Η γερμανική Βουλή απέρριψε προτάσεις για επιστροφή του κατοχικού δανείου και επανορθώσεις – Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Ερντογάν λόγω συνεργασίας του Μπάιντεν με ΕΕ, Ελλάδα – Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του FDP, Γρηγόρης Αγγελίδης, φώναξε από το βήμα της βουλής στα ελληνικά «Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!» Στη συνέχεια απέρριψε τα ψηφίσματα των Πρασίνων και της Αριστεράς επειδή «θα έφερναν διχόνοια»

Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των βαυαρών Χριστιαοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανια (AfD) η γερμανική βουλή απέρριψε την Πέμπτη ψηφίσματα των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά που αφορούσαν τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Μετά από μια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν 15 ομιλητές και η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, η πλειοψηφία της βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων.

Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα και ότι το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί οριστικά – τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα AfD, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες. Τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής η νέα πρέσβης της Ελλάδας, Μάρα Μαρινάκη.

Τα ψηφίσματα

Στο ψήφισμά τους οι Πράσινοι ζητούσαν από τη γερμανική βουλή να αναγνωρίσει, πρώτον, ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις, δεύτερον, ότι είναι νομικά αμφίβολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως το όλο ζήτημα είναι λήξαν και τρίτον, η βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια νέα προσέγγιση στο θέμα του κατοχικού δανείου. Αν και δεν αναφερόταν ρητά στο αίτημα των Πρασίνων – απώτερος στόχος αυτής της πρότασης ήταν η επιστροφή, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, του δανείου στην Ελλάδα.

Οι Πράσινοι δεν έθεταν όμως θέμα επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική επισήμαναν κοινοβουλευτικά τους στελέχη στη Deutsche Welle.

Σκοπός της πρωτοβουλίας τους ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο τρόπος, με τον οποίο οι γερμανικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις τελευταίες δεκαετίες τα ελληνικά αιτήματα, ήταν «απότομος και ταπεινωτικός», δήλωσε ο βασικός εισηγητής των Πρασίνων στη συνεδρίαση της βουλής, Μάνουελ Σάρατσιν.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο «η Ελλάδα είχε ανάγκη την εύνοια της χώρας των θυτών.»Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα πρέπει να είναι «επί ίσοις όροις», τόνισε. Οι Πράσινοι πρότειναν την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα μαρτυρικά χωριά, τη στήριξη θυμάτων κατοχής και των οικογενειών τους, όπως και τη συνέχιση κοινών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της μνήμης για τη γερμανική κατοχή.

Την αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων ζητούσε στο ψήφισμά του και το κόμμα Η Αριστερά. Και όχι μόνο. Η βουλή θα έπρεπε να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως νόμιμα τα επίσημα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Επίσης ζητούσε, η γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα με σκοπό τη σύναψη σύμβασης που θα ρύθμιζε το εύρος και τους όρους των επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της Αριστεράς και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας της βουλης, Γκρέγκορ Γκιζι, τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ευθύνες που τη βαρύνουν από την περίοδο της Κατοχής.

Υπενθυμίζοντάς ότι η συζήτηση διεξάγεται την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, τόνισε πως εκτός από αποζημιώσεις η Ελλάδα έχει ανάγκη και από πολιτική στήριξηΣε μια περίοδο που η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές στο Αιγαίο, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή εξαρτημάτων για έξι πολεμικά υποβρύχια στην Τουρκία.

«Με αυτές τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Τουρκία η Γερμανία συμβάλλει στην στρατιωτική απειλή της Ελλάδας. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να δικαιολογήσουμε, αν λάβουμε υπόψη το δικό μας ιστορικό παρελθόν», τόνισε.

«Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!»

Και άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην 25η Μαρτίου. Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του FDP, Γρηγόρης Αγγελίδης, φώναξε μάλιστα από το βήμα της βουλής στα ελληνικά «Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!» Στη συνέχεια απέρριψε εκ μέρους των Φιλελευθέρων τα ψηφίσματα των Πρασίνων και της Αριστεράς επειδή «θα έφερναν διχόνοια».

Τα ζητήματα της κατοχής θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της δραστηριότητας οργανώσεων όπως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και οι εισηγητές των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU. Όπως υποστήριξε για παράδειγμα ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής, Τόμας Έρντλ, το θέμα των ελληνικών αποζημιώσεων έχει «νομικά κλείσει» και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον απαιτήσεις, πράγμα που βέβαια δεν ευσταθεί. Το ζητούμενο είναι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Έρντλ, να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.

Αυτό είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών στις δύο χώρες, επεσήμανε ο σοσιαλδημοκράτης Υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, στην ομιλία του. Προϋπόθεση για μια συμφιλίωση είναι η διατήρηση της μνήμης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν κατά τον κ. Ροτ μεταξύ άλλων το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, το Ταμείο για το Μέλλον του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών όπως και η ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που εν μέρει χρηματοδοτείται από τη Γερμανία.

Τέλος, το εθνικιστικό AfD καταλόγισε στους Πράσινους και την Αριστερά ότι θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, δήλωσε ο εισηγητής τους, Πέτρ Μπύστρον, ότι οι αποζημιώσεις που ζητούν οι Έλληνες κυμαίνονται περίπου στο ύψος του χρέους, δηλαδή σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες πραγματοποιήθηκε ήδη στη δεκαετία του ’50 με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ στην Ελλάδα. Οι δε ένταση των σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η Άγκελα Μέρκελ. Ως αντίδοτο πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Ερντογάν λόγω συνεργασίας του Μπάιντεν με ΕΕ και Ελλάδα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ιδιαίτερη αναστάτωση στην Τουρκία για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη…

«Σκωτσέζικο ντουζ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Σύνοδος των «27» της ΕΕ για τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς από τη μία δείχνει ικανοποιημένος λόγω των δηλώσεων της Άγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι το οριστικό κείμενο των συμπερασμάτων της ΣυνόδουΚορυφής ζητάει εγγυήσεις (έγιναν τρεις αλλαγές) από την Τουρκία με επιτήρηση μέχρι τον Ιούνιο, αλλά από την άλλη, φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την συνεργασία των ΗΠΑμε την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελλάδα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δεχτεί, μάλιστα, το πρώτο τηλεφώνημα από τον αμερικανό πρόεδροΤζο Μπάιντεν, το βράδυ της Πέμπτης (25/03), κάτι που μέχρι στιγμής… δεν έχει συμβεί για τον «Σουλτάνο»…

Όπως μετέδωσε το OPEN, «η Άγκυρα περίμενε θετικά αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής και δεν είχε κανένα άγχος για το κείμενο των συμπερασμάτων. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και η δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπέρ της Τουρκίας».

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, στην Τουρκία δεν ανέμεναν κυρώσεις, αλλά κάποια αντί τουρκική γλώσσα, που δεν επηρεάζει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. «Η Αγκυρα θεωρεί πως το νερό έχει μπει στο αυλάκι με την Ευρώπη και για το μεταναστευτικό και για τελωνειακή ένωση και για βίζα».  Πλεόν ο Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει τα σχέδιά του στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα ακούγονται και φήμες στη γειτονική χώρα που αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο 24ωρο θα υπάρξει ανασχηματισμός της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ΕΕ ζητά εγγυήσεις από την Τουρκία

Σημειώνεται, ότι το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Όπως είχε γίνει, άλλωστε, γνωστό από την Τρίτη (23/03), τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα είναι θετικές, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου η διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων. Παράλληλα έθεσε υπό επιτήρηση την Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Τρομάζει την Τουρκία η… στροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη;

Μολονότι δεν φαίνεται να ανησύχησε για το τελικό κείμενο της Συνόδου, υπάρχει ιδιαίτερη αναστάτωση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως φάνηκε από την συμμετοχή του προέδρου Μπάιντενστη Σύνοδο Κορυφής. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ ειδικά σε θέματα που την «καίνε» όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η ανησυχία μάλιστα εντάθηκε από τις δηλώσειςτου Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν με την παρέμβαση στη σύνοδο της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεύτερο Ισραήλ για την Τουρκία;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι στην Τουρκία έχουν φτάσει στο σημείο να αναπτύξουν θεωρίες πως οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν με την Ελλάδα μία σχέση, όπως αυτή που έχουν με το Ισραήλ. Δηλαδή υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ δημιουργούν έναν δεύτερο πολύ ισχυρό σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα Μπάιντεν

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» τόνισε στο θερμό μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του είπε ότι αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή του, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού και ευχήθηκε «Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας». Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε «παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα.

Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία».

Επισήμανε ότι για διακόσια χρόνια, οι μοίρες των εθνών μας είναι αλληλένδετες. «Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι Δυνάμεις του ‘Αξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες είπαν γενναία «Όχι». Είπαν γενναία «Όχι» κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα» τόνισε.

 

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της ΙαπωνίαςΒόρεια Κορέα

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 450 χιλιομέτρων

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Πέμπτη δύο πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, με το Τόκιο να ανακοινώνει ότι επρόκειτο για βαλλιστικούς πυραύλους, και κατά συνέπεια πως επρόκειτο για ενέργεια που παραβίασε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η εκτόξευση πυραύλων του τύπου αυτού, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει την πρώτη σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Αρχικά η εκτόξευση ανακοινώθηκε στη Σεούλ, όπου το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό πως εκτοξεύθηκε ένας, προτού διευκρινίσει ότι εκτοξεύθηκαν δύο, πύραυλοι «άγνωστου τύπου» προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Ιαπωνίας, της Ανατολικής Θάλασσας, όπως αποκαλείται στην Κορέα. Σύμφωνα με το επιτελείο, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Νότια Χαμγκιόνγκ, στο κεντροανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας.

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 450 χιλιομέτρων, ενώ έφθασαν σε ύψος 60 χιλιομέτρων, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο. Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο «επαγρύπνησης» και «παρακολούθησης» της Βόρειας Κορέας σε «στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», τον βασικό σύμμαχο της Σεούλ, πρόσθεσε το γενικό επιτελείο.

Η USINDOPACOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, σημείωσε σε ανακοίνωσή του πως οι δοκιμές δείχνουν ότι τα «παράνομα» προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων απειλούν τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας. Μετά τη συνεδρίασή του, το συμβούλιο εξέφρασε «ανησυχία». Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, έτερου συμμάχου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, ήταν κατηγορηματικός: οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σήμερα ήταν βαλλιστικοί.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Σούγκα, σύμφωνα με τον οποίο η τελευταία εκτόξευση πυραύλου αυτού του είδους είχε γίνει πριν από περίπου έναν χρόνο, την 29η Μαρτίου 2020. Το Τόκιο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του μέσω της πρεσβείας του στην Κίνα. Πρόκειται για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας και της περιφέρειας. Είναι επίσης παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Αρκετές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να συνεχίσει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά η Βόρεια Κορέα, μολονότι έχει υποστεί πολλούς γύρους διεθνών κυρώσεων, ανέπτυξε με ταχύτητα πυρηνικό οπλοστάσιο και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες τα τελευταία χρόνια, υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Προχώρησε σε πολλές δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους την Κυριακή, μετά την επίσκεψη στη Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν κατόπιν τη δοκιμή αυτή, σημειώνοντας πως επρόκειτο για πυραύλους Κρουζ μικρού βεληνεκούς, όχι βαλλιστικούς. Πρόσθεσαν πως η δοκιμή τους εντασσόταν «στην κατηγορία των φυσιολογικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων» της Βόρειας Κορέας, δεν υπόκεινται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους πως «σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο». Η περιοδεία στην περιοχή των κ.κ. Μπλίνκεν και Όστιν είχε σκοπό να συζητηθούν με τους συμμάχους των ΗΠΑ θέματα ασφάλειας, ανάμεσά τους και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο υπουργοί επέμειναν στη Σεούλ και στο Τόκιο στο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Αντιδρώντας η Τσο Σον Χούι, πρώτη υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο «νέο καθεστώς» των ΗΠΑ, χωρίς να κατονομάσει τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαρχής προβάλλει την «παρανοϊκή θεωρία της για την ‘απειλή της ΛΔ Κορέας’ και την ανυπόστατη ρητορική της περί ‘πλήρους αποπυρηνικοποίησης’», είπε η υφυπουργός Εξωτερικών.

Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά υπήρξε ανταλλαγή προσβολών, ύβρεων και απειλών για πυρηνικό πόλεμο, πριν από τη θεαματική διπλωματική προσέγγιση και τις ιστορικές συνόδους κορυφής στη Σιγκαπούρη και στο Ανόι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν οδήγησαν σε πρόοδο και αυτή στο Ανόι, τον Φεβρουάριο του 2019, κατέρρευσε καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ παράλληλα με τα ενδεχόμενα μέτρα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της. Σύμφωνα με έναν μελετητή της Βόρειας Κορέας, τον Γιου Χο-γιολ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κορέας, οι σημερινές εκτοξεύσεις «σηματοδοτούν την έναρξη της πίεσης της Πιονγκγιάνγκ στην Ουάσινγκτον για να γίνουν διαπραγματεύσεις». Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν επιδιώκει αφότου ανέλαβε επαφή με αυτή του Κιμ μέσω διαφόρων διαύλων, μάταια.