρας” και ακύρωσε το υπόλοιπο της κυνηγετικής περιόδου (ξεκινά το Σεπτέμβρη και κρατά τέσσερις μήνες)  “δεδομένου ότι η υψηλή θνησιμότητα αποδημητικών γερανών και άλλων πτηνών διαπιστώθηκε πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στη γρίπη των πτηνών. Κάτι που υποδηλώνει μια σοβαρή και μη φυσιολογική εστία. Ως εκ τούτου, πρέπει να δράσουμε άμεσα, ώστε να περιορίσουμε την επαφή μεταξύ άγριων πτηνών και ανθρώπων”.

 

Κίνα: Επαναφέρει τη διαπόμπευση παραβατών εν μέσω πανδημίαςΔιαπόμπευση παραβατών στην επαρχία Guangxi της ΚίναςΔιαπόμπευση παραβατών στην επαρχία Guangxi της Κίνας 

Σάλο έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και απεικονίζουν αστυνομικούς να περιφέρουν τέσσερα άτομα, τα οποία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, εν μέσω πανδημίας.

Τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αίσθηση κάνουν οι εικόνες που κατέγραψε κάμερα και απεικονίζει αστυνομικούς στη Νότια Κίνα να περιφέρουν τέσσερις φερόμενους παραβάτες σε μια δημόσια άσκηση ντροπής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το BBC, οι τέσσερις εικονιζόμενοι άνδρες οι οποίοι φαίνεται να φορούν στολές και να έχουν κρεμασμένα από τους λαιμούς τους πλακάτ με τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι κλειστό λόγω των περιορισμών της Covid-19.

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 28 Δεκεμβρίου στους δρόμους της πόλης Jingxi στην επαρχία Guangxi, ενώ η διαπόμπευση των τεσσάρων ανδρών προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι ανέφεραν πως η συγκεκριμένη “άσκηση” τους θύμισε τις διαπομπεύσεις πριν εκατοντάδες χρόνια, ενώ άλλοι συμφώνησαν με τις προσπάθειες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ιού κοντά στα σύνορα.

Το κρατικό Beijing News ανέφερε ότι “το μέτρο παραβιάζει το πνεύμα του κράτους δικαίου και δεν πρέπει να επαναληφθεί”, ενώ το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Jingxi και η τοπική κυβέρνηση υπερασπίστηκαν την άσκηση, ωστόσο, υποστήριξαν ότι επρόκειτο για “επιτόπια πειθαρχική προειδοποιητική δραστηριότητα” και δεν υπήρξε καμία “ακατάλληλη διαδικασία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2007, μια ειδοποίηση από τις αρχές στην Κίνα απαγόρευε την παρέλαση κρατουμένων στους οποίους είχε επιβληθεί η θανατική ποινή, ενώ οι διαπομπεύσεις ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης. Το 2006 περίπου 100 εργάτριες του σεξ και μερικοί από τους πελάτες τους, ντυμένοι με κίτρινες στολές φυλακής, “παρέλασαν” στους δρόμους.