Η Γερμανική ΤΑΖ υποκλίνεται στον Αλέξη Τσίπρα : “Αδιαφιλονίκητος σταρ” — Τσίπρας: “Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το ρεύμα είναι δολοφονικό”

Στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αναφέρθηκε αναλυτικά η αριστερή γερμανική εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) στη διαδικτυακή της έκδοση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ως αδιαφιλονίκητο σταρ του κόμματος.

Όπως επισημαίνει «τρία χρόνια μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές το ελληνικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε μία επιστροφή. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει θάρρος στο κόμμα του, λέγοντας ότι το συνέδριο ‘είναι η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα’.

Ο Τσίπρας δεν είναι μόνο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αδιαφιλονίκητος σταρ του κόμματος που προέκυψε το 2012 από μία εκλογική συμμαχία. Ο 47χρονος εμφανίστηκε δύο φορές, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην αρχή του συνεδρίου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και στο τέλος, το απόγευμα της Κυριακής. Κάθε ομιλία του διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, με τους 5.500 συνέδρους να την διακόπτουν κάθε τόσο με τις επευφημίες τους».

Συγκρίνοντας πρόσωπα και πράγματα σε Ελλάδα και Γερμανία, ο απεσταλμένος της TAZ στην Αθήνα σημειώνει ότι «ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός ρήτορας που παίζει με τις διαθέσεις του κοινού, συγκρίσιμος ίσως με τον Όσκαρ Λαφοντέν ή τον Γιόσκα Φίσερ στις καλύτερες ημέρες του, αλλά χωρίς να προκαλεί την ίδια εσωκομματική πόλωση».

Υποστηρίζει επίσης ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να επιστρέψει ως πρωθυπουργός. Η συντηρητική κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει αδυναμίες και έχει χάσει μέρος της δημοτικότητάς της. Ο Τσίπρας επιτέθηκε (στον Μητσοτάκη), λέγοντας ότι η επιθετική, νεοφιλελεύθερη πολιτική του έχει επιδεινώσει δραματικά την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα».

Το ευρωπαϊκό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτενείς είναι οι αναφορές της ΤΑΖ στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και στα διδάγματα της αριστερής διακυβέρνησης κατά την περίοδο της ευρωκρίσης: «Η ηχηρή μειοψηφία των αντιπάλων της ΕΕ έχει εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να υποκύψει στη λιτότητα που υπαγόρευε το Eurogroup, μόλις μία εβδομάδα μετά το εντυπωσιακό ‘ΟΧΙ’ του λαού στο δημοψήφισμα. ’Στηρίζουμε μία αλλαγή πορείας στην Ευρώπη’ είπε την Κυριακή ο Τσίπρας και ανέφερε ότι το αριστερό κόμμα του, υπηρετώντας τον στόχο μίας ενωμένης Ευρώπης, θα συνεργαστεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα με τους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες».

«Πράγματι», σημειώνει η ΤΑΖ, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μία δύσκολη τήρηση ισορροπιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη μία πλευρά είναι και θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία συνασπίζονται τα πολιτικά κόμματα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Χάιντς Μπίερμπαουμ. Από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας συμμετέχει, ως παρατηρητής, στις συναντήσεις των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Αυτό οφείλεται και σε στρατηγικό υπολογισμό: σε περίπτωση επιστροφής στην εξουσία να μην βρεθεί και πάλι πολιτικά απομονωμένος στην Ευρώπη, όπως συνέβη την πρώτη φορά.

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και αυτό αποδεικνύουν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του ιταλικού Partito Democratico, αλλά κυρίως του πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος, ακολουθώντας τη γραμμή Τσίπρα, δήλωσε ότι ‘σήμερα είναι σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων’. Από την Ισπανία δεν μεταδόθηκαν μόνο τα μηνύματα των μικρότερων αριστερών κομμάτων Podemos και Izquierda Unida, χαιρετισμό απέστειλε και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Πηγή: DW

 

Τσίπρας: “Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το ρεύμα είναι δολοφονικό”

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά για την κυβερνητική πολιτική και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια. Το μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και η άποψή του για τα εσωκομματικά.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτακη για την πολιτική του στο ζήτημα της ενέργειας και διέψευσε ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Open, o αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση την έχει λερωμένη τη φωλιά της. Πως είναι δυνατόν να έχι η χώρα την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα;

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή δεν είναι ούτε μισή. Το 99% των αυξήσεων πηγαίνει στο καταναλωτή. Αυτή είναι ελεύθερη αγορά; Η απάντηση είναι δυο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πλαίσιο αισχροκέρδειας είναι πρωτοφανές.Θα το κάνουμε λοιπον όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα.

Πλαφόν στη χονδρική τιμή και παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας. Απλά τα πράγματα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος”.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνησή του ψήφισε τη διάταξη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τόνισε: “Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Γι’ αυτο νομοθετήσαμε. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.Aυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κοιτάξτε γύρω σας. Εχουν ανατιναχθεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Πως θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι;Η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικα κριτήρια σε περιόδους κρίσεις. Και να έχουν τα γαλάζια golden boys παχυλούς μισθούς και μπόνους. Ζούμε έναν παραλογισμό”.

Για τα μέτρα που προτείνει είπε ότι “τα περισσότερα από όσα εξήγγειλα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτό είναι σαφές. Μειώνουμε το κέρδος της δημόσιας επιχείρησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν και μέτρα που θα έχουν κόστος όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα ανακουφίσουν όμως τον κόσμο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Με τόσο υψηλό πληθωρισμό πρέπει και οι εργαζόμενοι να ζήσουν. Είναι απαραίτητο. Η αύξηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι της πλάκας.Yπάρχει ανάγκη και για μερική διαγραφή του χρέους της πανδημίας. Δεν θα πληρωθούν αλλιώς τα χρήματα αυτά. Αρα τα μέτρα που προτείνουμε είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Πρόκειται για παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.Η κοινωνία έχει θυμό και οργή. Το ζήτημα της κυβερνητικής κατάρρευσης είναι απολύτως εμφανές. Οταν μιλάει η τσέπη, η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαι ο παλαιότερος ο αρχηγός. Εγώ δεν κουβαλάω όμως πολιτικό όνομα 60 και πλέον ετών.Στην πανδημία είμαστε πρώτοι στους θανάτους. Το δύσκολο δεν είναι η πρωτιά στις εκλογές, είναι η ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες”.

Στο σχόλιό του για το ουκρανικό τόνισε ότι “η Eλλάδα δεν μπορεί να ασκήσει μία ουδέτερη πολιτική στην Ουκρανία όπως η Τουρκία. Αλλά δεν είχε κανένα λόγο να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία και να γίνει μέρος της σύγκρουσης. Η καταδική της ρωσικής εισβολής και η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου είναι δεδομένες. Το να στείλουμε οπλισμό όμως δεν προσέφερε κάτι στη χώρα”.

Κάλεσε, επίσης, τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής: “Καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μας πει τι θέλει. Να μιλήσει προγραμματικά. Κινείται στην γκρίζα ζώνη. Επιλέξαμε μην ξεχνάτε την απλή αναλογική, άρα δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε κανέναν. Εγώ κατέθεσα 5+1 σημεία. Τους Πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός και τους διαμορφώνουν οι συσχετισμοί στις κάλπες. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μιλήσει για πολιτικές όχι για πρόσωπα. Να μας πει ποιον προτείνει λοιπόν για τη θέση του Πρωθυπουργού. Θα μας βγάλει δηλαδή άσο από το μανίκι;

Η απεύθυνσή μας δεν είναι μόνο στο ΚΙΝΑΛ. Οσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν τις εκλογές, θα έχουν πρόβλημα μετά. Να δώσουμε εικόνα στον κόσμο θέλουμε και να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς. Το ΚΙΝΑΛ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, γι’ αυτό κατέληξε στα μονοψήφια ποσοστά. Σε κυβέρνηση που έκλεισε την ΕΡΤ. Και ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τότε γραμματέας”.

Τέλος, στο εσωκομματικό πεδίο εμφανίστηκε ενωτικός: “Το συνέδριό μας ήταν μαζικό και πήρε ομόφωνες αποφάσεις. Το κόμμα μας έχει ανασυνταχθεί, το μήνυμα είναι πολύ ηχηρό. Και θέλουμε και μπορούμε. Στα συνέδρια της αριστεράς, τα μη προκάτ συνέδρια, αυτά γίνονται. Εγιναν και ψηφοφορίες. Εγινε διάλογος με πάθος, έτσι κάνουμε στην αριστερά. Οι εντάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Δεν υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερίδα του τύπου δημιουργεί εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει και η μεγάλη εικόνα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση”.